Dodaj do ulubionych

Pytanko do mam roczniaków

25.08.04, 14:39
Czy Wasze dzieciaczki dostają cały czas witaminy ???? Moja córka prawie od
urodzenia dostaje raz dziennie witaminy - zgodnie z zaleceniem lekarza
pediatry, tymczasem córka sąsiadki nie bierze witamin i nie brała również
zgodnie z zaleceniem lekarza pediatry (oczywiście innego). Napiszcie mi proszę
jak to jest u Wszych maluszków ?????
--
Pozdrawiam,

Mama Ali
Obserwuj wątek
    • olka_sos Re: Pytanko do mam roczniaków 26.08.04, 08:50
      Moje dziecko (11 m-cy) od urodzenia nie dostaje żadnych dodatkowych witamin.
      Jeżeli dziecko jest karmione piersią to nic więcej mu nie potrzeba, w potem gdy
      je dużo warzyw i owoców, to tych witamin też jest wystarczająco. Mnie lekarka
      raczej odradzała podawanie dodatkowych witamin, po co chemia do takich małych
      brzuszków? Dodaję, że do tej pory moje dziecko rozwija się prawidłowo i tylko
      raz było przeziębione.

Pozdrawiam
      O.
      • mamadawidka1 Re: Pytanko do mam roczniaków 26.08.04, 09:34
        Zgadzam sie z poprzedniczka mi tez doktorka zabronila podawanie witamin.
        Dawidek ma 10 miesiecy jest zdrowym i silnym chlopce wazy juz ponad 10 kg i ma
        ponad 80 cm. Apetyt tez mu dopisuje.
    • lch74 Re: Pytanko do mam roczniaków 26.08.04, 23:02
      Mój synek (dziś skończył ROCZEK) do 11 miesiąca był karmiony piersią i nie brał żadnych dodatkowych witamin oprócz Vigantolu w miesiącach jesień-wiosna.Jest zdrowy, nie choruje i ślicznie się rozwijasmile Jesli dziecko jest karmione piersią, to dostaje wraz z mlekiem wszystkie potrzebne mu witaminy (troszkę mało witaminy D), do mieszanek również dodawane są witaminy w odpowiednich proporcjach. Starsze niemowlęta jedzą też oprócz mleka: owoce, warzywa, mięso, zboża bezglutenowe i później glutenowe, więc IMHO mają witamin i minerałów pod dostatkiemsmile Nie widzę powodu podawania dodatkowych preparatów multiwitaminowych zdrowym dzieciom (dorosłym zresztą też).
      Pozdrówkismile
    • dusia7 Re: Pytanko do mam roczniaków 27.08.04, 15:59
      Moja Klaudia (16,5 mies. )nie dostawał żadnych witamin od urodzenia oprócz wit
      D do ok roku, teraz przerwa i zaczniemy z powrotem od sezonu jesienno zimowego.
      Nasz pediatra (pracuje w CZD) powiedział że wg najnowszych zaleceń dzieci
      naszego klimatu powinny przyjmować po kropelce wit D do 3 lat w sezonie
      jesienno-zimowym. Zgadzam się z poprzedniczką że wit znajdują się dodatkowo w
      kaszkach i mieszankach, deserkach. Ponadto pamiętaj że nadmiar niektórych
      witamin jest szkodliwy, tylko nadmiar wit C jest usuwany beż żadnego skutku
      z organizmuz moczem.
      Jeśli dziecko nie ma wskazań to nie powinno przyjmować żadnych preparatów. Poza
      tym takie maluszki nawet jak są podziębione to tylko wit C przez kilka dni.
      Pozdrawiam,
      Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka