29.04.16, 08:27
Witam. Jestem mamą 9 tygodniowej dziewczynki, która od dwóch tygodni zmaga się z biegunką. Robi kupę średnio raz na dwie godziny.Za nami kilkukrotne wizyty u lekarzy. Mała jest karmiona piersią i butelką. W tej chwili z przewagą mleka modyfikowanego. Dotąd dostawała enfamil 1. Przez moment sądziłam, że to ja coś zjadłam ale odkąd pojawiła się biegunka pilnuję się bardziej niż zwykle i nic się nie zmienilo. Podaję jej smectę i dicoflor, bez skutku. Przez 4 dni na wniosek lekarza miała podawany lek hidrasect, bez skutku. Zrobione miała badanie moczu, wszystkie parametry wyszły prawidłowo. Dodam jeszcze, że dziecko nie gorączkuje, przybiera na wadze.W końcu Pani doktor zmieniła mleko na bebilon pepti. Podaję mleko od 3 dni, póki co bez zmian. Może jedynie na lepsze zmienił się fakt, że od dwóch dni nie załatwia się w nocy. Natomiast jeśli chodzi o dzień nic się nie zmieniło. Wiem, że może na efekty trzeba poczekać chwilę dłużej ale może ktoś miał podobny problem i napisze jak udalo sie go rozwiązać? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: biegunka 29.04.16, 14:15
      Nie wiem, jak u butelkowych, ale u piersiowych dzieci kilkanascie kup na dobe mieści się w normie mniej więcej do momentu rozszerzania diety.
      Skoro dziecko przybiera na wadze, a wyniki prawidlowe, to może to wcale nie jest biegunka, tylko fizjologia, po prostu? Jakies inne objawy poza częśtotliwością?
      • radosnaajakwiosna Re: biegunka 29.04.16, 14:20
        Wlasnie nie. Wszystko jest wporzadku. Odnoszę wrażenie ze nic jej nie dolega. Zaniepokoilo mnie to bo dotąd robila kupe raz na dobę aż tu nagle taki przeskok.
    • jak-kania-dzdzu Re: biegunka 29.04.16, 16:42
      Czy to na pewno jest biegunka? Bo bardzo wodnista kupa kilkanaście razy na dobę u niemowlaka jak najbardziej mieści się w normie. Biegunka jest wtedy, kiedy kupa to sama woda i w całości wsiąka w pieluchę, przynajmniej tak moja doradczyni laktacyjna mi mówiła. Tym bardziej, że u was innych objawów brak, nie ma wymiotów, wysypki, gorączki.
      Moje dziecko do 10/11 tygodnia życia robiło po 15/16 kup na dobę. Wszystko poza tym było w normie. Po 3 miesiącu jak układ pokarmowy dojrzał - przeszło.
      Ja bym w waszym przypadku nie kombinowała z różnymi mlekami, bo to może tylko wprowadzić gorsze zawirowania brzuchowe, tylko została na jakiś czas przy wyłącznym kp.
      • radosnaajakwiosna Re: biegunka 01.05.16, 08:17
        Niepokoi mnie to, bo dotąd robiła kupę raz-dwa razy na dobę i nagle z dnia na dzień taki przeskok. Już miałam przez moment chęć odstawić Ją od piersi ale to nie byłoby chyba najmądrzejsze.Nie wiem ale zaczynam już sama myśleć, że może ona po prostu tak ma,
      • indjanek Re: biegunka 01.05.16, 08:30
        A jak rozpoznać, że to biegunka a nie mocz na pieluszce?
        • jak-kania-dzdzu Re: biegunka 01.05.16, 09:30
          Mocz takiego malucha jest niemal bezbarwny, a kupa zawsze jakiś kolor ma wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka