Dodaj do ulubionych

Zabawy podłogowe

24.11.14, 18:56
Moja córka, znana jako Królewna Maruda ma zalecenie spedzac jak najwięcej czasu na podłodze. Mata edukacyjna juz nudzi. Co robić? Jakie zabawku?
W domu mam parkiet, a na nim dywan. Chyba jest twardo. Mala próbowała dziś przekręcić się na brzuch, nie udało się i lekko uderzyła się w główke. Czy dać jakieś koc pod mate? Na czym bawia się wasze maluchy. Ewka ma 4,5 msc
Obserwuj wątek
    • haus.frau Re: Zabawy podłogowe 24.11.14, 19:03
      Zajrzyj na forum eksperckie 'pielegnacja i opieka' czy jakos tak, tamtejszy ekspert P.Zawitkowski ma filmik z zabawami podlogowymi... A z 'rzeczy na podloge' polecaja tam ludzie maty np. puzzlowe, tylko trzeba patrzec jakie bo niektore maja jakis trefny sklad.
    • kobalt_e Re: Zabawy podłogowe 24.11.14, 20:13
      Ani się obejrzysz, a mata to będzie dla niej za mało. U nas nie starczyła na długo, bo synek spory i szybko był mobilny.
      Rozłóż duży koc na dywanie i nie będziesz się przejmować, że malutka spada poza matę. Co do zabawek- u nas najlepiej sprawdzały się takie "domowej roboty": plastikowa butelka z kaszą, plastikowy słoiczek z kolorowym makaronem i inne podobne. Wydają przeróżne odgłosy i dopingują do ruchu w kierunku dźwięku smile Jeszcze poduszki w charakterze urozmaicenia i pole do zabawy gotowe smile
    • aamarzena Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 12:10
      U mnie mata leży na dywanie. Więcej nie trzeba. W salonie ma parkiet bez dywanu, więc leżą puzzle piankowe. I to wystarczy. Moja trochę starsza, więc i tak zmyka z tych puzzli na parkiet.
      Jak się dziecko uderzy przy przekręcaniu lekko to nic mu nie będzie (przecież amortyzował i dywan i mata), a zmotywuje je to do kontrolowania i trzymania głowy. Przyda się na przyszłość.
      Co do zabaw to różnie, mama jest najlepsza smile Pokazuj zabawkę np. grzechotkę i przesuwaj pomału w jedną stronę by zmotywować małą do obrotów, potem w drugą (oczywiście za każdym razem daj złapać i pobawić się chwilę). Połóż mała na brzuszku, pokaż lusterko, będzie się przyglądać swojemu odbiciu. Moja w wieku twojej zaczęła się interesować grająco-świecącymi zabawkami. Fajne są materiałowe, szeleszczące książeczki i wszelkie artykuły gospodarstwa domowego, w szczególności piloty i telefony smile . Piłeczki z dzwoneczkiem w środku, albo taka dziurawa piłka, oball chyba się nazywa.
      • aamarzena Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 12:11
        Aha, co do podkładania koca pod matę to może być tak, że te warstwy będą się o siebie ślizgać i zwijać i małej będzie trudniej ruszyć czy zrobić cokolwiek.
    • ewa.misko-wasowska Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 12:41
      Maty puzzlowe są dobrym rozwiązaniem, tez polecam filmy P. Pawła. Rzeczywiście 4,5 mies. dziecko powinno praktycznie cały swój aktywny czas spędzać na podłodze,
      pozdrawiam
    • nothing.at.all Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 13:25
      Ja nie mam wcale dywanów. Córka leży na macie piankowej która jest rozłożona w jednym pokoju i nazywam go placem zabawwink.
      A jak gdzieś indziej ja chce pomóc żyć...kuchnia czy sypialnia to na kocu.
      • ama-ka Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 14:57
        a jakiej firmy macie matę piankową? Bo też słyszałam, że niektóre pianki mają "zły" skład.. na co zwracać uwagę?
        • nothing.at.all Re: Zabawy podłogowe 25.11.14, 16:13
          Sprawdzę później i napisze. Ale na allegro zakupiona ze średniej półki cenowej.
          • ama-ka Re: Zabawy podłogowe 26.11.14, 09:12
            i jak tam nothing - udało sie zajrzec, co to za firma od tych puzzli podlogowych? smile
            • kcmc82 Re: Zabawy podłogowe 26.11.14, 11:36
              Najlepsze sa marki Playshoes
              bilder2.eazyauction.de/bibababy/artikelbilder/12112.jpg
              Swego czasu sledzilam temat puzli bardzo intensywnie, wiele na rynku niemieckim zostalo wycofanych ze sprzedazy, byly rakotworcze i bardzo niebezpieczne, wywolywaly alergie, dusznosci itp.
              Dlatego najlepiej dolozyc i kupic drozsze (40€ w de, w promocji mozna taniej) a dziecie jak bedzie wieksze moze z nich sobie domek zbudowac.
            • nothing.at.all Re: Zabawy podłogowe 26.11.14, 12:04
              Sorki za zwłokę ale mam chora core i nie mogę się ogarnąć jakoś. Puzzle są firmy Eva i nie ma składu na nich. To chyba za dobre nie sa:p. Ale mi pasują. Nie smierdzisly bo koleżanki jednej owszem. Są niezbyt miękkie ale amortyzuja.
              • stysia1987 Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 10:49
                Były kłopoty z internetem. Czyli nie ma sensu kupować puzzli. Dywan jest duży. Rzeczywiście przestałam ja asekurowac i zaczęła jakby uważać. Moja obawa wynika z tego, ze m in wczoraj poszłam do wc, wracam a dziecko na brzuchu. Potem do kuchni a ona już na plecach. Ma niecałe 5 miesiący, chodzimy na rehabilitacje i podobno ma deficyt w rozwoju ruchowym a tu takie cos. Chce ja maksymalnie zabezpieczyć bo czasem musze wyjść choćby do WC. .
                A film Pana Zawitkowskiego chętnie obejrzę wink
                • kcmc82 Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 11:48
                  Jak chcesz aby byla bezpieczna na przyklad na czas kiedy jestes w wc, to wloz ja do lozeczka, tam sie jej nic nie stanie.
                  • stysia1987 Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 15:05
                    Łóżeczko w dzień parzy i wywołuje krokodyle łzy.
                • nothing.at.all Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 13:57
                  Gdzie chłodzicie na rehabilitacja? Moja ponad 5 mcy a wcale się nie obraca. Zaczynam się martwić.
                  • stysia1987 Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 15:03
                    Odpisałam Ci w innym poście wink spokojnie, macieczas jeszcze. Maluch do pol roku może się nie przewracac. A chodzimy do ośrodka wczesnej interwencji w Krakowie na ul. Prochowej 12. Prowadzi nas dr Toś.
                    • nothing.at.all Re: Zabawy podłogowe 27.11.14, 18:13
                      Dziękuję ale sądziłam ze ty z warszawy.
            • agulinda.82 Re: Zabawy podłogowe 29.11.14, 15:55
              Jeśli masz np kota to nie radze kupować puzzli piankowych bo szkodzą. Jak moja starsza córka zaczęła raczkować miała takie puzzle i kot je podgryzał a później miał poważne kłopoty z jelitami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka