Dodaj do ulubionych

Problem z myciem ząbków

02.02.16, 11:52
Witam was moi drodzy mam problem z synkiem. Obecnie ma 8 miesięcy i dwa zęby na stanie. Chciałabym aby miał je zdrowe i piękne oraz żeby od najmłodszych lat oswajał się ze szczoteczką do zębów. Na początku lubił mycie ząbków i nawet sam otwierał buźkę na widok szczoteczki a teraz łapie ją w ręce zlizuje z niej pastę i wsadza sobie ją do gardła albo chce się nią bawić a kiedy ja próbuje mu myć to wystawia język i nie pozwala. Myje przy nim zęby, nawet dawałam mu swoją szczoteczkę żeby umył mamie lub tacie, ale on sie nią tylko bawił smile Druga sprawa, że kiedy wykąpiemy się, dostanie mleko i po tym mleku mu zaczynam myć zęby to rozbudza się i nie chce spać przez kolejne 3 godziny bo kojarzy szczoteczkę z zabawą, jak dam mu mleko przed kąpielą i umyję zęby podczas pielęgnacji to znowu też nie chce iść spać bo kąpiel go rozbudza do zabawy a nie usypia (wcześniej szedł normalnie po kąpieli spać). Najlepiej mu się zasypia z butlą mleka zagęszczonego lekko kaszką w buzi, wtedy po skończonej butli jak dam mu smoka idzie spać na całą noc tylko że to prowadzi do próchnicy. Jak wy dbacie o ząbki dzieci i kiedy je myjecie na noc?
Obserwuj wątek
    • baba_za_kolkiem Re: Problem z myciem ząbków 02.02.16, 12:35
      8-miesięczniak nie rozumie że szczoteczka do zębów służy do mycia zębów a nie do oblizywania i gryzienia????? Skandal! smile

A czego się spodziewałaś??

Mycie zębów w tym wieku jest symboliczne raczej i służy głównie przyzwyczajaniu i zapoznawaniu dziecka z tą czynnością, a nie faktycznemu myciu.
      Może niech się wypowiedzą inne mamy jeszcze, ale powiem jak było u nas.
      Zasypiał z butlą bardzo długo. Jak miał 18 mcy zaczęłam wprowadzać mycie zębów, miesiąc ponad trwało przyzwyczajanie i zachęcanie, potem kolejny miesiąc (codziennych prób) na mycie w czasie 2-5 sekund, potem kolejny coraz dłużej i dłużej.

W wieku 8 miesięcy nawet nie próbowałam, bo reakcja była właśnie taka, traktowałam to raczej jako urozmaicanie dziecku czasu, bo tylko brał szczoteczkę do ręki i ją gryzł (podobnie zresztą jak wszystkie inne przedmioty w zasięgu ręki).

Kiedy już zaczęliśmy mycie zębów, powoli zaczęłam pożegnanie z butelką do snu. Było wiele prób, i dopiero dużo później zrobiłam radykalny krok, i po prostu nie dałam dziecku butelki do spania, miał wtedy ponad półtora roku chyba, a może nie. Wcześniej jakiś czas myliśmy zęby, a i tak dostawał butlę, bo traktowałam to jeszcze nadal jako naukę mycia zębów a nie mycie da mycia, z czasem odstawiłam butlę z zasypiał ze smoczkiem. Potem pożegnaliśmy też smoczek. Po drodze zasypianie było przy pomocy lulania, głaskania, siedzenia obok, leżenia obok itd., wszystkie standardowe metody.

Po prostu musiałabyś odstawić zasypianie z butlą na rzecz zasypiania bez butli, ale z inną metoda, np. zasypianie z mamą.

Ale ja się za to zabrałam późno.
      Może inne mamy mają inne doświadczenie.
    • justaaaaa Re: Problem z myciem ząbków 02.02.16, 15:53
      Jeśli chcesz dbać o ząbki dziecka oducz zasypiania z butlą w buzi. U nas kpl zębów był bardzo wcześnie wiec i wcześnie zaczęło się dbanie o nie. Gdy dzieciaki zaczęły same siedzieć to kolacja była przed kąpielą w krzesełku. W kąpieli mycie ząbków szczoteczką silikonową zakładaną na palec opiekuna. Później do łóżeczka.
      Czeka Cię więc sporo pracy aby oduczyć dotychczasowego nawyku podczas zasypiania. Powodzenia.
    • angeika89 Re: Problem z myciem ząbków 02.02.16, 20:38
      Jak dbam o ząbki mojego dziecka?
      Tak samo jak u Ciebie, najlepsze jest jedzenie pasty i jak szczotkuję to zamyka buzię, ale się nie poddaję i jakoś myjemy. Myjemy rano i wieczorem.
      Najważniejsze, żeby się nie spinać i nie traktować tego bardzo poważnie. To jest dziecko i wiadomo, że nie usiądzie grzecznie i nie umyje ząbków (przynajmniej na razie).
    • eowen Re: Problem z myciem ząbków 03.02.16, 10:45
      Na początku myliśmy po każdym stałym posiłku, ale że tych zrobiło się więcej, to stała pora to rano i wieczorem, w ciągu dnia też czasem, jak chcemy ją mieć z głowy wink

Córka też nie lubiła mycia, ale w pewnym momencie zaczęła nam zabierać szczoteczkę i gmyrać sobie w buzi sama. Więc jej pozwoliliśmy. Bardzo to lubi, pastę oczywiście zjada, ale ważne jest, że szczoteczką jeździ po zębach i dziąsłach - czekamy na 3 i 4, więc taki masaż jest bardzo fajny.

I zdecydowanie lepiej jej wychodzi samodzielne mycie zębów niż przez nas, chociaż ostatnio grzecznie pozwala sobie czasem ząbki wyszorować.
      Ma 13 miesięcy.
    • antosia1993 Re: Problem z myciem ząbków 10.03.16, 20:38
      U mnie niestety szczoteczka stawia opór. Na noc staramy się myć ząbki przemywać wodą, ale często kończy się to porażką. Narazie jeszcze syn uważa szczoteczkę za zabawkę, a czyszczenie ząbków za przymus. sadMa 10 miesięcy.
    • marellakarola Re: Problem z myciem ząbków 15.03.16, 15:37
      Córeczka tę 8m. Kupiłam zestaw treningowy 3 szczoteczke z Rossmana-bardzo polecam. Od kiedy siedzi-kolację -kaszkę z mm łyżeczką je PRZED kąpielą, potem dostaje szczoteczkę do rączki i gmera nią sobie a my z mężem pijemy kawę. Nie potrzeba pasty w tym wieku, chodzi o nawyk. Przesuń butlę na przed kąpielą jeśli umiesz usypiać bez butli i daj dziecku szczoteczkę w bujaczku/krzesełku do karmienia. Moja dostaje też szczoteczkę w trakcie dnia po posiłkach jeśli jesteśmy w domu, jeśli nie to tylko po wieczornej kaszce. Dzieci w tym wieku wciąż pchają wszystko do buzi więc powinien chętnie gmerać szczoteczką tylko odstaw na razie pastę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka