Dodaj do ulubionych

Nie chcę przekarmic...

24.01.17, 19:54
Synek ma 8 tygodni. Jest na mm. Już nie rzuca się przy butelce (pisałam w innych watkach), zaczął jesc w miarę spokojnie (jeśli on jest spokojny). Tylko teraz mam taki dylemat. Od kilku dni domaga się jedzenia częściej niż dotychczas. Czyli średnio co 2,5 h. W nocy nie mamy dłuższej przerwy niż raz 3-3,5 h. Więc tych karmien na dobe wychodzi czasem po 9. Ilości zbadane są różne od 70 do 150 ml. Przy czym jeśli zje więcej to wcale dłużej nie wytrzymuje.
Czy to taki chwilowy napad apetytu i mu się to unormuje i nie będzie chciał tak często?
Bo najpierw się martwiłam że mało je a teraz znów że chyba za często... Nie chciałabym żeby go np brzuch bolal..
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: Nie chcę przekarmic... 24.01.17, 21:25
      Skok rozwojowy macie akurat. Pewnie, ze minie. W tym czasie pamiętam, ze corka wisiala mi na piersi non stop.
    • kasiap0585 Re: Nie chcę przekarmic... 25.01.17, 00:06
      Minie, minie, karmić na żądanie smile Przerabialam z obiema córkami.
      • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 25.01.17, 06:57
        A ile to może potrwać?
    • mama_mil Re: Nie chcę przekarmic... 25.01.17, 10:47
      Ciężko mają te dzieci... Raz, że za mało, raz że za dużo jedzą...;p A tak na serio. Pomyśl o nim jak o dorosłym człowieku, który różni się od ciebie tylko tym, że nie potrafi mówić i komunikować zrozumiale dla Ciebie swoich potrzeb! Czy Tobie ktoś mówi, że jesz za dużo czy za mało? Przecież sama wiesz ile potrzebujesz. Tak samo Twój syn.
    • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 25.01.17, 13:53
      U nas przerwy między karmieniami wynosiła czasem 1,5h.Pediatra kazała dawać tyle ile dziecko potrzebuje w międzyczasie podawałam wodę do picia.Tak jak pisałam w innym wątku (chyba twoim) mój syn obecnie 11miesięcy nie wypija tyle mleka ile pokazuje tabelka na opakowaniu mm.Niby powinien wypijać około 200ml a on wypije od 90-150ml czasem nawet mniej.Jak był w wieku twojego maluszka to też miał apetyt 😉
      • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 26.01.17, 13:26
        A czy jak się budzi w nocy np 2 h po poprzednim jedzeniu i płacze dam butelke a on zje 40 ml to ok? Mam tak dawać czy np wodę bo jak tak mało zjadl to chyba glodny nie był...
        Ja już nie wiem co mam robić dlatego może takie głupie pytania zadaję... Po prostu wydaje mi się że go nie rozumiem co on chce... Na początku swojego życia jak się budzil to zjadal butelke i szedł spać na kolejne ok 3 h. A teraz od ok 2 w nocy budzi się co chwile i ja nie wiem o co mu chodzi... Bo lulam, tule a on dalej się nakręca. Wiec Daje butle to właśnie zje trochę i albo zasnie albo się wkurza bo nie to chyba chciał... No zalamana jestem taka ze mnie matka co swojego dziecka nie rozumie...
        • koralik37 Re: Nie chcę przekarmic... 26.01.17, 13:43
          W mm Ci nie pomoge bo nie mam doświadczenia, ale odniose sie do ostatniego zdania - to normalne. Dziecko poznaje sie czasem i ...jak juz myślisz, ze wszystko rozkminilas, to...następuje zmianawink i znowu szukasz sposobów i rozwiazansmile na tym to polega zwłaszcza w pierwszym roku.
          • mama_mil Re: Nie chcę przekarmic... 26.01.17, 14:23
            Święte słowa koraliksmile
            Mój syn 10,5 miesiąca prawie - już myślałam, że tak go rozumiem, że wszystko fajnie pięknie, a wczoraj w nocy stwierdziłam, że jednak nie rozumiem... Także siiisii nie przejmuj się, wystarczy, że się starasz go zrozumieć. Dopóki jednak nie zacznie mówić to nie zrozumiesz wszystkiego;P
        • m.aggie Re: Nie chcę przekarmic... 26.01.17, 17:40
          A próbowałaś mu dać wodę w nocy i uspać go jakoś inaczej, bez jedzenia? Może się uda. A jak nie, to zawsze możesz dać mleko, bo może jednak czuje głód. 2 miesiące to już dość dużo, więc możesz chyba spróbować wydłużyć czas między karmieniami. Może budzi się z innego powodu, nie z głodu.
          • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 26.01.17, 18:51
            Spróbuję dzisiaj w nocy z wodą bo mnie się wydaje że jakby był glodny to by zjadl spokojnie a on niby zaczyna
            Jesc po czym albo właśnie zasypia po 40 ml Albo się wkurza bo nie chce dalej jesc... przy czym jeśli to jednak głód to jak się wkurza to mimo że chce jesc to już nic nie zje bo tak się denerwuje przy butelce...
            • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 17.02.17, 14:12
              I jak siisiiii już jest lepiej w nocy ?
              • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 17.02.17, 20:31
                Teraz w nocy ma jedna przerwę ok 5 czasem 6 godzin. Budzi się 2 razy ale je wtedy średnio. Czasem zasypia po 40 ml i nie idzie go już dobudzic niestety. W dzien też jest ostatnio coraz gorzej. Już się cieszyłam że ładnie zjada a tu np wczoraj potrafił zjadac po 20-40 ml i wrzask. Jestem zalamana..
                • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 09:46
                  Wiem jak to jest u nas było podobnie a nawet tak samo może ma kolki ? Może spróbuj podać herbatkę koperkową mój synek przyjmował tylko wodę do picia żadnych herbatek.U nas było ulewanie i to za każdym razem po karmieniu zły sen na dodatek też cuda wyprawialiśmy żeby dziecię spało jadło.Mleko podawaliśmy nawet po 1,5h przerwy i też wypijał raz 40ml raz 60ml różnie.Dużo leżał na brzuszku i to pomagało.Starszy syn był aniołkiem i teraz to wiem 😊
                  • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 12:52
                    Herbatkę kopertowka daje, na brzuszku leży dużo. Mleko mamy Nutramigen że względu właśnie na brzuszek i AZS. Ja już nie mam pojęcia co robić... każde karmienie to koszmar.
                    • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 15:49
                      Może porozmawiaj z pediatrą o tym mleku co podajesz być może jest w nim jakiś składnik którego dziecko nie toleruje i zmiana na mleko z symbolem HA.Czytałam i to mleko wywołuje dość mocne kolki.Ja zmieniając mleko z NAN na BEBILON AR skonsultowałam to z naszą pediatrą.
    • albertynaa Re: Nie chcę przekarmic... 12.02.17, 10:43
      Przy karmieniu piersią nie ma takich dylematów.
      • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 13.02.17, 09:09
        Mam juz dosc komentarzy o karmieniu piersia. Czy nie można zrozumieć że dziecko może być karmione również mm? Jakoś matki karmiącej sztucznie nie najezdzaja przy każdej okazji na te karmiące naturalnie.
        • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 14.02.17, 16:38
          Ja cię rozumiem również karmię mm to już drugi synek tak karmiony.😉
        • albertynaa Re: Nie chcę przekarmic... 15.02.17, 11:25
          siisiiii napisała:

. Czy nie można zrozumieć że dziecko
          > może być karmione również mm?

Ano może.
          Podobnie jak chipsami, hamburgerami i innym śmieciowym jadłem.

Jakoś matki karmiącej sztucznie nie najezdzaja p
          > rzy każdej okazji na te karmiące naturalnie.

Zazdrość je zżera i tyle wink
          • ewelina021284 Re: Nie chcę przekarmic... 15.02.17, 14:47
            Zazdrość ? Jesteś w błędzie.
          • siisiiii Re: Nie chcę przekarmic... 16.02.17, 08:38
            Porównujesz mm do chipsów itp? Czasem mi się wydaje że niektóre matki karmiące piersią mają mleko zamiast mózgu... A co do zazdrości to nie ma czego. Bo najważniejsze to chyba jest szczęśliwe dziecko i szczęśliwa mama a nie sposób karmienia.
            • indjanek Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 23:26
              Tu się niestety zgodzę z albertyną.

Wiecie co jest najgorsze w fastfoodach i chipsach? Nie aromaty barwniki czy konserwanty. Rakotwórcze, miażdzyco-zawało- twórcze TŁUSZCZE TRANS. A co jest składnikiem mm? Tłuszcz palmowy....

Także porównanie jak najbardziej na miejcu i to nie jest przesada. Mleko modyfikowane nie powinno nigdy być uważane za równoważna alternatywa dla kobiecego a jedynie używane tylko w wyjątkowych sytuacjach gdy kp nie jest możliwe. Takich sytuacji jest niewielki odsetek. Tymczasem mam karmiących mm z wyboru jest masa. Przeraża brak świadomości napędzany przez koncerny a co gorsza lekarzy.
          • mama_mil Re: Nie chcę przekarmic... 16.02.17, 10:20
            Jest faktem, że mleko matki jest z biologicznego punktu widzenia pokarmem bardziej wartościowym dla niemowlęcia, jednak dużym nadużyciem jest porównywanie mleka modyfikowanego do fast foodu. Albertyno pamiętaj, że nie każda matka może karmić piersią, choćby może i chciała. A dopóki nie zaczęto produkować mleka modyfikowanego wiele niemowląt umierało w takich przypadkach z głodu.
            • jeszcze_blizniaki Re: Nie chcę przekarmic... 17.02.17, 12:50
              Albertyno
              Karmię piersią synka 8 tygodniowego. I powiem tylko, że nierzadko mam podobny dylemat co założycielka wątku, karmiąca mm. Podam pierś, zje, odbije się, i marudzi, marudzi mniej, czasem więcej, albo ryczy. I nie wiem, o co chodzi.
              • albertynaa Re: Nie chcę przekarmic... 20.02.17, 14:01
                jeszcze_blizniaki

Nie zniechęcaj się- maluch płacze z tysiąca różnych powodów- braku bliskości, niewygody, dyskomfortu, przegrzania albo... chce do mamy i już.
                Przystawiaj do piersi i nie przejmuj się niczym. Jedz wszystko.
                Powodzenia smile
            • albertynaa Re: Nie chcę przekarmic... 20.02.17, 14:05
              mama_mil napisał(a):

pamiętaj, że nie każda matka może ka
              > rmić piersią, choćby może i chciała.

Jesteś w błędzie- takie przypadki są marginalne.
              Reszta wynika z niedouczenia lub lenistwa.
      • mart-a1984 Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 00:29
        Nie każdy może karmić piersią. Wystarczy odrobina wyobraźni. Mój synek ma macroglosję i nie był w stanie dobrze odżywić się piersją. Odstąpiłam od piersi i nie robiłam z tego dylematu, najważniejsze jest samopoczucie dziecka. Samopoczucie dziecka na mm poprawiło się momentalnie i morfologia również.
    • mart-a1984 Re: Nie chcę przekarmic... 18.02.17, 00:19
      Przyznam szczerze że ja tych tabelek starałam się jednak trzymać, nie tyle odstępów w czasie co ilości karmień w ciągu doby i dawek jednorazowych. I raczej wyrabialiśmy się w tych tabelkach. W końcu z jakiegoś powodu one są. Zawarte w nich witaminy są syntetyczne,a przedawkowanie witamin też może być groźne. Pod tym kątem patrzyłam, z tym że na mm z najmłodszym przeszłam jak miał 4 miesiące i zaczęłam zaraz wzbogacać mleko kleikiem. Podawałam wodę między karmieniami, czasami domagał się butli nie z głodu lecz pragnienia, jak się okazało.
    • julita165 Re: Nie chcę przekarmic... 15.03.17, 17:06
      Mój synek karmiony od urodzenia wyłącznie mm nigdy nie trzymał się norm, zawsze zjadał więcej. W wieku 8 tygodni 150 ml to był standardowy posiłek, posiłków było 6 mniej więcej o 9, 12, 15, 18, 21 i 5. Jest zdecydowanie szczupłym choć wysokim dzieckiem. Problemów trawiennych nigdy żadnych nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka