Witam was moi drodzy mam problem z synkiem. Obecnie ma 8 miesięcy i dwa zęby na stanie. Chciałabym aby miał je zdrowe i piękne oraz żeby od najmłodszych lat oswajał się ze szczoteczką do zębów. Na początku lubił mycie ząbków i nawet sam otwierał buźkę na widok szczoteczki a teraz łapie ją w ręce zlizuje z niej pastę i wsadza sobie ją do gardła albo chce się nią bawić a kiedy ja próbuje mu myć to wystawia język i nie pozwala. Myje przy nim zęby, nawet dawałam mu swoją szczoteczkę żeby umył mamie lub tacie, ale on sie nią tylko bawił

Druga sprawa, że kiedy wykąpiemy się, dostanie mleko i po tym mleku mu zaczynam myć zęby to rozbudza się i nie chce spać przez kolejne 3 godziny bo kojarzy szczoteczkę z zabawą, jak dam mu mleko przed kąpielą i umyję zęby podczas pielęgnacji to znowu też nie chce iść spać bo kąpiel go rozbudza do zabawy a nie usypia (wcześniej szedł normalnie po kąpieli spać). Najlepiej mu się zasypia z butlą mleka zagęszczonego lekko kaszką w buzi, wtedy po skończonej butli jak dam mu smoka idzie spać na całą noc tylko że to prowadzi do próchnicy. Jak wy dbacie o ząbki dzieci i kiedy je myjecie na noc?