pibrokmarys Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 16:28 Przepraszam, za szybko wcisnelam enter... Dziewczyny, moj 9-cio miesieczny synek przez wieksza czesc czasu ma zacisniete piastki, tzn. "trzyma w raczce kciuki". Nie ma problemu z lapaniem zabawek, trzymaniem, itp. ale kiedy ma lapki "wolne" - kciuki sa zawsze zacisniete. Pare miesiecy temu przy wizycie kontrolnej pediatra stwierdzil, ze jesli w wieku 9- ciu miesiecy nadal je bedzie tak trzymal to "bedziemy mieli problem". Czy ktoras z Was miala takie doswiadczenia. Co to moze oznaczac i jak z tym walczyc? Z gory dziekuje za Wasza pmoc. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 17:08 To jeden z objawów wzmożonego napięcia mięśniowego. Swoją drogą dziwię się, że pediatra tak długo czeka, bo mój synek ma 6 miesięcy, zaciśnięte piąstki i problem mamy od dłuższego czasu. Dziecko w wieku 3-4 miesięcy już powinno rączki rozprostowywać. Myślę, że powinnaś się skonsultować z neurologiem. Jeśli to wzmożone napięcie, dziecko trzeba jak najszybciej zacząć ćwiczyć. Im szybciej zaczniesz rehabilitację, tym szybciej będzie efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
anet78 Re: zacisniete kciuki 08.09.04, 21:21 Witam,mój synek ma 3 miesiace i również zaciska piąstki ale dostał kilka dni temu skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Pediatra powiedziała, że dziecko w wieku 3 miesięcy powinno już rozprostowywać dłonie.Zaciskanie piąstek może być objawem wzmożonego napięcia mięśniowego.My za tydzień mamy wizytę u neurologa, który zaleci odpowiednie ćwiczenia.Swoją droga dziwię sie,że lekarz wczesniej nie zareagował. Z tego co wiem już maluszki 3-4 miesięczne z tymi objawami są kierowane do neurologów i na rehabilitację którą trzeba rozpocząć jak najwcześniej.Myślę, że powinnaś jak najszybciej wybrac się do lekarza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pibrokmarys Re: zacisniete kciuki 09.09.04, 10:14 Mysle, ze to jednak nie ma nic wspolnego z napieciem miesniowym. Chodzimy z synkiem na rehabilitacje regularnie (napiecie miesniowe lewego barku). Pani rehabilitanka stwierdzila, ze moze to byc bardziej problem ortopedyczny niz neurologiczny. Jus sama nie wiem co o tym myslec i kogo sluchac....(( Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: zacisniete kciuki 09.09.04, 12:25 Ciężko coś powiedzieć nie widząc dziecka, ale moim zdaniem masz już odpowiedź na swoje pytanie. Sama jej sobie poniekąd udzieliłaś. Jeśli maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe w barku (a skoro zaciska obie piąstki to moim zdaniem w obu barkach), to właśnie jest przyczyna. Dziecko ze wzmożonym napięciem mięśniowym barków siłą rzeczy ma problem także z rączkami, bo napięcie idzie od barków do rączek, kiedy znika napięcie w barkach znika także w rączkach. Inaczej mówiąc tak jak boli cię udo i nie możesz chodzić, ból promieniuje na całą nogę, tak napięcie mięśniowe z barków przenosi się na rączki. Użyłam takiego prostego porównania żeby ci pokazać tę zależność. Dziwne rzeczy ci ta rehabilitantka opowiada, problem ortopedyczny ? No nie wiem, nie jestem specjalistą ale ja na twoim miejscu zapytałabym dla spokoju sumienia innego rehabilitanta. Może dziecko nie zostało dobrze rozpoznane i marnujecie czas na ćwiczenia, które niewiele wnoszą ? A samo napięcie mięśniowe to jest problem neurologiczny, więc nie wiem co ta rehabilitantka opowiada. Dziecko jest całością, jak może leczyć napięcie w barkach i twierdzić, że napięcie w rączkach to oddzielny problem ??? Odpowiedz Link Zgłoś