Dodaj do ulubionych

Temperatura w domu

01.12.14, 09:34
Idzie powoli zima i sezon grzewczy na całego. Ile macie stopni w domu? Tyle samo w dzień co w nocy?

U mnie 19-20st. Cały czas tyle samo. W łazience trochę cieplej, bo 23. Zastanawiam się, czy nie za mało, za dnia
Obserwuj wątek
    • zabka141 Re: Temperatura w domu 01.12.14, 09:52
      U nas do snu 18 stopni. W dzien jest troche wiecej bo wtedy grzejemy.

Z tego co wiem idealna do snu temperatura dla niemowlaka to 16-18 stopni.
    • rulsanka Re: Temperatura w domu 01.12.14, 10:42
      Nie za mało. Dla śluzówek najzdrowiej gdy zimą jest jak najmniejsza różnica temperatur między temperaturą w domu a na zewnątrz.
    • tola2014 Re: Temperatura w domu 01.12.14, 11:28
      U nas do snu 18, 17 stopni. W dzień grzejemy trochę w pokoju, w którym mała bawi się na podłodze. Nie mamy dywanów, są gole panele a od jakiegoś czasu ciężko ją utrzymać na kocu bo raczkuje i wszędzie się bawi.
    • aaaniula Re: Temperatura w domu 01.12.14, 11:57
      Ja wiem, że tak jak piszecie jest najzdrowiej. Ale ja w takich temperaturach zamarzam. Mam w domu 21 stopni. W dzień i w nocy. Bo w nocy mały się wykopuje z kołdry i śpi bez przykrycia.
      • zabka141 Re: Temperatura w domu 01.12.14, 12:05
        To faktycznie zalezy od domownikow. My nie mozemy spac z ogrzewaniem, jest nam za cieplo.

Co do twojego synka to generalnie polecam spiworki do spania, dziecko sie nie odkopuje, sa tez bezpieczniejsze. Ja jestem fanka spiworkow Purflo (o cos w tym stylu: www.tesco.com/direct/purflo-25-tog-travel-baby-sleepsac-0-3-months-giraffe/214-2429.prd?pageLevel=&skuId=214-2429), ale ostatnio tez kupilam cos niedrogiego w dm (mieszkam w Niemczech) i tez super.

Taki spiworek powinien miec 2.5 TOG (grubosc/ cieplo) na zime. U nas sprawdzaja sie te bez rekawow.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Temperatura w domu 01.12.14, 12:44
      U nas 20C w dzień i 16-17 w nocy.
      • stysia1987 Re: Temperatura w domu 01.12.14, 13:37
        Ufff czyli nie mroze malucha (moja mama twierdzi ze u nas zimno jak na lodowcu ) wink
        • grajfrutt Re: Temperatura w domu 01.12.14, 23:21
          U mnie też lodowiecsmile w nocy 17-18, w dzień 19-20. Jak byłam u rodziców to spałam fatalnie, 21 stopni to dla mnie za dużo. Lubię się przykryć po uszy ale żeby było chłodniej.
    • ela.dzi Re: Temperatura w domu 01.12.14, 13:38
      Idealnie, lepiej chłodniej niż za gorąco.
    • haus.frau Re: Temperatura w domu 01.12.14, 16:56
      Podziwiam Was, że potraficie wytrzymać w takiej temperaturze - 16/17 stopni? Brrr... My mamy 21 w nocy i 22 w dzień, a ja i tak mam ręce lodowate jak zombie i wstając w nocy na karmienie muszę się okutać w gruby sweter...
      • zuleyka.z.talgaru Re: Temperatura w domu 01.12.14, 17:26
        Ja zaś nie wiem jak można spać normalnie w 21C smile
    • ama-ka Re: Temperatura w domu 01.12.14, 19:09
      OH dzięki za ten wątek!! U nas w nocy z reguły było 17 st. W dzień ok 19 st. Dla nas ok, ale odkreecilam grzejniki bo mały na podłodze leżąc miał ciągle zimne raczki, czasem nawet nosek.. Teraz od paru dni mamy 22 st, z mężem usychamy, ale za to malec ma cieplejsze raczki i...znów katar chyba złapał.... Olaboga... Wiec co - chyba za ciepło? Dodam jeszxze, ze mieszkanie mamy mega duszne - i wszystkie okna od wewnatrz zaparowane... Co nie jest dobre... A przy odkreonych grzejnikach zauwazylam, ze para z okien wysycha..ale tak się nie da mieszkac... - ja jestem z tych z zimnego chowu, maz tez
      • aaaniula Re: Temperatura w domu 02.12.14, 12:05
        Niestety w mieszkaniach należy grzać i wietrzyć. Wówczas okna nie są zaparowane. I można sobie przystosować temperaturę do swoich upodobań.
    • nowamama2 Re: Temperatura w domu 01.12.14, 19:21
      u mnie niestey o wiele cieplej ale dletego, ze córka musi byc rehabilitowana w amym pampersie i no w sumie najepiej, gdyby cały czas leżała na podłodze ( na macie) tylko w pampku
      • mamatin Re: Temperatura w domu 02.12.14, 00:45
        u mnie na szczęście jest ciepło. 22-23 w dzień (gdy wracamy do domu) i 22 w nocy, jak wstaje rano to mnie telepie zimno. Nie wiem dlaczego miałabym marznąć. Na forum czytałam, że w nocy nawet 14 stopni u niektórych się zdarza. Można i tak, 14 - 17 stopni.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Temperatura w domu 02.12.14, 11:01
          Bo to zdrowo - spać w chłodnym pomieszczeniu. Mój pediatra uważa, że najlepiej to zejść poniżej 10 ale wie, że rodzice teraz są przewrażliwieni i nie namawia. Acz, u nas się mega sprawdza.
          • haus.frau Re: Temperatura w domu 02.12.14, 12:29
            Ale spicie w spiworach, tak? wink
            • zuleyka.z.talgaru Re: Temperatura w domu 02.12.14, 12:32
              Nie, pod kołdrą smile my mamy 200x220 a dzieć 140x200 smile
        • any-time Re: Temperatura w domu 02.12.14, 17:08
          No wreszcie ktoś z normalną temperaturą w mieszkaniu smile, bo już myślałam że tu u wszystkich taki "zimny wychów", i trendy jest pochwalić się jak najniższą temperaturą.
          U mnie w mieszkaniu dokładnie takie same warunki, w dzień 22-23 stopnie, w nocy ok. 22. Gdy nieraz nad ranem spadnie do 21, to wstając trzęsę się z zimna. Dziecko nie wykazuje żadnych oznak przegrzania, nie jest spocone, czerwone, kark ma lekko ciepły. Mi przy tej temp. jestem tylko za ciepło gdy porządnie macham odkurzaczem lub prasuję i para bucha mi w twarz. I żeby nie było że trzymam dzieciaka w szklarni - codziennie, nawet przy mrozach jesteśmy na spacerze raz a nawet 2x dziennie. Często też bywam u znajomych z niemowlakami lub małymi dziećmi w domu, u nikogo nie spotkałam się z temperaturą w pomieszczeniach w granicach 17-18 stopni, tylko raczej właśnie ok. 22 stopni.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Temperatura w domu 02.12.14, 17:34
            Przecież w ciągu dnia u większości dziewczyn jest ok 20-22 - nikt nie pisał o 17C w ciągu dnia.
            • any-time Re: Temperatura w domu 02.12.14, 23:02
              Nie, u większości tych zimnolubnych, za dnia jest coś ok. 18-19 (bo trochę grzejemy..). Może akurat w tym wątku nikt nie pisał o tych 17 w ciągu dnia, ale na tym forum temat ten był już poruszany i zdarzały się właśnie temp. 14 stopni w nocy, 16-17 w dzień i ubieranie do tego dzieci w krótkie rękawy. Dla mnie nie zmienia to faktu, że nawet w nocy 17 stopni jest stanowczo za zimno. Ale, każdy ma co lubi smile
    • yen26 Re: Temperatura w domu 02.12.14, 17:21
      U mnie ok 23 st w dzień W nocy nie wiem, ale zakrecam grzejniki i pewnie będzie kolo 21
    • panirogalik Re: Temperatura w domu 02.12.14, 17:51
      w nocy nie wiem. W dzień około 21 stopni, po wywietrzeniu spada do 20 stopni, zimno jest mi jak się nie ruszam.
    • kiddy Re: Temperatura w domu 02.12.14, 20:58
      Nie jestem w stanie spać w pomieszczeniu z temperaturą 20-21 stopni, jest mi za zimno. Próbowałam dzielnie, gdy mój synek był noworodkiem i wczesnym niemowlakiem, bo lekarze mówili, że to zdrowo, że zmniejsza ryzyko śmierci łóżeczkowej itd. Tylko że mnie było tak zimno, że stale się budziłam. Teraz mam 22-23 stopnie w domu. Mieszkanie mam ciepłe, trudno jest obniżyć temperaturę do 21 stopni w ciągu dnia, bo musiałabym mieć stale otwarte okno, a to oznacza przeciąg i zimne podłogi, zaś dziecko mam napodłogowe, sama też dużo czasu spędzam, siedząc na podłodze, i jest mi zimno. Nie lubię, jak jest gorąco i zaduch, ale nie wyobrażam sobie mieszkania w temperaturze 18-19 stopni.
    • juuuu7 Re: Temperatura w domu 02.12.14, 23:17
      U nas jest ok.22-23st. Tak lubimy, chodzimy w krótkim rękawku itp. Nie wyobrażam sobie temperatury 16-17st-zamarzlabym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka