Dodaj do ulubionych

wiarygodny termometr

16.11.16, 23:24
Czy możecie polecić wiarygodny termometr dla niemowlaka? Oczywiście, inny niż rtęciowy - ten pokazuje prawdziwe wyniki ale jest niebezpieczny przy takim maluchu. Miałam kilka tanich elektronicznych i wszystkie oszukiwały. Chciałabym teraz przy dziecku zainwestować w jakiś dobry sprzęt na lata. Polecicie dobrą markę i model?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 07:04
      Nigdy nie wierzyłam innemu niż rtęciowy, nigdy nie był niebezpieczny. Pytanie czy wynik ma być wiarygodny czy nie. Nawet super sprzęt szpitalny nie raz przekłamywał. Sam fakt gorączki sprawdzisz bez termometru, ale czy rośnie czy chociaż powoli spada to już musisz mieć termometr.
      • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 07:52
        Spadek gorączki wbrew pozorom w miarę łatwo wykryć. Przy szybkim wzroście gorączki są zimne stopy i dłonie a gorące czoło. Im bardziej lodowate kończyny a gorętsze czoło, tym wzrost będzie szybszy. Gorące stopy i dłonie oznaczają, że szybki wzrost się skończył i teraz temperatura bardzo powoli idzie w górę, powoli spada, lub się nie zmienia. W tym momencie warto dziecko trochę rozebrać. Pojawienie się potu oznacza, że gorączka spada. Przy spadku gorączki ciało jest gorące i lepkie, a czoło się ochładza.
        Ja mam termometr elektroniczny + galowy, galowy jest potrzebny w sytuacji, gdy pomiar musi być dokładny. Elektroniczny służy raczej do potwierdzania, że gorączki nie ma.
        Natomiast zazwyczaj mierzyłam temperaturę własnymi ustami. Gdy przyłożę usta do czoła dziecka, jestem w stanie określić temperaturę z dużą dokładnością (tak do 39,5, potem już dla mnie jest DUŻO)
    • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 07:46
      Rtęciowe zostały teraz zastąpione przez galowe, wyglądają tak samo, ale w środku jest inna ciecz. Kosztują kilkanaście zł.
    • juuuu7 Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 08:12
      Braun douszny. U nas sie sprawdza.
      • ela.dzi Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 08:23
        Który ? Podasz model ?
        • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 08:46
          Miałam brauna, ale niestety nie polecam. W pewnym momencie zaczął pokazywać wyniki od czapy i niestety tak już zostało. Co ciekawe, nie zepsuł się całkiem, dzieci się nim bawią od kilku lat i cały czas coś wyświetla, pika.
          Od kilku lat mam microlife do czoła, też niektórzy narzekają, ja też nie jestem zachwycona, ale jest super wygodny i do wstępnej oceny się przydaje. Temp. do 38 mierzy dokładnie, później zawyża. Im wyższa temp tym bardziej, ale to mogę sobie sprawdzić galowym w razie czego. Fajne w microlife jest to, że można go przestawić na pomiar temperatury otoczenia, więc można zmierzyć temp. w pokoju, wody w wannie itp. Mnie się to przydaje.
          • ela.dzi Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 09:23
            Ja z kolei mam jakiś Microlife i jest kompletnie do kitu. Za to temperaturę otoczenia mierzy perfekcyjnie smile
            • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 13:34
              No i niestety dlatego w ogóle nie warto polegać na elektronicznym, nawet jak się ma własny i w miarę sprawdzony. Albo nie działają wcale, albo zawyżają, albo zaniżają, a jeszcze inne psują się z czasem i pokazują co chcą.
        • marellakarola Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 16:39
          Też mam Braun do ucha. Dla mnie wystarczy info czy temp jest podwyższona i nieważne czy 38.3 czy 38.6.
          • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 16:51
            To w ogóle nie ma znaczenia. Schody zaczynają się powyżej 39,5, wtedy precyzyjny pomiar temperatury jest bardzo ważny, każda kreska się liczy, bo powyżej 40-40,5 zaczyna być niebezpiecznie, niezależnie od rodzaju infekcji.
            Tak więc elektroniczny się przydaje do pomiarów roboczych (równie dobrze można zmierzyć ustami), ale nie jest niezbędny. Niezbędny jest termometr ze słupkiem cieczy.
    • murwa.kac Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 11:10
      tylko rtęciowy.
      używam od noworodka, niebezpieczeństw nie odnotowałam.
      • rulsanka Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 13:35
        Są niebezpieczeństwa jak się stłucze, bo to jednak trucizna. Mnie się stłukł jeden i teraz mam jeden rtęciowy i jeden galowy.
        • murwa.kac Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 13:51
          no oczywiste, ze trucizna. ale przy normalnym użytkowaniu uważam, że wcale nie tak łatwo stłuc termometr, acz wiem, że może się to zdarzyć.

wole wzmożoną zujność przy użytkowaniu rtęciowego raz na jakiś czas (codziennie tej temperatury nie mierzę), niż rosyjską ruletkę z elektronicznym.

jakby mi się stłukły, zgubiły te co mam (a mam 4) to pewnie, że galowy kupię. ale póki mam te (dwa to jeszcze pamiętają moje dzieciństwo) to korzystam z nich.
          • juuuu7 Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 18:14
            Jako dziecko ugryzlam termometr rteciowy i polknelam troche rteci. Takze ja nie polecam.
            Aha, mialam wtedy kilka lat (ze 3-4?) i mialam podac termometr mamie, zeby mogla zmierzyc goraczke bratu.
            • murwa.kac Re: wiarygodny termometr 17.11.16, 18:26

no ale to cyba oczywiste, że się dziecku DO RĘKI nie daje nawe na pół sekudy?
              przy pomysłowości mojego dziecka taki pomysł by mi się nie zlągł w głowie.
              • juuuu7 Re: wiarygodny termometr 19.11.16, 09:28
                To sie dzialo na oczach mojej mamy i cioci ( bylismy w odwiedzinach), ale mama rzeczywiscie nie mogla sobie wybaczyc tej bezmyslnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka