Dodaj do ulubionych

mycie zabawek

08.12.16, 12:16
hej!mam pytanie jak często myjecie zabawki plastikowe? Mam córkę 7,5 miesiąca i ciągle jeszcze wszystko bierze do buzi większość czasu a zabawek jest sporo bo jest jeszcze prawie 3 letnia siostra która np układa klocki a młodszą wiadomo wszystko interesuje. Maskotki pewnie co 2 m-ce wrzucam do pralki ale te plastikowe gryzaki klocki kubeczki raz umyje jedne, innym razem to co akurat mam pod ręką. Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: mycie zabawek 08.12.16, 12:35
      Myję gdy są ewidentnie brudne i klejące, czytaj bardzo rzadko.
      • melancho_lia Re: mycie zabawek 08.12.16, 13:18
        Ja tak samo.
        Ale sie przyznam ze przy pierwszym dziecku mylam chyba raz w tygodniu. Tak to jest jak człowiek ma za dużo czasu wink
        • ela.dzi Re: mycie zabawek 08.12.16, 13:33
          Ja nawet przy pierwszym nie myłam. Btw. właśnie widzę, że młodszy otworzył szafkę i oblizuje buty. Może przeżyje wink
          • melancho_lia Re: mycie zabawek 08.12.16, 14:17
            O, buty są hitem. Wszelkie zabawki w kąt tylko buty, teczka ojca i bidon siostry smile
    • sfornarina Re: mycie zabawek 08.12.16, 13:36
      Nigdy.
      Poza przypadkami, kiedy dzieć na nie zwymiotował albo się wyjątkowo czymś upaprały.
    • mama_mil Re: mycie zabawek 08.12.16, 14:55
      Ja też nie myję, chyba że miało kontakt z siuku albo kupą. Wychodzę z założenia, że im więcej kontaktu z brudami tym zdrowsze dziecko. Nawet specjaliści się wypowiadają, że obecne alergie mają źródło w sterylności naszego życia, w tym, że dziecko nie ma kontaktu z glebą itp.
    • ewelina021284 Re: mycie zabawek 08.12.16, 18:56
      Ze względu na doświadczenia ze starszym synem myje dosyć często. Kilka razy w tygodniu.
      • neellka Re: mycie zabawek 09.12.16, 12:49
        Chodzi o jakąś chorobę"przeniesioną" na zabawkach?
        • ewelina021284 Re: mycie zabawek 09.12.16, 20:31
          Już nie pamiętam dokładnie czy to była pleśniawka ale pamiętam że bardzo go bolało.Głównie przez brudne zabawki nie były klejące czy coś takiego ale pozostawały na nich bakterie.Staram się nie sterylizować wszystkiego bo wiadomo bakterie są potrzebne do życia.
          • rulsanka Re: mycie zabawek 09.12.16, 21:00
            Pleśniawka nie pojawia się od brudnych zabawek, ponieważ wywołują ją grzyby candida, które mamy na sobie i w sobie. I których nie sposób wytępić do zera. Być może dziecko miało bostonkę lub coś w tym stylu, to infekcja wywołująca bolesne nadżerki w ustach.
    • pomorzanka34 Re: mycie zabawek 08.12.16, 20:19
      do tej pory ( mała ma 11 m-c ) myłam 1 raz jak mała miała straszny katar
    • ta_karola Re: mycie zabawek 09.12.16, 13:20
      Gryzaki i grzechotki raz na tydzień szarym mydłem pod bieżącą wodą. Pluszaki podobnie co 2 miesiące w pralce z b. mała ilością płynu.
    • rosynanta Re: mycie zabawek 11.12.16, 20:13
      Ogólnie wszystko myję, jak jest brudne, łącznie ze sobą, nie mam jakiegoś stałego harmonogramu smile

Zabawki plastikowe do kąpieli myję raz w tygodniu w zmywarce - bo kąpię w wodzie z olejem kokosowym i są pokryte takim tłustawym filmem.

Zabawki zwykłe - zawsze, kiedy wylądują na ziemi poza domem (czytaj: w sklepie, w tramwaju, w parku itd.), bo różne świństwa się w ten sposób mogą przenosić. W domu... jak są brudne (czyli rzadko, ostatnio prałam ulubione przytulanki, bo były obmemłane) i po infekcji dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka