Dodaj do ulubionych

7,20 kg a 3,5 m-ca !

03.01.05, 15:02
Drogie Mamusie!
Jak sądzicie , czy moja córeczka ważąc 7,20 kg przy 3 i pół miesiącach waży
za dużo? Wkurza mnie już ciągłe gadanie wszystkich wkoło: jaka ona duża!
Jej waga urodzeniowa to 4100 ( w ciązy przytyłam 32 kg) , więc według tego co
się mówi o prawidłowym przybieraniu 1kg na miesiąc niby wszystko jest w
normie, tyle że juz przez to ciągłe komentowanie ludzi sama nie wiem. Dodam
jeszcze tylko ,że mam duże skłonności do tycia i będąc dzieckiem zawsze byłam
wyrośnięta. Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ewelsia Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 15:17
      witam. mój synek jak miał 4 m-ce i 9 dni ważył 7750g. Przez pierwszy m-c życia
      przybrał 1340gram. jest tylko na piersi.
      waga urodzeniowa 3700, dl57cm. Ja uważam, że wszystko ok, a jeśli dzidzia
      tylko na piersi, nie masz się czym martwić.
      pozdrawiam
      • magical1 Re Ewelsia 03.01.05, 15:24
        Moja dzidzia niestety nie jest na piersi. Karmię ja Bebikiem Omneo i
        Nutramigenem.
      • mamatomcia Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 15:34
        Moj synek ma 3,5 miesiaca, wazy 7,80 kg, masa urodzeniowa 4,50 kg, mi rownierz
        wszyscy przygaduja ze jest ogromny i gruby, ze bedzie wielki itd, ja sie tym
        wcale nie przejmuje synus jest zdrowym i pogodnym dzieckiem, nie masz zadnych
        powodow do zmartwien, ja jestem dumna ze moj Tomek jest taki a nie inny.
    • szaraiwka Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 16:59
      a moja hania ma 7 tyg (do 2 mcy jeszcze 10 dni) i wazy 6 kg..... a wazyla 3500
      przy urodzeniu. I tez uwazam ze skoro tak przybiera to widocznie tak powinno
      byc, martwilabym sie gdyby nie chciala jesc (dodam ze ja jestem chuda ale jako
      iemowle poki nie zaczelam chodzic tez bylam cala faldziasta i z podbrodkiem a
      la posel Kalisz smile) jak zaczna chodzic to ten tluszczyk zniknie....

A skoro jest na sztucznym pokarmie to spytaj ewent pediatre czy np jednego
      karmienia nie zamienic na herbatke... ja nie mam tej opcji bo mala jest na
      cycu smile
      • magical1 Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 19:03
        WLasnie chodzi o to ze Ida dużo nie zjada, bo 150ml 5 razy dziennie + jedna
        herbatka. Wiem ,że inne dzieciaczki zjadają więjcej. Do tego Nutramigen jest
        dietetyczny. No ale, co tu duzo mówić. Rośnie niunia jak na drożdżach i niech
        tak będzie. Najważniejsze że jest zdrowiutka jak rybka. A przecież takie
        zdrowe, tluściutkie dzidzie to najsłodszy widok na świecie ( szczególnie jak po
        kąpieli wysmaruje się takiego bobasa oliwką ) .Sam miód . A tak w ogóle to nie
        powinnam się niczemu dziwić, bo już od pierwszych dni widać ,że niunia wdała
        się w mamę, no i po prostu, tata będzie miał w domu dwie kluseczki - dużą i
        małą ( ta duża traci coraz więcej czynnie aerobikując ostatnio- tak na
        marginesie :p )
        Pozdrawiam Mamuśki i ich bobaski smile
        • mama_lidki Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 19:29
          Ja przytylam 36 kg i zostalo mi jeszcze okolo 25 kg sad Lidka urodzila sie
          3690g i 56cm teraz ma 3,5 m-ca i wazy ok 6 kg (jak miala 3 mc-e to wazyla
          5700g) i jedziemy na cycu. Ty masz problem, ze masz kluseczke, a ja, ze mam
          drobinke. Ale i tak sa kochane, wiec czort z tym czy sa grubiutkie, czy
          drobniutkie.
          • sylwia32 Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 19:53
            mój misiek jak miał 6 tygodni ważył 5800 , a najniższa jego waga to była 3150,
            więc dzidziuś mi rośnie jak na drożdżach.
          • magical1 re: do mamy lidki 03.01.05, 21:05
            No to widze , ze nie jestem jedyna, ktora tak duzo przytyla w ciazy. Z tego co
            widzialam lub czytalam wiekszosc mamusiek przybierala 8-14 kilo w ciazy,wiec
            wychodzac ze szpitala po porodzie byly prawie plaskie. Ja wychodząc z dzidzią
            do domu ważyłam 10 kg mniej ale dalej przypominałam małego wielorybka tongue_out. Potem
            długo nic - waga stała w miejscu, a teraz ostatnio zrzuciłam 3 kg
            uprawiając aerobiki i stosując dość restrykcyjną dietę. Niestety pomału
            zaczynam zauważać coraz mniejsze chęci do odchudzania i boję się,że lada dzień
            rzucę się na czekoladę i inne zakazane rzeczy i moją dietkę diabli wezmą.
            Powiedz Mamo Lidki jak Ty sobie radzisz ze zrzucaniem kilogramów i czy też
            chcesz tak bardzo wrócić do figury z "przed".
            • mama_lidki Re: magical1 03.01.05, 21:16
              W pierszej ciazy przytylam 32 kg poporodzie zeszloze mnie 6 kg, a reszta wciagu
              pol roku. Bez rzadnego odchudzania i katowania sie (coprawda wrocilam do
              palenia i nie karmilam syna piersia). Obecnie karmie piersia nie pale. O diecie
              nie ma mowy , bo mam slomiany zapal, przed swietami wlazlam na wage i bylo 80
              kg (czyli 2,5 w dol), a po swietach z powrotem mam 82,5 kg. Nie wiem jak ty ale
              ja zaczynam narzekac na brak ciuchow w szafie (nie kupowalam nowych, bo nie
              chcialam sie oswoic z ta waga) liczylam ze przezimuje w tym co mam, ale nie
              daje juz rady smile Ostatnio zastanawialam sie nad aerobikiem wodnym ale jak znam
              siebie nie dojdzie do jego realizacji.
              A co do przytycia od 7 do 14 kg to chyb aniemozliwe wink
              Swoje przytycie tlumacze moimi hormonami, bo naprawde nie jadlam za duzo
              pilnowalam sie po pierwszej ciazy. wiec jak mozna przytyc na arbuzach,
              czeresniach, truskawkach i innych owocach, ktore byly od wiosnydo konca ciazy
              (15.09.2004)
              • mama_lidki Re: magical1 03.01.05, 21:20
                Ba pewnie ze chce wrocic do swoich okolo 53 kg, chce z powrotem swoje cienkie
                rece maly brzuch i odpowiedni biust wink, chce tez wejsc w buty na obcasach.
    • mbkow Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 03.01.05, 21:22
      moj synek przy urodzeniu wazyl 3930g i mierzyl 59cm. jak mial 3 miesiace wazyl
      7200g i pamietam, ze ledwo miescil sie w normie +/-600g. w wieku 5 miesiecy
      wazyl 9900g. tez sie martwilam, bo byl malym grubaskiem. karmilam piersia.
      lekarz ignorowal moje lamenty, ale wcale mnie to nie uspakajalo. teraz synek ma
      prawie roczek, wazy chyba 11.5kg i ma 80cm. oba wymiary w 90 centylu. synek
      jest slodki i okraglutki smile
      takze sie nie martw! za pare miesiecy zacznie sie ostry trening smile dla Ciebie
      rowniez wink
      monika
      • magical1 Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 04.01.05, 12:23
        Tematy o wagach dzieciaczków to jedne z popularniejszych na forum 'niemowlę"
        prawda? tongue_out
        Pozdrawiam
        • mbkow Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 04.01.05, 13:09
          sa bardzo popularne smile a ja pisze ciagle to samo na przyklad smile))
          ale niedlugo nie bede miala niemowlaka, wiec przestane smile))
    • mamadaga Re: 7,20 kg a 3,5 m-ca ! 04.01.05, 13:52
      rowniez dziekuje za uspokajajace glosy. moja Dzidzia urodzila sie z waga 2800
      kg. po 6 tygodniach wazyla juz 5 kg. teraz ma prawie 5 miesiecy i wazy 9 kg,
      wzrost 68 cm. jest po prostu wielka! karmie piersia. mieszkamy w Kenii, gdzie
      wiekszosc dzieci to male okruszki, wiec moja corcia wywoluje ogolne zdziwienie.
      troche wiec cala sytuacja zaczela mnie martwic. ale to dobrze, ze wszystko w
      porzadkusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka