Dodaj do ulubionych

ELOCOM dla 1-miesieczniaka??

02.10.04, 13:10
Witam !

Wracam wlasnie od lekarki, która na zmiany skorne na twarzy i szyi mojego 4,5
tygodniowego żuka przepisała maść Elocom. Jak pogrzebałam w sieci to
znalazłam, że to jest b. silny srodek, sterydowy i mam obawy czy go
zastosować. A jesli tak, to przy jakich środkach ostroznosci. Lekarka
zaleciła stosowanie 1-2 dziennie.

Będe wdzięczna za pomoc

Aloha
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 02.10.04, 14:42
      Nie radzę, sterydy w ogóle należy stosować bardzo ostrożnie, a na twarz
      najlepiej wcale.
      Napisz lepiej, jakie to zmiany? Bo może rzecz nie w tym, żeby zacząć od ich
      likwidowania, ale znaleźć ich przyczynę.
      • alohaa Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 02.10.04, 18:52
        To jest wysypka na skroniach i bokach twarzy. Dzis zaczela sie tez pojawiac na
        szyi. NAjgorsze jest to,że ani ja ani mąż nie mielismy nigny alergii, i nie
        wiemy jak to nawet wyglada. Połozna spojrzala i powiedziala ze nie ejst to
        alergia,lekarz w przychodni zasugerował natomiast skazę białkową, bo małej
        włączyła sie tez biegunka i bardzo częste i obfitsze niż zwykle ulewania.
        Nie bardzo wiem już kto ma rację, i zaczynam zgrzytac zębami na lekarzy ... wrrr

Ania
        • skarolina Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 02.10.04, 21:54
          Moim zdaniem (popartym doświadczeniem z dwójką dzieci bezmlecznych) lekarz może
          mieć rację. Zwłaszcza, jeśli oprócz wysypki jest biegunka i ulewanie. Obserwuj
          dziecko uważnie, czy nie pojawiają się pęknięcia za uszami, w zgięciach
          kończyn, ciemieniucha (zwłaszcza na brwiach), bóle brzuszka, kolka.
          Jeśli karmisz piersią - odstaw cały nabiał i jajka, czytaj uważnie wszystkie
          etykiety, czy coś nie zawiera mleka w proszku, serwatki itd.
          Jeśli karmisz sztucznie, poproś tego lekarza o przepisanie mieszanki
          mlekozastępczej - Bebilon Pepti albo Nutramigen. Obrzydliwe to w smaku, ale
          takie maleństwa dość łatwo to akceptują.
          A w ogóle, to zajrzyj na podforum "Alergie dziecięce", znajdziesz tam sporo
          informacji na temat skazy białkowej.

Jeśli to rzeczywiście skaza, to elocom nic nie da, bo nawet jak zmiany się
          zagoją, to bez diety wrócą natychmiast po odstawieniu maści.

A, przypomniało mi się - mnie też położna przy pierwszym dziecku mówiła, że to
          nie skaza. A to była skaza.
          • elizabeth17 Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 02.10.04, 22:57

-Mi lekarka zaleciła tą maść ale tylko na dwa dni 1 raz dziennie cieniutką
            warstwe i odstawić bo powiedziała że to bardzo silny steryd- ale nie miałam
            wyjścia. Potem przepiasła mi krem robiny w aptece bez sterydów ( euceryna z
            kwasem bornym 50/50)- schodzi wolniej ale schodzi i jest bardzo łagodny bo bez
            konserwantów. Kosztuje tylko 5 zł na receptę ( za 100g).
            elizabeth17
            • skarolina Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 09:08
              Hmmmm, na forum "Kosmetyki dziecięce" ekspert twierdzi, że kwasu bornego nie
              wolno stosować u dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Naprawdę, samo smarowanie, w celu usunięcia zmian, jeśli są to zmiany
              alergiczne, nic nie da. Trzeba koniecznie dojść przyczyny.
          • alohaa Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 12:17
            oprocz wysypki, która trwa już tydzień, ulewania i wodnistych stolców żadnych
            zmian nie ma. Jesli toma być skaza bialkowa to zastanawiam sie tylko na co te
            wszytskie diety na poczatku karmienia. Przez pierwsze 2 tygodnie (nie liczac
            pobytu w szpitalu, bo tam nabiał dawali) zero nabiału (tylko masła odrobinę,
            jajko 1 w tygodniu). po 2 tyg. zaczelam wprowadzac sery i mleko, czy możliwe ze
            reakcja nastąpiłaby dopiero 2-3 tygodnie po wprowadzeniu nabiału????

Ania
    • mopek1 Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 14:54
      Aloha! to jakies "pomieszanie z poplątaniem". Wyprostuj mnie jeśli Cię źle
      zrozumiałam: Twój synek ma zmiany na twarzy, lekarka przepisała mu maść ze
      sterydami, a ty mając wątpliwości, nie idziesz do niej żeby to wyjaśnić, albo
      nie szuskasz innego lekarza, tylko pytasz dziewczyny z forum????? Nie wiem
      oczekujesz znaleźć tu eksperta od sterydów??? czy też wg Ciebie doświadczenie
      mamy, która stosowała (lub nie) lek jest większe od wiedzy lekarza???
      No i co zrobisz jak Ci dziewczyny napiszą, że sterydy to swiństwo? Odstawisz??
      • alohaa Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 18:51
        Wyprostuję, jesli trzeba ... U lekarki byłam wczoraj, po tym jak kupiłam lek w
        aptece a potem z ciekawości pogzrebalam w sieci (bo ulotka nie podawała żadnych
        ograniczeń w stosowaniu, ani rozróznienia na dzieci i dorosłych) bylo juz za
        późno na wyjasnienia z ta lekarką, bo to była lekarka na rejonie. A Stad moje
        pytanie na forum, czy oby na pewno ta maśc nadaje sie dla niemowlaka (tzn. czy
        mamy go stosowały, i z jaką intensywnością), bo dla mnie nie jest to takie
        oczywiste, a i lekarzom nie ufam bezgranicznie.

Mam nadzieję, że to ci neico rozjasni sytuację
        • mopek1 Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 20:26
          Dalej mam pewną niejasność? Nie ufasz lekarzwi do którego chodzisz z dzieckiem,
          ale jak jakaś mama napisze, że smarowała swoje dziecko, to będzie ok?
          Nie chcę żebyś mnie źle zrozumiała, poprostu na tym forum jest cała masa wątków
          o tym jak mamy same w oparciu o własne doświadczenie modyfikują zalecenia
          lekarzy, robiąc tym tylko i wyłącznie krzywde własnym dzieciom. Co do elokomu,
          jak i każdej maści sterydowej, to nie powinny być one stosowane na twarz u
          niemowlęcia, chyba że lekarz widzi uzasadnioną potrzebę. Nawet jak jakaś mama
          napisze że stosowała, to dlaej nie jest dla ciebie żadna informacją, bo nie
          wiesz czy u Twojego dziecka tez jast taka potzreba. Wniosek - znajdź lekarza
          któremu ufasz, a nie szukaj szczątków wiedzy medycznej w oparciu o ulotki, sieć
          i inne mamy smile
          • aga_piet Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 03.10.04, 22:04
            Sorki że się wtrącam, ale temat jest mi bliski i nie chodzi mi tu o robienie
            wody z mózgu innym mamom.
            Akurat tak się składa, że sama kiedyś pisałam na forum o nierzetelności
            producenta Elocomu, który nie raczy w ulotce nawet poinformować że to steryd.
            Droga Mopek1, lekarze często przepisują sterydy niemowlętom na byle krostkę,
            nie zawsze też mają w zwyczaju poinformować mamę że przepisują steryd. I tu,
            widzisz, tylko dociekliwość matki pomoże wyśledzić co właściwie serwuję
            dziecku. Ulotka mi tego nie gwarantuje, lekarz też nie zawsze.
            Dla porównania - inna maść sterydowa - Cutivate ma ulotkę dokładnie informującą
            co zacz i jakie skutki uboczne.
            Ale zgadzam się, że forum nie może być wyrocznią.
            Pozdrawiam
            Aga
          • alohaa Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 04.10.04, 09:48
            Mopek, nie wiem na podtsawie czego sadzisz, ze na podtsawie tego, że ktos mi
            napisze ze lek stosował to ja też go zastosuje. To raczej Twoja wlasna
            nadinterpretacja. Schodzac zupelnie ztematu watku, forum jest dla mnie przede
            wszytskim źrodłem informacji, natomiast nie oczekuje ze mamy, choc nie wiem jak
            doswiadczone orzekną mi jakoąkoliwiek diagnozę nie widząc dziecka na oczy. Tak
            się składa, że lekarza pediatry zaufanego nie mam. To moje pierwsze dziecko, a
            i wśród znajmomych nie ma zbyt wiele potomstwa. Wiec jesli jestes taka madra
            powiedz skad go wziąć? Ja na razie porady i zalecenia pani doktor w przychodni
            straam sie traktowac z dużą ostroznością, bo jej po prostu nie znam dobrze. A
            Elocom zapisała mi lekarka która była akurat w sobotę na dyżurze, i nie raczyła
            poinformować że to bardzo silny preparat. Gdyby nie moja wlasna dociekliowść
            smarowalabym zgodnie zzaleceniami lekarki dwa razy dziennie, co od soboty
            daloby już ładnych 5 posmarowań !! Może masz i dobre chęci Mopek, ale trafiłaś
            pod zły adres.

• magda1711 Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 04.10.04, 10:30
      Witam!
      Mój Mały też miał jakiś czas temu tą maść.Jakieś parę miesięcy temu(miał może
      pół roczku), lekarz zalecił aby smarować nią zmienionę miejsca TYLKO raz
      dziennie po kąpieli!najlepiej jak dziecko idzie już spać aby nie dotykało
      smarowanych miejsc(i np nie zatarło oczka!!!).No i żeby smarować
      tylko"kapką"tej maści(naprawdę wystarczy odrobinka!). U Kacperka już po dwóch ,
      trzech takich smarowanich po kąpieli wszystko ładnie zeszło!I nie martw się że
      to maść sterydowa, bo bierzezsz jej do smarowania malutką ilość, a wystraczy
      trochę i zmiany skórne ładnie schodzą.To nie są sterydy , żebyś dziecku
      dawała je łykać!!smile No i skoro lekarz przepisał to napewno wie co robismile
    • setia Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 04.10.04, 10:43
      Jak widzisz Mopek lekarz u ktorego byla Aloha sam sie skompromitowal (po
      pierwasze kazac smarowac twarz elocomem, po drugie nie dociekajac przyczyny
      alergii) i co w takiej sytuacji z Twoim bezgranicznym zaufaniem do lekarzy?
      Pozdrawiam, Kasia.
      • alohaa Re: ELOCOM dla 1-miesieczniaka?? 05.10.04, 13:27
        kontynuujac, małą widział i obadał juz inny lekarz i potwierdził, że to
        alergia. Natomiast od czego to juz nasza (rodziców) broszka, żeby sie
        dowiedzieć. No a tak silnych srodkow jak Elocom stosować nie kazał.
        I to mnie przekonuje, a nie jakies tam gadanie, że to skaza, i trzeba ja
        oczywiscie potraktować supemedykamentem.

A jak to sobie tak nawet myslę, ze gdybym posmarowała i ta wsysypka by zeszła,
        to niby jak dowiedziałabym się co ją uczuliło??
        No a kompetencje naszych lekarzy to temat na niekończacy sie watek.

pozdrawiamy
        Aloha I MAria
        • mammaj Re: ELOCOM dla 1-m? 05.10.04, 22:12
          Abstrahując od wskazań (tego na forum nie da się rozstrzygnąć, bo nie widac co
          jest Twojemu maluchowi) Elocom jest za silnym sterydem do s tosowania u
          niemowląt od 1 m-ca życia bez wzgledu na lokalizację. Rzeczywiście w ulotce nie
          podaja granicy wiekowej, wiem że w USA to od 2 lat. U nas ze sterydów można
          stosować CUTIVATE (krem nie maść!, bo ta jest już za silna). W ulotce będzie od
          1 r.ż, ale w USA np. od 3 m-ca.
          W uzasadnionych przypadkach (np. silny stan zapalny)lekarz (ale raczej zdałabym
          się na dermatologa a nie rejonowego pediatrę) może zalecić stosowanie sterydów
          wcześniej. To jest dopuszczalne. Dermatolodzy wtedy właśnie stosują Cutivate.
          Ja osobiście nie zastosowałabym Elocomu przepisanego przez pediatre u mojej
          małej.
    • ewa75 Kacprowi BARDZO pomógł 06.10.04, 09:37
      Wiem, że to sterydy, ale Kacper miał tak zaognioną skórę (polisie), że było mi
      go bardzo żal. Drapał się do tego niemiłosiernie. Posmarowałam. Baaaaardzo
      cienitko i tylko raz dziennie. Prawdę mówiąc praktycznie raz wystarczył.
      Wszystko pięknie zeszło. A na co jest uczulony, to już sama nie wiem, bo
      praktycznie odstawiłam wszystko, a mu cały czas coś "wyłazi". Używamy Elocomu
      kremu, nie maści, bo silniejsza. Mam tylko nadzieję, że w końcu mu przejdzie,
      bo zmiany są za każdym razem mniejsze. A ja zapomniałam już jak smakuje mleko,
      pomidory, czekolada, ziemniaki, żółty ser, orzechy i wiele innych pyszności.
      Ale czego się nie zrobi dla dziecka...

Pozdrawiam wszystkich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka