Dodaj do ulubionych

problem z wypróżnieniem

29.05.14, 12:05
Zmieniając pieluszkę mojemu 6miesięcznemu dziecku zauważyłam coś, co mnie bardzo zaniepokoiło! Usiłując zrobić kupkę, a sprawiało mu to trudność pomimo luźnego stolca, zobaczyłam jak "wychodzi" kawałek jelita(?) czy co to tam jest, jasnoróżowego. Rzecz jasna później się schowało, ale znów mnie zaniepokoiło to, że kiedy aplikowałam czopek przeciwgorączkowy, dziecko zapłakało, wyraźnie je to bolało...
Jestem przerażona! Nie wiem czy to normalne podczas takiego wysiłku, czy raczej mam udać się do lekarza...
Obserwuj wątek
    • mmajcka Re: problem z wypróżnieniem 29.05.14, 15:09
      Na pewno nie pomoge, ale zwrocilabym uwage na diete (nue wiem czy cos mu juz podajesz) a przy okazji porizmawialabym z lekarzem. Kiedys mialam pod opieka dziewczynke, ktora wlasnie przy poczatkach rozszerzania diety miala problemy z wyproznianiem sie. Ale u niej ewidentnie bylo to bardzo bolesne (plakala i piszczala przy stekaniu), choc kupka nie byla twarda (konsystencja plasteliny). I zauwazylam chyba cos podobnego jak Ty opisujesz. Po kilku takich akcjach kolo odbytu miala juz taka mini kuleczke, wiec moze to poczatki hemoroidow? Od tego czasu z rodzicami dbalismy o jej diete (duzo warzyw i wody) ale tez musiala jesc suszone sliwki (najpierw lyzeczke przecieru gerbera a potem normalne owoce).
      A moze u Was to byla tylko jednorazowa akcja? Obserwuj smile
    • malaidka Re: problem z wypróżnieniem 30.05.14, 13:43
      Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć?!?
    • ewa.misko-wasowska Re: problem z wypróżnieniem 31.05.14, 07:13
      Konieczna konsultacja gastrologa dziecięcego. Jest to najprawdopodobniej wypadanie odbytnicy, które częściej dotyczy dzieci poniżej 3 r.ż. u jego podłoża leżą zaburzenia mięśniowe i więzadłowe, należy szukać przyczyny (stres, zaparcia, przewlekła biegunka i in.)
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka