Dodaj do ulubionych

Do pracujących mam karmiących

30.12.04, 08:57
Mam pytanie o to jak długo można korzystać z przerwy na karmienie i wychodzić
godzinę wcześniej z pracy? Czy jest to określone gdzieś w przepisach?
A jeżeli nie jest to jak długo wy zamierzacie z tego korzystać?
Jest to dla mnie dość istotne bo 3 stycznia wracam niestety do pracy i będę
musiała się zdeklarować co do tego wcześniejszego wychodzenia i nie wiem jaki
okres podać, ewentualnie o ile walczyć.
Obserwuj wątek
    • unika1 Re: Do pracujących mam karmiących 30.12.04, 09:08
      witaj,ja w maju wróciłam do pracy, nadal karmię (dziecko ma prawie juz rok) i
      zamierzam jeszcze może z pół roku, musisz sie dogadać z pracodawcą. Słyszałam
      że podobno mozna do 2 lat, ale nie wiem czy to prawda. Swoją droga jak ci
      udowodnią że nie karmisz? Sprawdzą? Powodzenia
    • anula-p Re: Do pracujących mam karmiących 30.12.04, 13:41
      Z tego co ja wiem to nie ma okreslonych ograniczeń czasowych. Wiado,o jednak,
      ze nie bedziesz przez 2 lata karmic tylko piersią, a te dodatkowe przerwy są
      przewidziane zeby pomóc karmiącym matkom.
      Z tego co widziaław w praktyce u mnie w pracy, to dziewczyny stopniowo najpierw
      przychodziły godzine później, potem pół godziny a w końcu zaczęły pracować po 8
      godzin.
      I chyba nie musisz sie deklarowac wiążąca jak długo bedziesz korzystać z tych
      przewr - przecież sama nie jesteś w stanie określic jak długo bedzisz karmić
      piersią, wiesz tylko jak długo byś chciała.
      Ja też idę do pracy w styczniu, tylko że do nowej, też karmię piersią, i też
      mam dylematy - ile żądać. A ta godzina mniej bardzo by mnie urządzała,
      chociażby ze względu na dojazd. Tym bardziej że na początku trudno stawiać
      warunki...
    • morym Re: Do pracujących mam karmiących 30.12.04, 13:55
      Mój Maciuś ma 7,5 miesiąca a do pracy wróciłam na początku listopada. Szef przy
      okazji rozmowy na temat mojego powrotu spytał jak długo zamierzam (mniej
      więcej) karmić i odpowiedziałam że do roku Maćka (czyli do maja). Nie zrobił z
      tego żadnego problemu, nie chciał zaświadczeń itp. - ale to jest fajny szef smile
      Obiecałam mu od siebie, że jak tylko przestanę karmić to od razu pracuję z
      powrotem 8 godzin i nie będę "naciągać". Z tego co wiem to nie ma w przepisach
      górnej granicy. Monika
    • jagandra Re: Do pracujących mam karmiących 30.12.04, 15:58
      Dopiszę tylko, że pracodawca ma prawo domagać się zaświadczenia od lekarza, że
      karmisz piersią. Górnej granicy chyba nie ma. Możesz korzystać z przerw na
      karmienie tak długo, jak długo będziesz karmić. Przepisy nie wymagają też
      deklarowania się, jak długo będziesz korzystała z przerw.
      • anetkarobert Re: Do pracujących mam karmiących 30.12.04, 16:18
        Też wracam w 02.01.2005 do pracy, wczoraj brałam zaświadczenie od Pani doktor,
        która mi powiedziała,że w przepisach jest napisane , że do roku pracodawca musi
        honorować zaświadczenie, a potem nie.
    • joannarc Re: Do pracujących mam karmiących 31.12.04, 12:25
      W przepisach na pewno nie ma górnej granicy do kiedy przysługuje przerwa na
      karmienie i nie musisz deklarować do kiedy będziesz z tej przerwy korzystała.
      Wg przepisów przysługują dwie półgodzinne przerwy na karmienie. Wg ustawy
      jeżeli chcesz korzystać z jednej jednogodzinnej przerwy to powinnaś wystąpić o
      to z pisemnym wnioskiem oraz określić kiedy chcesz tę godzinę wykorzystać tzn
      przychodzić o godzinę później, wychodzić o godzinę wcześniej lub mieć przerwę w
      ciągu dnia. Ja wychodzę godzinę wczesniej i zamierzam tak robić przynajmniej d
      momentu aż moja córeczka będzie miała 1,5 roku
      Ustawa ustawą, a niektórzy pracodawcy ustalają swoje prawo. Koleżanka po
      powrocie do pracy otrzymała od szefa ostrzeżenie, że jeżeli zamierza korzystać
      z przerw na karmienie to może pożegnać się z pracą. Z przerwy nie korzysta bo
      boi się pracę stracić.
    • majola13 Re: Do pracujących mam karmiących 31.12.04, 15:35
      Ja wróciłam do pracy w listopadzie (niestety sad( )Moja Karola ma teraz 5,5 msc.O
      ile się da to kończę pracę godz.wcześniej i zamierzam tak robić dopóki utrzyma
      mi się pokarm.Podobno można tak przez 12 msc.Pozdrawiam
    • anianj Re: Do pracujących mam karmiących 01.01.05, 21:49
      Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi i życzę szczęśliwego Nowego Roku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka