monika277 22.04.05, 16:59 od kiedy daje sie maluszkowi i ile kropel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziowa11 Re: Wit D3 22.04.05, 17:06 ja również daję małej 2 kropelki, podobno lepiej mniej niż więcej... i nie ma problemu jeśli raz zapomnisz dać maluszkowi... Odpowiedz Link Zgłoś
monika277 Re: Wit D3 22.04.05, 17:07 a jak sie podaje? do pokarmu czy bezposrednio do buzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szynszylka2004 Re: Wit D3 22.04.05, 17:12 Hej, - ja daję małej jedna kroplę bezposrednio do buzi... pozdrawiam... Agnieszka z Amelką Odpowiedz Link Zgłoś
anna39 Re: Wit D3 22.04.05, 21:13 a ja podaje wigantol 2 krople jest lepszy niz d3 i trwalszy a podaje go na łyzece na mleko tak kazał lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_maz Re: Wit D3 22.04.05, 21:28 a ja daję 1 kroplę bezpośrednio do buzi, pytałam sie pediatry czy nie trzeba dawać dwóch, ale stwierdziła, że nie ma potrzeby, Madzia ma teraz 6 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Re: Wit D3 22.04.05, 22:17 Od 3tż. Ja podaję 2 krople dziennie (przed jedzeniem, bo wit d rozpuszcza sie w tłuszczach) Odpowiedz Link Zgłoś
anusia271 Re: Wit D3 23.04.05, 22:39 Hej. Kurczę ile mam tyle odpowiedzi )). Jak ja chodziłam do szkoły to mnie uczono, że w zimie podaję się zwiększoną dawkę witaminy D3 a w lato zmniejszoną. W lato dziecko pozyskuje witaminkę przez skórę (słoneczko). A w zimę jak nie ma słoneczka to wtedy trzeba 2 kropelki. Jak się mylę to proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Wit D3 25.04.05, 23:20 To nie zależy tylko od pogody, a przede wszystkim od potrzeb dziecka, co może określić tylko pediatra i to na pewno nie raz, ale przy stałym kontrolnym badaniu ciemiączka. To prawda, że latem wit. D zastęouje w dużej mierze słońce, ale każde dziecko jest inne. Ja np. w zimie miałam zalecenie podawania tylko 1 krop. tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Wit D3 25.04.05, 17:05 od 3 tygodnia.Mi pediatra początkowo przepisała 1 krople(do buziaka),ale małej potwornie pociła się gówka,potwornie!Zwiększyłam na dwie kropelki-ciutke jakby lepiej ale i tak sie pociła,w końcu lekarz zmieniła na vigantol 2 krople(też daje do buziaka) i jest super!Zapomniałam co to jest spocona główka! Odpowiedz Link Zgłoś
annak07 Re: Wit D3! 25.04.05, 22:00 Moj syn (9 miesiecy) w ciagu swojego zycia mial 4 razy zmieniane dawki podawanego vigantolu, ktora zmieniala sie wraz ze wzrostem i rozwojem dziecka. W przypadku wzmozonego wzrostu glowka robila sie miekka, pocila sie i konieczne bylo zwiekszenie dawki witaminy. Pediatra przychodzac co miesiac na wizyte domowa sprawdzal miekkosc kosci glowki i stosownie zmienjszal lub zwiekszal ilosc podawanych kropli. Dlatego uwazam, ze nie nalezy sugerowac sie informacjami dot. ilosci podawanej witaminy, bo co dzidzius to inne zapotrzebowania. Najlepiej skonsultuj sie z pediatra, bo przedawkowanie lub niedobor w tym przypadku jest grozny. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Wit D3 25.04.05, 23:17 Właściwą dawkę witaminy D może określić tylko pediatra. Nie wolno podawać na własną rękę, wyciągając np. średnią z wypowiedzi e-mam. Pediatra bada wielkość ciemiączka (przy okazji każdego szczepienia, chyba że zauważysz pocenie główki podczas karmienia, wtedy dodatkowo trzeba się udać do lekarza) i na tej podstawie określa ile kropelek. W różnym wieku dziecka i o różnej porze roku, może to być inna dawka. Nie rób niczego na własną rękę, bo możesz bardzo zaszkodzić dziecku, dając mu albo za mało, albo przedawkowując. Od ilości wit. D zależy m.in. szybkość zrastania ciemiączka, a to to bardzo ważne dla malucha, zbyt szybko zrośnięte ciemiączko, może oznaczać poważne problemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiao-k Re: Wit D3 28.04.05, 12:22 Zbyt szybko zarastające ciemiączko moze oznazac powazne problemy, jakie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dadies Re: Wit D3 29.04.05, 08:47 Poważne problemy neurologiczne i nawet leczenie kończące się zabiegiem opereacyjnym. Ilość D3 określa nefrolog na podstawie dobowego badania moczu na wapń i kreatyninę lub badaniem w surowicy fosfatazy alkalicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: Wit D3 03.06.05, 18:20 a co to jest fosfataza alkaliczna i czy wynik jej obecnosci w moczu u 3 miesieczniaka w wys 187 jest ok? prosze o pilna odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś