Dodaj do ulubionych

Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karmien

15.02.14, 14:55
Pytanie do mam dzieci karmionych piersią: ile przybrały Wasze dzieci w 4 mż i jak często i długo trwają karmienia 4-5 miesięczniaka? Czy jestescie w stanie sprawdzic ile razy dziecko przeyłka w ciągu jednego karmienia. Czy karmicie równiez w nocy, jesli tak to ile razy?
Pytam, poniewaz mam mnóstwo dylematów związanych z karmieniem mojej 4 m-cznej córci i juz sama nei wiem, co z tym wszystkim robic i co myslec...
Moze niektóre z tych pytan wydadzą Wam sie dziwne albo głupie, ale jesli mozecie, to prosze odpowiedzcie i nie wysmiewajcie.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 15:16
      za chińskiego nie pamietam.
      napisz jakie dylematy, moze coś podpowiem
    • szowinistyczna.swinia Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 15:26
      mała końcy 4-ty miesiąc. ciama w dzień co ok 1 - 1,5h przez ok 10-15 minut. chyba, że śpi, wtedy może mieć przerwy i 3h. w nocy budzi się różnie - czasem dwa razy, czasem pięć. przyrostów nie sprawdzam na bierząco. wagę urodzeniową miała 3100, w 3,5 miesiąca ważyła 6400.
      • szowinistyczna.swinia Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 15:28
        a ilości łyków nigdy nie liczyłam, a porównywanie dzieci jest raczej bez sensu.
    • monocle Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 15:32
      Nigdy nie myślałam o tym ile razy połyka, ile karmień i inne tego typu rzeczy. Karmiłam na każde żądanie. Lepiej nie zastanawiać się nad tego typu rzeczami, bo człowiek zaczyna wpędzać się w bzdurne paranoje typu "a może się nie najada", "a może je za mało" i nabija sobie głowę nieistniejącymi problemami, które szybko przekładają się na dokarmianie mm, a co za tym idzie, zakończenie kp, bo prędzej czy później podanie butli tym się kończy.
      Karm na każde żądanie bez liczenia i patrzenia na zegarek, a będzie okay smile
    • heet_joe Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 16:21
      Naprawdę liczysz przełykania? wink
      Karmię średnio co dwie godziny w dzień. Jak chce spać, to ssie dłużej, jak tylko je, to około 10 min i kończy. W nocy różnie. Kładę go spać o 19, o 23 budzi się na pierwsze karmienie, potem co dwie godziny średnio, czasami co godzinę, ale raczej po to, żeby się przytulić i zasnąć znowu. Często są odstępstwa od reguły smile
    • 25monique Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 16:40
      Moja corcia ma 4.5 miesiąca prawie i w ciągu dnia zajada średnio co 2-3 godziny. Dłużej jeśli jesteśmy na spacerze gdzieś. W nocy za to nie zmieniło jej się od urodzenia. Nadal co 2godzinki musi pociągnąć choć parę łyczkow. Nie robi mi to problemu tylko dlatego ze razem śpimy.
      Waga jej wyjściowa to 2,680 teraz ok 6kg
    • ilianna Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 15.02.14, 17:49
      Karmienie na żądanie, w nocy też, nie liczyłam nigdy ile razy ani nie liczyłam łyków. Karmienia w tym wieku trwały już dość krótko kilka minut, ale ciągle zdarzały się, zwłaszcza wieczorami, maratony po godzinę. Między 2 a 4 msc przybrała 1,5 kg, między czwartym a szóstym 0,7 kg.
    • boo-boo Siatki centylowe 16.02.14, 10:56
      Najlepiej na nich widać czy dziecko dobrze na wadze przyrasta bo co z tego jak ci napiszę, że mój starszy miał przyrosty ponad kilogram miesięcznie, a młodsza 0,4 kg ?
      Jak dziecko piersiowe to karmić na żądanie i wagę raz na miesiąc kontrolować.
    • myzia33 Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 19.02.14, 09:01
      Moja córeczka ma 4,5 miesiąca. Karmie wyłącznie piersią. Wychodząc ze szpitala ważyła 3,8kg teraz waży 6,8kg. W ostatnim miesiącu przybrała tylko 300g. Karmię ją na żądanie, ok 7razy na dobę. Chodzi spać ok 21.30 a budzi się ok 5-7 rano. Także w nocy rzadko kiedy zdarza mi się ją karmić. Wydaje mi się,że mało ostatnio przybrała na wadze,ale jak byliśmy ostatnio na szczepieniach to pani doktor powiedziała że waży nawet troszkę więcej co do obwodu głowy i długości ciała więc chyba teraz się wyrównało.
    • az-82 Re: Dzieci 4-5 m-cy - przyrosty wagi i ilosc karm 19.02.14, 09:07
      Po co ci wiedzieć ile razy dziecko przełyka? Nie liczyłam nigdy. Przybierała dość dużo, koło 200g na tydzień, ale dlatego, że nadrabiała straty, bo wcześniej stała z wagą.
      Jadła koło 10 razy na dobę, karmiona na żądanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka