Dodaj do ulubionych

niedrożne kanaliki lzowe -help!!!

15.02.05, 22:59
hejka..moja cócia ma niedrożene kanaliki bylismy u okulisty i dała nam
kropelki potem drugie a teraz zaproponowała zebysmy naciskali kącik oka ..jmy
nie wprawieni a wie odpada..a wiec bedzie sondowanie i udraznianie...czy
któras to miała? jak to wygląda?czy mozna cos uszkodzic? czy to bezpieczne??
help
Obserwuj wątek
    • jaworka Re: niedrożne kanaliki lzowe -help!!! 16.02.05, 08:50
      Witam!
      Po pierwsze najpierw spróbujcie tych kropelek i udrażniajcie masażem. Robi się
      to tak, ze masujesz palcem miejsce od miejsca nad wewnętrznym kącikiem oka do
      końca nosasmile nie wiem czy dobrze wyjaśniłam. ten zabieg, to konieczność, jak
      nic nie pomoże. Nas na szczęście ominął. A były kropelki, masaże, rumianek, sól
      fizjologiczna, moje mlekosmile
      Głowa do góry, u nas przeszło jak trochę zaczął siedzieć.
      Gorąco pozdrawiam
      Ania
    • ankaanka Re: niedrożne kanaliki lzowe -help!!! 16.02.05, 09:28
      Witaj.Tez proponowała bym masować kanaliki.U nas to nie pomogło i byłyśmy n
      przepłukaniu. Zaraz przed samym zabiegiem dzidzie bada okulista i daje jej
      kropelki znieczulające do oczka potem zabieraja ci ją..Po 2min przyniosą z
      powrotem, i jeśli płakała to odrazu przestanie jak ja weźmiesz na raczki. To
      nic strasznego.. też byłam przerazona jak tam jechałyśmy. Dziecko nie może byc
      tylko przeziębione ani mieć katarku.
      pozdrawiamy
      ania i 5.5m Zuzia
      • moniaweg Re: niedrożne kanaliki lzowe -help!!! 16.02.05, 11:16
        Zdania okulistow sa podzielone: jedni zalecaja udroznienie kanalikow lzowych,
        drudzy czekaja nawet do 12 m-cy aby z wiekiem same sie udroznily.
        Mojej corci oczka zaczely ropiec ok 2 tyg. - miesieczna terapia roznymi
        kroplami do oczu nie pomogla. Wyznaczono nam termin do szpitala na udroznienie
        kanalikow, gdy mala miala 1.5 m-ca. Niestety rozchorowala sie i przesunieto nam
        termin o m-c. A przez m-c oczka przestaly lzawic i kanaliki same sie udroznily.
    • mama_lidki Re: niedrożne kanaliki lzowe -help!!! 16.02.05, 11:54
      Witaj, moja corka miala udrazniane kanaliki lzowe.
      Najpierw, tak jak Ty, leczenie kropelkami i masowanie oczka, potem wizyta u
      okulisty w szpitalu na zabieg, bylo duzo mam z takimi malutkimi dzieciaczkami.
      Wygladalo to jak rutyna, wezwanie do gabinetu, "prosze zostawic dziecko i
      poczekac na zewnatrz", zawineli ja w koc i tyle, musialam wyjsc, ale zza drzwi
      slyszalam jak sie darla, nie plakala, tylko sie darla, a mi lzy same lecialy.
      Po chwili, drzwi sie otworzyly i "prosze odebrac dziecko" otrzymalam krotki
      instruktaz o masowaniu oczka, recepte na kolejne kropelki i do domu, a na buzi
      w ogole nie bylo zadnego sladu, ze miala cos robione przy oczku.
      Dobrze ze taki zabieg robi sie u bardzo malutkich dzieci, sadzac po wrzasku zza
      drzwi to chyba boli.
    • tesia.k1 Re: masaż 16.02.05, 12:04
      To jest bardzo proste .Zatoczyk 2-3 kółeczka w kąciku na połączeniu oczka i
      noska a następnie spuścić palec po boku noska. I tak kilka razy z każdej
      strony , pare razy w ciągu dnia. a oczka przemywać wacikiem z sola
      fizjologiczną, ale każde oczko innym wacikiem.na pomogło po ok 2 tygodniach .Po
      co sprawiać dziecku ból i stres, a nóż pomoże .
      teresa
      • atka22 Re: masaż 16.02.05, 12:12
        U ans sam się przetkał jak mały miał ok. 4 miesięcy. Ponoć czesto tak się
        zdarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka