Dodaj do ulubionych

Dziwne ząbkowanie...

18.04.05, 06:49
Dziewczyny, dziś rano zauważyłam u mojego 8,5 m-cznego synka pierwszegosad ząbka. Jest to górna prawa trójka. Czy są mamy, których dzieci zaczynały ząbkowanie ob innych zębów niż jedynki? Jak wygląda prawidłowo rosnący ząbek (mam wrażenie, że nasz ząbek rośnie jakby z boku dziąsła a nie z dołu)? Poradźcie proszęsmile
Ania
Obserwuj wątek
    • anka10 Re: Dziwne ząbkowanie... 18.04.05, 09:15
      Jdz do pedodonty, to taki dentysta dla najmłodszych.Mój synek ma tak samo , zobaczyłam to jak miał ok 3 mies, wychodziły mu dolne 3 ale tak jakos z boku własnie a nie tak jak rosnie ząb...okazało się ze to kość przebiła dziąsło.Byłam z nim u zwykłego stomatologa ale on nie wiedział co to i poradził wizyte u pedodonty.To są chyba wyrostki zebowe i jeżeli nie ma na tym opuchlizny czy torbielki to nic sie nie dzieje złego"taka uroda".Nie są to jednak zęby!Trzeba obserwowac czy np nie ma stanu zapalnego na tym itp.Pedodonte znajdziesz pewnie w szpitalu bo to mało spotykana specjalizacja, przyjmie cie pewnie bez kolejki jak powiesz o co chodzi , dla niego to tylko 2 min, zobaczy , poradzi i tyle.Pozdrawiam , mam nadzieje ze pomogłam bo sama sie o to b martwiałamsmile
    • anka10 Re: Dziwne ząbkowanie... 18.04.05, 09:16
      Zapomniałam napisać ze mój synek ma teraz 6 mies a u pedodonty bylismy jak miał 5.
    • twin2003 Re: Dziwne ząbkowanie... 18.04.05, 13:46
      mój synek zaczął ząbkować dopiero w 14 miesiącu życia i jako pierwsza
      wystartowała czwórka (górna), potem dolna, a następnie dopiero jedynki, górne i
      dolne, teraz zaczynają prześwitywać dwójeczki (ma 18 miesięcy). Pierwszy ząb
      (czwórka) podobnie jak u twojego dziecka wyrastał tak jakby z boku, ale ze
      względu na fakt iż był to ząb trzonowy później pojawiła się jego cześć
      wewnętrza, tak iż obecnie wygląda bardzo okazale.
    • anusix Re: Dziwne ząbkowanie... 18.04.05, 14:19

Trochę rano spanikowałam, to jest dwójka a nie trójka. Obejrzałam dokładnie dziąsełka małego i widzę, że raczej jest wszystko ok. Podbielone dziąsła przy innyh ząbkach sugerują, że mogę spodziwać się kolejnych ząbków. Na razie poczekam na rozwój sytuacji.
      Dziękuję za zainteresowanie smile
    • acha1 Re: Dziwne ząbkowanie... 19.04.05, 11:51
      Do Anka 10
      Gdzie byłas u pedodonty jezeli w Warszawie to podaj namiary, czy ta wizyta jest
      konieczna i co zalecil lekarz. Mojej córci też tak krzywo trójki rosną.
      możesz napisać na priva gazetowy
      pozdrawiam
      Acha
      • anka10 Re: Dziwne ząbkowanie... 19.04.05, 12:19
        Hej ,napisałam do ciebie , daj znac czy doszło ok?
      • anka10 Re: Dziwne ząbkowanie... 19.04.05, 12:21
        Moj nr gg 3306912 jak chciałabys pogadacsmile
    • acha1 Re: Dziwne ząbkowanie... 19.04.05, 13:03
      Anka 10
      odpisałam na priva
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka