Dodaj do ulubionych

wymioty czy ulewanie ,pomocy

25.02.05, 11:45
moj synek własnie dzis konczy trzy tygodnie , od niedzieli je i je , karmie
piersia.Ale rowniez od kilku dni strasznie ulewa .Wczoraj strasznie płakał ,
bo chyba bolał go brzuszek, ale zjadł i przespał ładnie cała noc , a dzis az
nim rzuca tak chyba wymiotuje i wciaz domaga sie piersi , co zje to zwraca
naprawde duzo zsiebie wylewa troszke sie martwie , nie mam doswiadczenia i
prosze o opinie , moze ktoras mama tez przez cos takiego przechodziła ,
maluszek jest spokojny , ale nie wiem czy wymiotuje czy mu sie ulewa , czym
to ma sie roznic , raz jest to wodnista konsystencja raz takie grudki jak
zsiadłe mleko , napiszcie prosze
Obserwuj wątek
    • deptaczek Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 11:56
      Twoje dziecko najprawdopodobniej i ulewa, i wymiotuje
      ta płynna konsystencja to mleko nieprzetrwaione, czyli ulewanie,
      grudki to wymioty - mleko zosało już częściowo strawione i cofa się z układu
      pokarmowego.
      Twój maluszek pewnie tak dużo je, bo jak zwraca to ma pusty brzuszek.
      Po pierwsze koniecznie zgłoś się do lekarza.
      Po drugie może to być refluks. Co i tak powinien wyjaśnić lekarz.
    • iwka901 Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 12:17
      Dziecko jak ulewa to taka strużka wypływa z ust, natomiast jak zwymiotuje to
      gwałtownie chluśnie na odległość. Jestem jeszcze niedoświadczoną mamą , ale
      czytałam, że jeśli wymioty są częste powinnaś zgłosić sie do lekarza.
      • balbina33 Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 13:56
        Dokładnie wymoty są chlustające, może to oznaczać alergię na coś so Ty zjadłaś.
        Wybierz sie do lekarza, ale póki co podawaj jak najczęściej pierś, zeby dziecko
        się nie odwodniło.
        Pozdrawiam
    • violkam Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 14:01
      Tak, to i ulewanie i wymioty (wymioty - jak chluśnie większą ilością płynów pod
      ciśnieniem). My też przez to przechodziliśmy przez pół roku. Zgłoś lekarzowi,
      jeżeli ceni sobie karmienie piersią to prawdopodobnie powie że to normalne,
      ewentualnie przepisze zawiesinkę np. Coordinax, która pomaga tylko w minimalnym
      stopniu (przynajmniej na wymioty). Bo są lekarze którzy powiedzą Ci że to przez
      Twoje mleko i żebyś przeszła na sztuczne. Ale nie daj się. Ja karmiłam przez
      3,5 miesiąca piersią z takimi właśnie objawami, niestety dłużej nie mogłam, a
      po przejściu na sztuczne i tak mi dalej ulewała, nawet zupkami. Dopiero miesiąc
      temu to się skończyło, czasami jeszcze jak za dużo wypije zdarzy jej się lekko
      ulać. Życzę wytrwałości.
    • violkam Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 14:04
      i jeszcze rada - nie doprowadzaj przed jedzeniem małego do płaczu, jak domaga
      się jedzenia szybko podaj mu pierś, wszystko po to by nie nałykał się za dużo
      powietrza. W czasie jedzenia nawet podnoś go na ramię do odbicia, potem znowu
      dostawiaj, i koniecznie po jedzonku ponoś go, niech mu się nawet kilka razy
      odbije.
    • lamium Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 14:29
      Moja corcia tez robila mi takie numery kilka razy ale w pewnym momencie
      zorientowalam sie, ze to chodzi o pozycje do odbicia, to znaczy Hania nie
      lubila jak od razu po jedzeniu przekladalam ja przez ramie bo wtedy wymiotowala
      lub ulewala. Po prostu byl zbyt duzy ucisk na brzuszek (dodam ze tez nie lubi
      lezec na brzuszku).Zmienilam wiec pozycje jej trzymania do odbicia.Polozna mi
      mowila ze wcale nie trzeba dziecka klasc na swoim ramieniu zeby mu sie odbilo,
      mozna trzymac tak jak do karmienia - twarza do siebie, tylko uniesc dziecko
      tak aby bylo pionowo.U nas taka pozycja sie bardzo sprawdzila, Hania slicznie
      odbija i juz nie ulewa (sporadycznie) i nie wymiotuje.Trzymam ja w tej pozycji
      30 min po jedzeniu - jedzonko sie ladnie ulezy i po sprawie.Pozdrv.
    • kasiastec Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 15:03
      Moja córeczka też zaczęła mieć kłopoty z brzuchem jak skończyła trzy tygodnie. I
      pojawiły się wymioty. Generalnie wymioty od ulewania różnią się sposobem
      wydostawania na zewnątrz. Wymioty są zazwyczaj obfitsze i są wydalane pod
      ciśnieniem - z dziecka wylatuje taka rytmiczna fontanna. Ulewanie nie musi
      dotyczyć jedynie świeżo zjedzonego mleka, często dzieciom ulewa się twaróg czyli
      to co zostało już nadtrawione. Dziecko ulewa czasem nawet bardzo dużo pokarmu
      jeśli jednak odbywa się to "spokojnie" np. po odbiciu to zdecydowanie nie są to
      wymioty. Poobserwuj swojego synka, być może często zaczął ulewać ponieważ nie
      toleruje jakiegoś pokarmu, który jadasz. Jeśli problem będzie narastał i dziecko
      przestanie przybierać na wadze to będziesz musiała udać się do jakiegoś
      alergologa, który zapewne na początek zaleci dietę eliminacyjną. Nie należy
      jednak popadać w panikę, bo dzieciom pokarm ulewa się do 6 miesiąca. NIe zrażaj
      się jednak i absolutnie nie odstawiaj dziecka od piersi.
    • kasika75 Re: wymioty czy ulewanie ,pomocy 25.02.05, 16:42
      dzieki za wszystkie cenne opinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka