Dodaj do ulubionych

ssie tylko jedna piers

16.10.14, 14:42
moja corcia od ok 2 miesiecy ssie tylko jedna piers (teraz ma 7 m-cy). od poczatku wolala lewa bo mleko szybciej i latwiej lecialo. w prawej wciaz mam pokarm ale stala sie duzo mniejsza i zwiotczala, nie mialam zadnych guzow, zastojow. na poczatku po jej odrzuceniu spuszczalam mleko ale tylko 1-2 razy dziennie. teraz juz tego nie robie. zastanawiam sie czy mleko w tej piersi nadaje sie dla malej jesli nie odciagalam pokarmu np. przez tydzien? czy moge ja jeszcze sprobowac przystawiac do niej?
Obserwuj wątek
    • lunkalinka Re: ssie tylko jedna piers 16.10.14, 21:43
      Moja bratowa karmiła jedną piersią, miała dużą dysproporcje między piersiami. Jak odstawiła, po czasie wszytko się wyrównało. Czy możesz przystawić, myślę, że tak, mleko się nie psuje, ono jest na bieżąco produkowane. Ale może niech jakiś spec się wypowie, bo ja za długo piersią nie karmiłam.
    • nothing.at.all Re: ssie tylko jedna piers 17.10.14, 09:06
      Dysproporcje będzie bo karmisz jedna. Moja córka tez preferuje jedna pierś ale przystawiam do obu i na razie piersi równe. Znam dziewczynę gdzie karmiącej jedna cały czas ma nieco ja większą a już nie karmi rok. Tak więc czasami się wyrównuje, czasami nie. Nie wiem od czego to zależy.
      A jeśli chodzi i mleko to ono się produkuje na bieżąco i jak przystąawisz dziecko to będzie się mleko produkowalo. Próbuj móż polubi i druga pierś.
    • zabka141 Re: ssie tylko jedna piers 01.11.14, 10:36
      Moja tez od jakiegos czasu preferuje jedna strone. Karmimy w pozycji na lezaco, brzuch do brzucha. Jesli wy tez w takiej pozycji karmicie to polecam ci mala troszke "oszukac". Kladziesz ja tak jak lubi i zaczynasz z piersia ta ktora lubi. Gdy robi sobie np. przerwe to wtedy nie zmieniajac pozycji podajesz jej druga piers, po prostu sama sie tak bardziej nachylasz do niej. Moze to zadziala? I wtedy obie piersi sie troche wyrownaja.

Przy okazji poobserwuj mala w ciagu dnia czy czasem ta strona ktora lubi bardziej nie jest u niej jakos bardziej aktywna. Tzn. czy nie uzywa tylko tej storny zeby wziac zabawke, czy tylko na tej stronie sie nie przeklada na bok, czy tylko w jedna strone rusza glowke. Taka rade dal mi fizjoterapeuta do ktorego chodzilam "ze soba" po porodzie. Bo jesli tak ma to trzeba troszke porozwijac druga strone. A jesli jest to bardzo mocne to najlepiej zglosic sie do lekarza. U nas tak nie bylo, mysle ze niekoniecznie wybor jednej strony do karmienia musi o czyms swiadzcyc.
      • panizalewska Re: ssie tylko jedna piers 01.11.14, 15:51
        Popieram lekkie oszukaństwo wink u nas też była taka faza. Starsza kiedyś wolała prawą, młody niedawno wolał lewą.
        Z tej nielubianej możesz np karmić na śpiocha, w nocy ogólnie. Dzieci na śpiocha ssą spokojniej i wolniej przeważnie, można tak spokojnie rozkręcić laktację, a dzieć się nie będzie wściekał.
        Z mlekiem w nieużywanej piersi oczywiście nie robi się nic złego, warto karmić na obie strony, ze względu na asymetrię właśnie
    • mama.malegomuminka84 Re: ssie tylko jedna piers 06.11.14, 16:23
      sowko, tak jak mówi lunkalinka, mleko w piersi nie psuje się, więc możesz przystawiać małą do piersi niezależnie od przerw w karmieniu. to jestta nasza magia smile. dobry pomysł z tym "oszukiwaniem", chociaż z doświadczenia wiem, że nawet takiego malca trudno przechytrzyć czasami wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka