Dodaj do ulubionych

zacisniete kciuki

08.09.04, 16:25
Obserwuj wątek
    • pibrokmarys Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 16:28
      Przepraszam, za szybko wcisnelam enter...

Dziewczyny, moj 9-cio miesieczny synek przez wieksza czesc czasu ma zacisniete
      piastki, tzn. "trzyma w raczce kciuki". Nie ma problemu z lapaniem zabawek,
      trzymaniem, itp. ale kiedy ma lapki "wolne" - kciuki sa zawsze zacisniete. Pare
      miesiecy temu przy wizycie kontrolnej pediatra stwierdzil, ze jesli w wieku 9-
      ciu miesiecy nadal je bedzie tak trzymal to "bedziemy mieli problem". Czy
      ktoras z Was miala takie doswiadczenia. Co to moze oznaczac i jak z tym
      walczyc? Z gory dziekuje za Wasza pmoc.
      • iza_luiza Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 17:08
        To jeden z objawów wzmożonego napięcia mięśniowego. Swoją drogą dziwię się, że
        pediatra tak długo czeka, bo mój synek ma 6 miesięcy, zaciśnięte piąstki i
        problem mamy od dłuższego czasu. Dziecko w wieku 3-4 miesięcy już powinno
        rączki rozprostowywać.
        Myślę, że powinnaś się skonsultować z neurologiem. Jeśli to wzmożone napięcie,
        dziecko trzeba jak najszybciej zacząć ćwiczyć. Im szybciej zaczniesz
        rehabilitację, tym szybciej będzie efekt.
      • anet78 Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 21:21
        Witam,mój synek ma 3 miesiace i również zaciska piąstki ale dostał kilka dni
        temu skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Pediatra powiedziała, że dziecko
        w wieku 3 miesięcy powinno już rozprostowywać dłonie.Zaciskanie piąstek może
        być objawem wzmożonego napięcia mięśniowego.My za tydzień mamy wizytę u
        neurologa, który zaleci odpowiednie ćwiczenia.Swoją droga dziwię sie,że lekarz
        wczesniej nie zareagował. Z tego co wiem już maluszki 3-4 miesięczne z tymi
        objawami są kierowane do neurologów i na rehabilitację którą trzeba rozpocząć
        jak najwcześniej.Myślę, że powinnaś jak najszybciej wybrac się do
        lekarza.Pozdrawiam.
        • pibrokmarys Re: zacisniete kciuki 09.09.04, 10:14
          Mysle, ze to jednak nie ma nic wspolnego z napieciem miesniowym. Chodzimy z
          synkiem na rehabilitacje regularnie (napiecie miesniowe lewego barku). Pani
          rehabilitanka stwierdzila, ze moze to byc bardziej problem ortopedyczny niz
          neurologiczny. Jus sama nie wiem co o tym myslec i kogo sluchac....sad((
          • iza_luiza Re: zacisniete kciuki 09.09.04, 12:25
            Ciężko coś powiedzieć nie widząc dziecka, ale moim zdaniem masz już odpowiedź
            na swoje pytanie. Sama jej sobie poniekąd udzieliłaś.
            Jeśli maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe w barku (a skoro zaciska obie
            piąstki to moim zdaniem w obu barkach), to właśnie jest przyczyna. Dziecko ze
            wzmożonym napięciem mięśniowym barków siłą rzeczy ma problem także z rączkami,
            bo napięcie idzie od barków do rączek, kiedy znika napięcie w barkach znika
            także w rączkach.
            Inaczej mówiąc tak jak boli cię udo i nie możesz chodzić, ból promieniuje na
            całą nogę, tak napięcie mięśniowe z barków przenosi się na rączki. Użyłam
            takiego prostego porównania żeby ci pokazać tę zależność.
            Dziwne rzeczy ci ta rehabilitantka opowiada, problem ortopedyczny ? No nie
            wiem, nie jestem specjalistą ale ja na twoim miejscu zapytałabym dla spokoju
            sumienia innego rehabilitanta. Może dziecko nie zostało dobrze rozpoznane i
            marnujecie czas na ćwiczenia, które niewiele wnoszą ?
            A samo napięcie mięśniowe to jest problem neurologiczny, więc nie wiem co ta
            rehabilitantka opowiada. Dziecko jest całością, jak może leczyć napięcie w
            barkach i twierdzić, że napięcie w rączkach to oddzielny problem ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka