Dodaj do ulubionych

cebion multi + wit. D?

27.12.04, 11:11
Mam wątpliwości, czy dawanie wit. D z cebionem multi, to nie za dużo wit. D?
Wprawdzie pediatra przepisała mojej córce (3m) dwie krople na dobę wit. D i
cebion, ale ni multi. Jednak podaję jej multi, bo słyszałam, że jest tam
więcej witamin a moja córeczka ostatnio ma katar. Wiem, że multi zawiera też
D, więc daję jej 1 kroplę wit. D. Tym bardziej, że lekarka zwróciła mi
ostatnio uwagę, żę szybko jej zarasta ciemiączko. Jak myślicie, czy dobrze robię?
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: cebion multi + wit. D? 27.12.04, 11:19
      Norma to 400 jednostek D na dobę, a pamietajże ta witamina jest tez w mleku
      modyfikowanym - wex kalkulator i policz ile jednostek przyjmuje Twoja Mała -
      jeżeli duzo więcej niz te 400 jednostek to z czegos trzeba zrezygnować...
      (Na ulotkach infoamcyjnych jest informacja ile jednostek jest w mililitrze, i
      ile kropel przypada na 1 mililitr, a na mleku modyfikowanym w tabelach wartości
      odżywczych).

Pozdrawiam
    • kate33 Re: cebion multi + wit. D? 27.12.04, 12:19
      Jeżeli podajesz Cebion multi to do 5 kropli dodaj 1 kropelkę wit. D3 - tak mi
      zalecili w szpitalu po urodzeniu synka lub samą wit. D3 - 2 krople, oczywiście
      raz dziennie.
    • mynia0 Re: cebion multi + wit. D? 27.12.04, 12:36
      ja daję 2 krople Vigantolu i 4 cebionu multi. też myślałam, ze za dużo, ale w
      zimie dawka D3 powinna być większa. a poza tym - każde dziecko potrzebuje
      indywidualnego podejścia, jeśli chodzi o D3. jeśli masz wątpliwości, skonsultuj
      się z innym pediatrą.
    • katti83 Re: cebion multi + wit. D? 27.12.04, 23:23
      Podawalam dziecku Cebion i kropelke witaminy D ale pani doktor polecila mi
      Multi Cebion 5 kropelek i 2 Wit D , wiec chyba to nie bedzie za duzo. Michas
      mial wtedy 2 miesiace
    • sha1 Re: cebion multi + wit. D? 28.12.04, 02:00
      Z tego co wiem to z dwojga złego gorzej przedawkować, niż podać nieco za mało
      D3. Ilości D3 podawanego niemowlaczkom jak widzisz są b. różne, bo określane
      indywidualnie do potrzeb dziecka (ciemiączko!) i tylko lekarz może stwierdzic
      ile będzie odpowiednio dla was. Np. moje dziecko dostaje wyłącznie 5 kropli
      cebion multi.
    • dadies Re: cebion multi + wit. D? 28.12.04, 09:25
      Przedawkowanie Witaminy D3 jest bardzo grożne dla nerek (zwapnienie i ciągłe
      stany zapalne). Ja ostatnio robiłam badanie moczu na wapń i kreatyninę i pani
      nefrolog obliczyła mi dzienne zapotrzebowanie na Wit D3 dla osmiomiesięcznego
      dziecka. Pediatrzy mają bardzo duże skłonnośći do przedawkowywania tej witaminy.
    • weronikarb Re: cebion multi + wit. D? 28.12.04, 09:55
      Tez podawalam synkowi multi i wit. D. Jednak rano podawalam multi (nie podawaj
      razem gdyz podobno wywoluje kolki) a vigantol (bo vit. d nie tolerowal, niewiem
      moze jest tam inny odatek) wieczorem po kapaniu 1 lub 2 kropelki (jak wpadlo),
      ale co jakis czas "zapominalam" o niej i robilam 1 dniowa przerwe. Teraz daje
      co 2 lub 3 dzien 2 - 3 kropelek. Pediatra jak do tej pory (14 m-cy) nie widzi
      zadnyc hproblemow. smile
      • igus5 Re: cebion multi + wit. D? 28.12.04, 11:38
        Pamiętaj - nie podawaj bez konsultacji z lekarzem razem tych dwóch preparatów.
        Mogą one spowodować przedawkowanie VIT D3. Moje maleństwo otrzymuje teraz tylko
        3 kople cebionu. Wcześniej dostawał 2 krople samej Vit. D3 ale ta dawka była
        dla niego zbyt duża. Dziecko takie jest nerwowe, nie ma apetytu, poci się.
    • bognarek4 Re: cebion multi + wit. D? 28.12.04, 12:23
      W Cebionie multi jest znacznie mniej wit. D niż w jednej kropli samej wit. D3.
      Zaś przy katarze bardziej przydatny jest zwykły Cebion niz multi, bo to czysta
      wit. C, której w Cebioni multi jest też malutko. Może wrócić do zaleceń lekarza?
      Pozdrawiam
      bognarek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka