justyna20033 30.10.04, 12:20 moja córcia od 3 tygodni zaczęła chodzic przy stole i meblach. Stawia jednak swoje kroczki na paluszkach. Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbarapk Re: Chodzenie na paluszkach 30.10.04, 22:20 Hej! Moze byc to objawem nieprawidlowego napiecia miesniowego.Moj synek tez chodzil na paluszkach i udalo sie to wyeliminowac dzieki kilkumiesiecznej rehabilitacji- ponadto mial zalecone chodzenie obowiazkowo w kapciuszkach po domu na sztywnej podeszwie ktora uniemozliwialaby stawanie na paluszkach i z usztywniona kostka. Chodzenie na paluszkach jesli sie utrwali bedzie bardzo trudne do wyeliminowania. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
justyna20033 Re: Chodzenie na paluszkach 31.10.04, 08:51 Trochę mnie przestraszyłaś, tzn powinnam wybrać się z mała do lekarza? czy od razu szukac rehabilitacji? Słyszałam od wielu mam, że ich dzieci też zaczynały chodzić na palcach i z tego wyrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Chodzenie na paluszkach 31.10.04, 19:38 Odpowiedz nie jest taka prosta. Faktycznie niektóre dzieci chodzą na początku na paluszkach, ale ten fakt nie powinien trwać dłużej niż 4-5 tyg. Na paluszkach chodzą też dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym w ten sposób "budując " sobie napięcie czyli podnosząc je. Jest jeszcze grupa dzieci które mają tzw. nadwrażliwość dotykową i dla nich chodzenie na całych stopach jest nieprzyjemne.Należałoby popracować nad odwrażliwieniem. Dobrze też wykluczyć jakieś przyczyny ortopedyczne np. przykurcz ścięgna Achillesa. Tak czy inaczej polecam aby zobaczył dziecko neurolog i ortopeda. Jeżeli ze swojej strony nie widzą powodów takiego stanu rzeczy być może pomocna była by Integracja Sensoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jankiewicz.karina Re: Chodzenie na paluszkach 31.10.04, 19:59 Od soboty mam podobny problem, synek jeszcze nie chodzi, ma 7 miesięcy i staje na paluszkach, pediatra ocenił, ze wskazana byłaby rehabilitacja metoda Vojty. Nie wiem czy konsultowac sprawę z neurologiem (to on chyba będzie umiał prawidłowo ocenić napięcie mięśniowe u malucha), czy bez konsultacji poddac go rehabilitacji, czy czekać co dalej...może któraś z Was coś poradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
barbarapk Re: Chodzenie na paluszkach 01.11.04, 01:54 Hej! przepraszam jesli Cie przestraszylam, nie bylo to moim celem, byc moze sprawa nie okaze sie tak powazna.Uwazam ze dzieciaczka powinien zobaczyc neurolog i ewentualnie zaleci rehabilitacje. Pewne nieprawidlowosci sa tez zauwazalne podczas kontroli w poradni preluksacyjnej.Do neurologa, a takze na rehabilitacje moze skierowac pediatra, (nawet bez konsultacji neurologicznej) gdy opowiesz o problemie. U mojego malego byl problem wzmozonego napiecia nerwowego i chociaz neurolog zbagatelizowal problem (coz nie poszlam prywatnie) to dostalam skierowanie z poradni ryzyka i trafilam do swietnego rehabilitanta.Cwiczylam metoda NT Bobath- wiec cwiczenia bardziej przypominaly zabawe i dzieki konsekwencji doszlismy do celu. Pozdrawiam. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
justyna20033 do barbarapk 01.11.04, 09:46 A na czym polega metoda którą pracowałaś z dzieckiem? Opisz pokrótce jestem ciekawa. Wczoraj zauważyłam,że mała potrafi stać przy czymś na całych stopach, potrafi także samodzielnie, przez krótką chwilkę utrzymać samodzielnie równowagę także na całych stpoach. Więc chodzenie na palcach to sprawa przejściowa-faktycznie długo nie trwa. Ale dla świętego spokoju wybiorę się do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarapk Re: do barbarapk 03.11.04, 18:51 Hej! Dlugo mozna pisac o tej metodzie-ma ona na celu wyeliminowanie niewlasciwych odruchow i wypracowanie prawidlowych..Nie pamietam juz wszystkich cwiczen na nozki, ale opisze Ci 2. Sadzasz dzieciaczka sobie na kolanach z wyprostowanymi nozkami w kolankach. Bierzesz stopke w swoja dlon tak aby przylegaly paluszki i pietka i naciskasz w kierunku do siebie- tak aby pietka byla pod katem prostym a paluszki przechylone bardziej do ciebie.(sila jakby skierowana na pietke). Drugie to : dzieciaczek stoi prosto z raczkami na bioderkach i bujamy go do przodu-wtedy ma stawac na paluszkach i do tylu, aby stawal na pietkach. To tyle sobie przypomnialam. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
dorotak14 Re: Chodzenie na paluszkach 02.11.04, 13:18 Justynko bez neurologa czy z i tak Twój Skarb powinien chodzic w zdrowym profilowanym obuwiu.Piszę z doświadczenia,gdyz własnie w ten sposób eliminuję ten problem u mojej pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś