22.04.05, 16:59
od kiedy daje sie maluszkowi i ile kropel?
Obserwuj wątek
    • lilalach Re: Wit D3 22.04.05, 17:00
      od 3 tygodnia po 2 krople.
      • madziowa11 Re: Wit D3 22.04.05, 17:06
        ja również daję małej 2 kropelki, podobno lepiej mniej niż więcej... i nie ma
        problemu jeśli raz zapomnisz dać maluszkowi...
        • monika277 Re: Wit D3 22.04.05, 17:07
          a jak sie podaje?
          do pokarmu czy bezposrednio do buzi?
          • szynszylka2004 Re: Wit D3 22.04.05, 17:12
            Hej,
            - ja daję małej jedna kroplę bezposrednio do buzi...
            pozdrawiam...
            Agnieszka z Amelką
            • anna39 Re: Wit D3 22.04.05, 21:13
              a ja podaje wigantol 2 krople jest lepszy niz d3 i trwalszy a podaje go na
              łyzece na mleko tak kazał lekarz
              • aneta_maz Re: Wit D3 22.04.05, 21:28
                a ja daję 1 kroplę bezpośrednio do buzi, pytałam sie pediatry czy nie trzeba
                dawać dwóch, ale stwierdziła, że nie ma potrzeby, Madzia ma teraz 6 m-cy.
    • eva78 Re: Wit D3 22.04.05, 22:17
      Od 3tż. Ja podaję 2 krople dziennie (przed jedzeniem, bo wit d rozpuszcza sie w
      tłuszczach)
    • mika_p Re: Wit D3 23.04.05, 09:53
      Od 15. doby zycia - po 1 kropli dziennie.
    • anusia271 Re: Wit D3 23.04.05, 22:39
      Hej. Kurczę ile mam tyle odpowiedzi smile)).
      Jak ja chodziłam do szkoły to mnie uczono, że w zimie podaję się zwiększoną
      dawkę witaminy D3 a w lato zmniejszoną. W lato dziecko pozyskuje witaminkę przez
      skórę (słoneczko). A w zimę jak nie ma słoneczka to wtedy trzeba 2 kropelki. Jak
      się mylę to proszę o sprostowanie.
      Pozdrawiam
      • renata28 Re: Wit D3 25.04.05, 23:20
        To nie zależy tylko od pogody, a przede wszystkim od potrzeb dziecka, co może
        określić tylko pediatra i to na pewno nie raz, ale przy stałym kontrolnym
        badaniu ciemiączka. To prawda, że latem wit. D zastęouje w dużej mierze słońce,
        ale każde dziecko jest inne. Ja np. w zimie miałam zalecenie podawania tylko 1
        krop. tej witaminy.
    • nadka1 Re: Wit D3 25.04.05, 17:05
      od 3 tygodnia.Mi pediatra początkowo przepisała 1 krople(do buziaka),ale małej
      potwornie pociła się gówka,potwornie!Zwiększyłam na dwie kropelki-ciutke jakby
      lepiej ale i tak sie pociła,w końcu lekarz zmieniła na vigantol 2 krople(też
      daje do buziaka) i jest super!Zapomniałam co to jest spocona główka!
      • annak07 Re: Wit D3! 25.04.05, 22:00
        Moj syn (9 miesiecy) w ciagu swojego zycia mial 4 razy zmieniane dawki
        podawanego vigantolu, ktora zmieniala sie wraz ze wzrostem i rozwojem dziecka.
        W przypadku wzmozonego wzrostu glowka robila sie miekka, pocila sie i konieczne
        bylo zwiekszenie dawki witaminy. Pediatra przychodzac co miesiac na wizyte
        domowa sprawdzal miekkosc kosci glowki i stosownie zmienjszal lub zwiekszal
        ilosc podawanych kropli. Dlatego uwazam, ze nie nalezy sugerowac sie
        informacjami dot. ilosci podawanej witaminy, bo co dzidzius to inne
        zapotrzebowania. Najlepiej skonsultuj sie z pediatra, bo przedawkowanie lub
        niedobor w tym przypadku jest grozny.
    • renata28 Re: Wit D3 25.04.05, 23:17
      Właściwą dawkę witaminy D może określić tylko pediatra. Nie wolno podawać na
      własną rękę, wyciągając np. średnią z wypowiedzi e-mam. Pediatra bada wielkość
      ciemiączka (przy okazji każdego szczepienia, chyba że zauważysz pocenie główki
      podczas karmienia, wtedy dodatkowo trzeba się udać do lekarza) i na tej
      podstawie określa ile kropelek. W różnym wieku dziecka i o różnej porze roku,
      może to być inna dawka.
      Nie rób niczego na własną rękę, bo możesz bardzo zaszkodzić dziecku, dając mu
      albo za mało, albo przedawkowując. Od ilości wit. D zależy m.in. szybkość
      zrastania ciemiączka, a to to bardzo ważne dla malucha, zbyt szybko zrośnięte
      ciemiączko, może oznaczać poważne problemy.
      Pozdrawiam
      • asiao-k Re: Wit D3 28.04.05, 12:22
        Zbyt szybko zarastające ciemiączko moze oznazac powazne problemy, jakie?
        Pozdrawiam
        • dadies Re: Wit D3 29.04.05, 08:47
          Poważne problemy neurologiczne i nawet leczenie kończące się zabiegiem
          opereacyjnym. Ilość D3 określa nefrolog na podstawie dobowego badania moczu na
          wapń i kreatyninę lub badaniem w surowicy fosfatazy alkalicznej.
          • zumer Re: Wit D3 03.06.05, 18:20
            a co to jest fosfataza alkaliczna i czy wynik jej obecnosci w moczu u 3
            miesieczniaka w wys 187 jest ok? prosze o pilna odpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka