magda270519761 21.03.05, 09:25 pleśniawka ,czym likwidujecie, w jaki sposób , czy ona może powodować problemy ze ssaniem , iczy powoduje ból magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwianetka Re: pleśniawka 21.03.05, 12:22 ja mojemu synkowi smarowałam jamę ustna witaminą c w kapsułce po tym aftinem problem znikł po tygodniu i nie wrócił - palec owin gazikiem nasąc go wit C i scieraj pleśniawke następnie powtórz to za pomoca aftinu - wydawało mi sie to brutalne ale jak zaczełam tak robić bardzo szybko pozbylismy sie plesniawek pozdrawiam sylwia mój mail sylwianetka@gazeta.pl( w razie pytań ) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: pleśniawka 21.03.05, 13:28 Ja polecam cos bardzo drastycznego, ale za razem bardzo skutecznego, moja babcia podobno tak mi robiła jak byłam malutka. Zasiusianą pieluszką potrzyj miejsce gdzie jest pleśniawka, kilka dni, napewno pomoze..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.mk Re: pleśniawka 21.03.05, 13:34 Mnie lekarz przepisał nystatynę do smarowania i doustnie, i roztwór fioletu gencjanowego do smarowania. Zeszło córci już po 2 dniach. Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
gosia128 Re: pleśniawka 21.03.05, 13:36 Ja podaję Aftin jak widzę biały języczek - trochę na smoczek i do buziaka. Kosztuje grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.mk Re: pleśniawka 21.03.05, 13:41 Gosiu, Czy jest jakaś granica wiekowa od kiedy można podawać Aftin, czy coś jest na ten temat na ulotce? Odpowiedz Link Zgłoś
romaslo Re: pleśniawka 21.03.05, 19:08 U nas nie pomogła nystatyna (stosowaliśmy ją z przerwami przez kilka tygodni, na początku pomagała, potem był nawrót pleśniawek), próbowałam też siuśków, ale też bez skutku. Dopiero pomógł lek homeopatyczny Borax 5 CH (4 x dziennie po 3 kulki - rozpuszczałam je w małej ilości wody i podawałam małą buteleczką). Co do Aphtinu doczytałam się na forum homeopatycznym, że nie powinno się go stosować u bardzo małych dzieci, ponieważ zawiera szkodliwy kwas borowy. Załączam linki do wątków z tego forum dotyczących pleśniawek i kwasu bornego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=19972489&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=17509654&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
juskapl Re: pleśniawka 21.03.05, 19:16 ja rowniez wyleczylam malej plesniawke moczem bo lek ktory dostala od lekarza nie dzialal a mala bardzo sie meczyla ,naprawde mocz u nas zadzialal i mala wiecej nie miala plesniawki Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: pleśniawka 21.03.05, 22:02 Co do aphtinu to nawet ekspert z forum pielęgnacji niemowląt wypowiadał się, że ponieważ zawiera kwas borowy to można go stosować dopiero powyżej 11 roku życia. Ale jak poszłam do swojego pediatry to ta właśnie to kazała mi stosować, na moje zapytanie o ten kwas borowy powiedziała, że stosują go na oddziale noworodków i nie chciała mi nic innego dać. Bałam się tego jednak zastosować i sprawdziłam metodę babć - pieluszka z moczem. Podziałało po 2 dniach. Pleśniawki chyba naprawdę dzidziusia bolą, bo mój synek nie chciał jeść. Odpowiedz Link Zgłoś