Dodaj do ulubionych

Sucha buzia z potówkami

05.09.04, 10:15
Moja 5 tyg. córeczka ma bardzo suchą skórę na buzi. Dodatkowo policzki i
szyjka pokryte są dużą ilością drobnych krostek (chyba potówki). Myję buzię 3
razy dziennie krochmalem, ale to niewiele pomaga. Na pozostałych częściach
ciała nie ma żadnych zmian. Skóra jest ładna.

Poradźcie jak pielęgnować taką skórę ??

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak rozpoznać trądzik niemowlecy i jak go
pielęgnować. Czy jest możliwy przy suchej skórze ?

pozdrawiam

benekbenek@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • ewa75 Re: Sucha buzia z potówkami 05.09.04, 12:14
      Polecam Dermobazę lub Lipobase (trochę droższy, bo nie nasz smile), krem zupełnie
      neutralny, a bardzo pomaga na suchą skórę. Może maleństwo jest na coś uczulone?
      Mój synek też tak miał. Cały czas unikam rzeczy potencjalnie alergizujących w
      mojej diecie. Najbardziej zareagował na młode ziemniaki. Co do trądziku, to nie
      jestem pewna, więc nic nie będę radzić. Może ktoś inny się zna.
    • monis.4 Re: Sucha buzia z potówkami 05.09.04, 12:25
      moja ma też 5 tyg i też pełno krostek. Pediatra wykluczyła alergię.Podobno to
      tradzik. Potem wezwałam prywatnie lekarza i powiedział to samo, kazała
      przemywac przegotowana wodą. Ale krostek jest coraz więcejsad
    • idole Re: Sucha buzia z potówkami 06.09.04, 09:08
      ja podejrzewam ze to moze byc uczulenie na bialko, jezeli karmicie piersia to
      zrobcie prosty tes, przez tydzien zero nabialu i zobaczycie czy przejdzie. Wiem
      to z wlasnego doswiadczenia, lekarz tez wykluczal alergie, a moj synek meczyl
      sie niesamowicie bo mial skaze bialkowa. Odstawilam mleko, sery, jajka, make
      przenna, biale pieczywo i bylo super. Teraz ma 11 m-c i je wszystko.
    • monis.4 Re: Sucha buzia z potówkami 06.09.04, 09:41
      a czym jeszcze objawiała się skaza. czy byl płaczliwy?
      • idole Re: Sucha buzia z potówkami 06.09.04, 15:16
        głownie objawia sie uczuleniem własciwie tylko na buzi i ew. szyjce, uszkach
        (ale nie na calym ciele). Takie krostki jak potowki i sucha skora. Czesto tez
        mecza kolki i bole brzuszka. Placzliwy napewno tak, bo brzunio boli. Naprawde,
        radze sprobowac odstawic nabial na probe. Jezeli to skaza bialkowa to krostki
        zejda, jezeli nie zejda mozna szukac przyczyny dalej. Poki co przemywaj
        buziaczka noramlnie przegotowana woda, nie stosuj zadnych masci. Woda i zwykly
        krem do buzi.
    • danulka Re: Sucha buzia z potówkami 06.09.04, 22:53
      słuchaj to co opisujesz przytrafiło się mojej córce.
      Gdy miała 4-5 tygodni cała buzia pokryła się potówkami wyglądało to jak trądzik.
      Gdy poszłam dom lekarza ten przepisał maść (specjalnie robiona w aptece)tłustą,
      i zakazał jedzenia wszystko co jest zwiazane z krową (nabiał. wołowina).
      Dodatkowo kąpaliśmy małą w nadmangananie potasu (do kupienia w aptece). Przez 2
      tygodnie jescze to miała, później zaczęło ustępowac i znikać. Teraz 3 mce i
      słiczną aksamitną buźkę.
    • monis.4 Re: Sucha buzia z potówkami 07.09.04, 08:01
      Byłam u lekarza potwierdziła skazę. Ale dla pewności zabroniła mi jesc niemal
      wszystko. Zostaje chleb i woda. Na dodatek mała ciągle płacze. Jestem załamana.
      Nic jej nie uspokaja.
      • idole Re: Sucha buzia z potówkami 07.09.04, 08:16
        placze bo jak pisalam, boli ja brzuszek, polecam Grip Wather (niewiem jak sie
        to pisze) to takie kropelki dla dzieci od 1 m-ca (ale mozna podawac juz od 3
        tyg) na kolke. Ewentualnie bardzo dobra jest herbatka Plantex. I mama zero
        nabialu i jedzonka z maki pszennej. Wiem, straszne tez to przechodzilam,
        polecam przez pare dni na obiad ryz zapiekany z jablkami - dla dzidzi tez
        bedzie dobey bo jablko na brzuszek z reguly pomaga. Powodzenia!
        • monis.4 Re: Sucha buzia z potówkami 08.09.04, 14:04
          stosujemy nie pomaga
          • idole Re: Sucha buzia z potówkami 08.09.04, 14:29
            i dalej krostki na buzi ? moze poradz sie lekarza.
          • idole Re: Sucha buzia z potówkami 08.09.04, 14:31
            czasami dziecko jest uczulone na pokarm matki, mimo diety, jakis skladnik mleka
            moze jej nie odpowiadac i trzeba bedzie skonczyc karmienie i karmic sztucznie,
            ale to juz lekarz pediatra powie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka