Dodaj do ulubionych

Obracanie się na brzuszek

07.08.15, 10:21
Witam,
moja córka skończyła 3 sierpnia 5 miesięcy i do tej pory nie obraca się z pleców na brzuszek. Mając 3 miesiące obracała się z brzuszka na plecy, ale już od dłuższego czasu i tego też nie robi.
Czy powinnam mieć powody do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • maria1978r Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 11:49
      Moj synek zaczął obracać się z pleców na brzuszek w 7 mcu więc wyluzuj jeszcze ma czas.
    • helenaizuza Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 14:11
      nie masz żadnych. Moja miała 6,5 m.
    • koralik37 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 15:07
      A na boczki się obraca? Moja boczki ominęła i zrobila obrót kilka dni po skończeniu 6 m-cy.
      • bliss37 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 15:12
        Na boczki się obraca, a na brzuszek nie. Tak wygląda jakby czekała aż ja ją obrócę smile
        • tommama Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 15:39
          O, a moje dzieci tak jak u koralika, najpierw zaczęły na brzuszek się na obracać, a dopiero potem na boki smile
        • koralik37 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 18:01
          Bliss - to luz! Skąd w ogóle pomysł ze coś nie gra? Turlaj ją w zabawie, rób kolyske - rączki i nóżki razem i kolyszemy na boczki i luzzzzzz!
    • tommama Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 15:31
      Mój syn miał ponad 6 miesięcy, jak zaczął się obracać z pleców na brzuch, a córka 5,5 m-ca. U syna nikt nie widział w tym problemu, a córkę z tego powodu pediatra skierowała sama z siebie, jak miała 4,5 m-ca do neurologa. Neurolog zbadał córkę, kazał czekać cierpliwie i nie widział żadnego problemu, że córka się nie obraca (miała wtedy niecałe 5 m-cy). Okazało się, że miał całkowita rację smile Brak obrotów w tym wieku nie jest powodem do wielkiego niepokoju, ale dla swojego spokoju możesz zawsze pokazać córkę neurologowi .
      • kremka2014 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 16:10
        Luzuj. Starszak miał 5,5 miesięcy, młodszy 6mies. Zdrowe chlopaki
        • betka1984 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 18:12
          Według naszego rehabilitanta, dziecko ma czas do końca 6 miesiąca. Przy czym jeśli robi to trochę później to nie ma powodu do zmartwień.
    • bliss37 Re: Obracanie się na brzuszek 07.08.15, 18:32
      Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Nie lubię biegać po lekarzach bez ważnego powodu (pediatrę też odwiedzam tylko przy okazji szczepień smile, dlatego spokojnie będę czekać na ten pierwszy obrót smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka