Dodaj do ulubionych

Kiedy Wasze dzieci siadały ;;?

10.12.04, 08:15
Witajcie
Moja 7,5 m-czna córeczka jeszcze nie siedzi. Podnosi tylko głowę z pozycji na
wznak i na tym koniec. W podręcznikach podają że siadanie powinno się zacząć
w 7 m-cusad(
A jak to było u Was tj kiedy dzieci samodzielnie zaczęły siadać/próbować i
siedziały bez podpórki. Napiszcie bo nie chciałabym zawracać głowy pediatrze
jeśli to prawidłowe zachowanie i mamy jeszcze czas na tę umiejętność.
Pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • starucha121 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 08:36
      Dzieci siadają "przepisowo" od 8 mca - zajrzyj do książeczki zdrowia dziecka -
      tam jest tabela z rozwojem w każdym mcu. Jak siadaja to nie z pozyji leżacej
      ale z klęczek, z pozycji do raczkowania. Moja córa zaczęła tak siadać pewnie
      właśnie ok 8 mca. Daj czas dziecku i się nie stresuj, na forum rówieśników na
      pewno znajdziesz may z takim samym "problemem". Pozdrawiam ciepłosmile
      • agaa5 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 09:19
        Fajny masz nicksmile
        łatwo powiedzieć nie stresuj się kiedy widzę że znane mi dzieci młodsze a taką
        umiejętnośc posiadają. A moja pociecha jest z tzw gr. ryzyka tj po wylewie II i
        niedotlenieniu nie mówiąc o przebiegu ciąży. W związku z tym mogę być
        bardziej ''przewrażliwiona'' na punckie rozwoju od innych nie mających dziecka
        po przejściach.
        Właściwie do tej pory wszystko przebiegało we właściwym tempie. No może miała
        dłużej kłopoty z utrzymaniem główki.
        Może ktoś jeszcze podzieli sie doświadczeniem .
        Pozdrawiam Aga
        • diara Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 09:29
          Nie martw się, ma jeszcze czas, na pewno niedługo zacznie siadać. Mój synek
          zaczął siadać jak miał 8 miesięcy. Teraz ma skonczone 9 i nadal siadanie
          sprawia mu mały kłopot. Raz się uda, a raz się pomęczy zanim usiądzie. Ale nie
          martwię się, bo wiem ze wszystko jest w porządku.
    • starucha121 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 12:21
      Dziękismile
      Moje dziecko tez miało wylew II st., ale ciąża przebiegała bezproblemowo.
      Zwracam uwagę na jej rozwój ale nie jestem za pzresadą w żadnym kierunkusmile
    • jagulec Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 13:13
      Moja mala usiadla jak miala 10m bez tygodnia. Jesli sie niepokoisz, znajdz
      DOBREGO fizjoterapeute (nie neurologa), jesli jestes z Wawy lub okolic, sluze
      namiarem.
    • alisia79.1 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 13:18
      moja cora stabilnie siadziala pare dni przed skonczeniem 8 miesiaca, ale wtedy
      siadala z pozycji pollezacej, z lezacej nie...a siadac samodzielnie zaczela
      kiedy zaczela raczkowac czylo ok tygodnia przed skonczeniem 9 miesiaca.
    • margarettka Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 10.12.04, 13:27
      Ignas sam usiadl jak mial rowniutko 8 m-cy i to z pozycji do raczkowania. Nie
      podnosil glowy lezac na plecach. Ale przemieszczal sie po podlodze (czolgal
      sie) jak nie mial nawet 7 m-cy i po miesiacu tego czolgania usiadl. Teraz juz
      raczkuje. Nie martw sie, dzieci sa tak rozne, ze to trudno przewidziec, na
      pewno niebawem Twoja coreczka usiadzie smile
      • agaa5 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 11.12.04, 08:48
        Dziękismile))
        No nic będziemy w takim razie cierpliwie czekać na postęp. Rozumiem że
        najpóźniej do 9 m-ca powinna zacząć siadać. Póki co czołga się po podłodze i
        tak jakby zaczynała raczkować.
        Pozdrawiam ciepło Aga
        • hanya00 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 11.12.04, 17:45
          nie masz sie zupelnie czym martwic.moj igor nie jest z grupy ryzyka a usiadl
          sam jak mial 8,5 miesiaca.a zupelnie pewnie zaczal siadac jak skonczyl 9
          miesiecy i zaczal raczkowac.mial wlasciwie 9,5 miesiaca.tez nie nalezy do tych
          szybszych.
          • grzesia14_mikolaj Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 12.12.04, 10:50
            Mój Syn ma 7 m-cy i sam jeszcze nie siedzi. A czy Wy Drogie Mamy wcześniej
            sadzałyście swoje pociechy ???
            Pozdrawiam
        • jagulec Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 18.12.04, 00:31
          > Rozumiem że najpóźniej do 9 m-ca powinna zacząć siadać.
          Ale skad!! Wiekszosc zrodel podaje, ze dziecko powinno zaczac _samodzielnie_
          siadac do ukonczenia 11 miesiecy!! A nasza mala nie umiala siadac chociaz widac
          bylo, ze sily i checi ma, i wystarczyly 2 dni odpowiedniego noszenia (NIE
          CWICZEN TYLKO NOSZENIA W ODPOWIEDNIEJ POZYCJI ZALECONEJ PRZEZ FIZJOTERAPEUTE) i
          usiadla! Czasem dzieko nie wie, ze jakis ruch mozna wykonac, i trzeba mu
          pokazac 'kierunek'.
          • ministrowa Do jagulec:)) 18.12.04, 14:03
            jagulec napisała:

> > Rozumiem że najpóźniej do 9 m-ca powinna zacząć siadać.
            > Ale skad!! Wiekszosc zrodel podaje, ze dziecko powinno zaczac _samodzielnie_
            > siadac do ukonczenia 11 miesiecy!! A nasza mala nie umiala siadac chociaz widac
            >
            > bylo, ze sily i checi ma, i wystarczyly 2 dni odpowiedniego noszenia (NIE
            > CWICZEN TYLKO NOSZENIA W ODPOWIEDNIEJ POZYCJI ZALECONEJ PRZEZ FIZJOTERAPEUTE) i
            >
            > usiadla! Czasem dzieko nie wie, ze jakis ruch mozna wykonac, i trzeba mu
            > pokazac 'kierunek'.

Mam pytanie i prośbę czy mogłabyś tu na forum opisać mi jak swoje dziecię
            nosiliście - może ja mojej córci też pomogę troszeczkę bo ona do stania sie rwie
            ale siedzieć nie chce.Ja sie nie martwie chociaz ma już skończone 9 miesięcy ale
            ciekawa jestem co to za pozycja.Z góry dziękuję
            • jagulec Re: Do jagulec:)) 18.12.04, 23:10
              Troche ciezko to opisac ale sprobuje smile Sukces pewnie zalezy takze od zrodla
              problemu - nasza mala byla 'nieruchawa w pasie', taki klocek, i trzeba bylo ja
              nauczyc skrecac sie w pasie (bo bez tego do siadania ani rusz), i temu sluzylo
              to noszenie.
              No wiec tak: dziecko nosi sie bokiem do siebie, noga od strony rodzica
              wyprostowana, noga od strony swiata zgieta w kolanie, trzymamy pod poldupkiem
              od tej zgietej nogi (nie pod kolanem tylko jak najbardziej pod poldupkiem) i
              nie podtrzymujemy plecow (dziecko samo musi stabilizowac pozycje ciala). Rece
              koniecznie obie z przodu (w tej pozycji dziecko ma tendencje do zostawiania
              jednej reki z tylu, co powoduje, ze obkreca sie brzuchem do rodzica a nie o to
              chodzi). Taka pozycja wymusza skrecenie w pasie. Aha, i swiat pokazujemy tak
              zeby stymulowac ten skret.
    • fed1 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 17.12.04, 15:21
      A moja niunka usiadła jak miala 5,5 miesiaca a teraz ma 7,5 i juz nie źle stoi
      a nawet zaczyna juz sie przy mebelkach kroczek po kroczku przemieszczaćsmile
      • jagulec Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 18.12.04, 00:35
        > A moja niunka usiadła jak miala 5,5 miesiaca a teraz ma 7,5 i juz
        > nie źle stoi a nawet zaczyna juz sie przy mebelkach kroczek po kroczku
        > przemieszczaćsmile
        Bez zlosliwosci i z calym szacunkiem ale chyba nie o takie odpowiedzi chodzilo
        autorce watku... Moze zaloz watek 'czyje dziecko usiadlo wczesniej niz moje'?
        Nic dziwnego ze sie mamy stresuja...
    • kasialu Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 17.12.04, 20:38
      Moja córka w wieku ok 7 mies łapała sie za paluszki i wstawała. Stała bardzo
      sztywno na nóżkach, ale ... nie siedziała ;o) Z każdym dzieckiem bywa różnie.
    • gosia.gabryel Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 17.12.04, 21:25
      Wiadomo dzieci różnie się rozwijają ale jeżeli cię cokolwiek niepokoi to
      pediatra od tego jest żeby cię uspokoić lub wysłać na konsultacje tym bardziej
      że jak piszesz Twoje maleństwo miało problemy. Nie ma mowy o zawracaniu głowy.
      • maniusza Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 17.12.04, 23:20
        mój 6,5 miesięczny synek uwielbia stać (oczywiście trzymany pod paszki) - buźka
        mu się smieje wtedy od ucha do ucha, nóżki sztywne. a siedzenie - cóż. Podciąga
        się na rączkach, ale sam - co to to nie... wink
    • azurr Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 18.12.04, 12:36
      Mikołaj w poniedziałek 20.12 skonczy 8m i też jeszcze nie siedzi.Posadzony bez
      podparcia w wózku utrzymuje pozycje pionową ale np.na materacu itp. nie wiem
      dlaczego się "obala"smile)Myślę,że wdał sie w mojego męża który wszystko robił
      jako dziecko z opóźnieniem np.chodził kiedy miał 15 miesiecy.Ja chodziłam juz
      majac 11 m ale widać małżonek ma silniejsze genysmile)).
      Też sie trochę przejmuję tym bardziej że wiele dzieci juz w tym wieku raczkuje
      i siedzi ale Miki do tego jest prawie miesięcznym wcześniakiem wiec staram
      sobie wmówić,że kiedyś ja będę się cieszyć z dziecka które SAMO usiadło.
      Pozdrawiam i życzę cierpliwosci
      R.
      • joasiiik25 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 18.12.04, 13:22
        gdy maly mial za 13dni skonczyc pol roczkusmile usiadl samodzielnie
        • slonko12345 Re: Kiedy Wasze dzieci siadały ;;? 18.12.04, 23:21
          Patrycja usiadla sama, jak miała 7,5 mies, ale z lezenia na brzuszku. Teraz ma
          11 mies. i nadal nie wie, że można siadać z leżenia na plecachsmile)) jak tylko
          chce usiąść, to myk na brzuszeksmile)
          A poza tym tak jak dziewczyny pisały: na naukę siadania ma jeszcze duuuużo
          czasu. Czasami jest tak (podobno), że dziecko najpierw uczy się stawać, a
          dopiero potem siadać - to słowa pediatry.
          Pozdrawiam serdecznie,
          Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka