maja122 10.01.05, 13:29 Kochani Na twarzy mojego 5 tygodniowego dzidziusia zauwazyłam w okolicy czoła łuszczącą sie skórę.Czy ktos poradzi mi co to takiego i jak mam to pielegnowac aby skóra przestała sie łuszczyc? Dodam, ze uzywam oliwki bambino Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onitsza Re: pielegnacja niemowlaka 10.01.05, 15:22 Tak może zaczynać się atopowe zapalenie skóry, więc jeśli karmisz piersia zastosuj dietę eliminacyjną i przy okazji szczepienia pokaż to pediatrze. Ale może to być np wpływ kaloryferów. Mojemu synkowi bardzo łuszczyła się skóra na nóżkach. Najlepiej natłuszczać. U nas najlepsze efekty dała maść chlesterolowa(robiona w aptece) i krem ochronny nivea baby, możesz tez spróbować maści z wit.a, linomagu albo kremu oilatum. U mojej dzidzi oliwka nie działała. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: pielegnacja niemowlaka 10.01.05, 15:41 U nas na łuszczącą skórę pomogły kąpiele z dodatkiem olejku linola, ale jest też tej firmy krem i maść. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_groszka Re: pielegnacja niemowlaka 10.01.05, 20:07 Proponuje oliwkowanie na mokre cialko - to daje lepsze efekty. Mozna tez smarowac kremem bambiono. Moj groszek mial tak samo tylko na raczkach po niecalym tygodniu przestalo sie luszczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoi4 Maja! 10.01.05, 20:39 Hej! Jestem mamą 7tyg Dagmary... Mała jeszcze niedawno miała tak samo. Z tym, że u niej zaczęło się od rączek i nóżek. Pomogło kąpanie w wodzie z dodatkiem oilatum (bo natłuszcza) i smarowanie oliwką oraz Alantanem w maści (bo natłuszcza, a oliwka tylko nawilża, a to za mało). Skoro twój Maluch "zmienia skórę" na buziaku to polecam Alantan albo Bepanthen, świetnie natłuszczają i są stosunkowo niedrogie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anika1 Re: pielegnacja niemowlaka 10.01.05, 21:37 Hej! Polecam mleczko pielegnacyjne nivea baby - w ciagu 2 dni skórka córci była rewelacyjna, stosujemy do dziś ten kosmetyk(mała ma 3 m- ce)a pediatra zawsze chwali skore Dusi podczas wizyt, odradzam tez stosowanie oliwki, gdyż ona natłuszcza tylko a przy suchej skorze należy nawilżać ( rada dermatologa) Pozdrawiamy Ania i Dusia Odpowiedz Link Zgłoś
verla Re: pielegnacja niemowlaka 11.01.05, 09:11 ja uzywalam tylko mydla bambino a na te zmiany smarowalam e45. pomoglo. pzdr verla Odpowiedz Link Zgłoś