Dodaj do ulubionych

Od kiedy mogę podać smoczek?

02.12.04, 17:48
Dziewczyny,

Moja malutka uspokaja się tylko przy cycku i kiedy ssie palce. Podałam jej
smoczek w 5 tygodniu życia. Czy nie za wczesnie ? Czy mała nie straci ochoty
na pierś? Dodam że uwielbia ssać smoczek i tylko przy nim i przy piersi się
uspokaja (oczywiście jak jest zmeczona i marudna - a jest taka bardzo często
bo spi mało i krótko. W ten sposób unikam ciągłego krzyku).
Prosze o radę
Pozdrawiam
Maja i Marysia
Obserwuj wątek
    • pulcheria2 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 17:53
      Maju, dziecko dziecku nierówne. Rzeczywiście istnieje duże ryzyko, że straci
      ochotę na pierś, bo przy piersi i smoczku są zupełnie inne mechanizmy ssania.
      Ale jest sporo dzieci, u których jedno z drugim się nie kłóci. Trudno
      powiedzieć, jak to będzie u Twojej córeczki.
      Powodzenia
      --
      Jaś:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18192841
      • klubiale1 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 18:29
        Jeśli dziecko dostaje smoczek do uspokajania i nie leci z niego mleko, to nie
        powinno się odzwyczaić od piersi, bo nie kojarzy smoczka z jedzeniem.
        Ja dałam smoczek maluchowi ok 5 tyg jak zaczęły się kolki i mu to pomagało. Nie
        miało to żadnego negatywnego wpływu na ssanie piersi.
        pozdr
    • asimar1 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 18:47
      mój synek dostał smoczek dla niemowląt firmy Avent w 2 tygodniu,teraz ma 2
      miesiące i nie przeszkodziło mu to w ssaniu piersi, on jest spokojniejszy,a ja
      mam chwilę wytchnienia,trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!Najlepiej kupić
      smoczek przypominający ksztłtem pierś nie zaburza procesu ssania.
      • maja.maja Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 18:56
        Dzięki Dziewczyny! Ja naprawdę mam czasem dosyć tego płaczu a smoczek doskonale
        uspokaja
        Pozdrawiam
        Maja
        • pulcheria2 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 19:04
          Ja jednak troszkę "upierdliwie" zadam pytanie wink
          A dlaczego mała płacze? Może jest głodna? A może potrzebuje towarzystwa? Bo
          dzieci rzadko płaczą bez powodu...
          Życzę wszystkiego dobrego smile
    • drobna4 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 18:55
      witam!!

Mój Antoś skończył 5 tyg i pare dni teu pierwszy raz dostał smoczek - też sie
      bałam.. ale chyba nie ma o co! daje mu smoczek tylko wieczorami bo wtedy ma
      lekkie kolki i mocno płacze a smok uspakaja - więc po co ma sie męczyć! też
      wychodze z źałożenia że sie nie odzwyczai od piersi - bo mleczko ma tylko z
      niej! na razie wszystko jest ok i mysle że nie powinno sie zmienić! więc sie
      nie martw!!
      pozdrawiamy
      • bzura.1 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 19:22
        Moj syn dostal smoczek w 3 tyg. zycia, bo godzinami potrafil ssac cycusia, co
        nie bardzo mi odpowiadalo.Smoczek zaspokaja potrzebe ssania a cycus sluzy juz
        teraz tylko do jedzenia.
        Pozdrawiam
        • pulcheria2 Re: Od kiedy mogę podać smoczek? 02.12.04, 19:31
          Wszystko oczywiście zależy od tego, na czym mamie zależy. Ale pamiętajmy, że
          karmienie piersią nie służy tylko zaspokajaniu głodu. Kto wie, czy nie
          ważniejsze jest zaspokajanie potrzeb emocjonalnych, a smoczek to jednak coś
          bezosobowego... Więc jeśli tylko mamy możliwość, to chyba troszkę szkoda
          zostawiać malucha samego. Podstawowe poczucie bezpieczeństwa kształtuje się
          teraz i do pewnych rzeczy już nie będzie się dało wrócić... Czego będziemy
          żałować za ileś tam lat? Że nie miałyśmy idealnego porządku, czy że nie
          spędziłyśmy więcej czasu z dzieckiem? Ja tak może trochę zaczepnie, ale tak to
          widzę.
          Pozdrowienia dla wszystkich mam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka