Dodaj do ulubionych

jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią?

05.05.05, 21:57
zastanawiam sie jak u Was jest ze spaniem w nocy? Moj Szymek budzi sie co 3
godziny.Chciałabym by przespał choć 5 jak to robił w pierwszych
tygodniach.Zaczęłam stosować metodę zaklinaczki tj. karmić go co 2 godziny
wieczorem czyli kolo 19 potem 21 i jeszcze raz juz na spaniu, ale nie zawsze
pomaga.Co zrobic by maluszek znow sie wyregulował?czy jest jeszcze za mały?a
po 3 m-cach będzie znow skok wzrostowy i znow zacznie wiecej i częściej jeść.
Napiszcie jak sobie radzicie!
Obserwuj wątek
    • monsiu73 Re: jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią? 05.05.05, 22:15
      mój synek ma 3 m-ce,ale od miesiąca śpi w nocy od 7 do 9 godzin non-stop.Zaczął
      od przespania 6 godzin ciurkiem jak miał 1,5 m-ca i tak mu zostało.
      Włąściwie nic nie robiłam,żeby tak spał-sam z siebie zaczął.
      Moja metoda to tylko : około 20.00 kąpiel,potem karmienie i kładę go do
      łóżeczka.I koniec.
      Acha,zaczął tak spać na wyjeździe do rodziny na wieś,gdzie była absolutna cisza
      i spokój.Po powrocie do W-wy było gorzej i mały potrzebował 2-3 dni,żeby się
      przyzwyczaić.
      Możę spróbuj wyjechać na kilka dni z dzieckiem w jakieś ciche miejsce?
      • eva78 do monsiu73 05.05.05, 22:53
        Monsiu73 a jak u Was z przyrostem wagi? Ja się cieszę i jednocześnie martwię
        takimi długimi przerwami w nocy. Nie ważyłam dawno Franka, dopiero za tydz ma
        szczepienie i nie wiem jak to teraz wygląda. Ja szczerze mówiąc mam dylematy
        czy nie budzic go wcześniej do karmienia. To jet śmieszne, ale czego by dziecko
        nie zrobiło, to mamy się zadręczją- za często się budzi:źle, za rzadko:też
        źle...
    • eva78 Re: jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią? 05.05.05, 22:46
      Dziecko chyba samo musi do tego dojrzeć. Nie da się nic na siłę przyspieszyć.
      Mój synek przez pierwsze 6 tyg budził się co 3 godz w nocy. O 20.00 kąpałam,
      później karmiłam i później były pobudki o godz. 12.30, 3.30, 6.00. To było
      wykańczające! Za każdym razem robił kupke a więc obowiązkowa zmiana pieluchy no
      i rozbudzanie dziecka, a później ponowne usypianie dziecka na rękach. Później
      nauczyłam się przewijać Franka po ciemku. Karmiłam go, później sprawnie
      przewijałam nie włączając żadnego, nawet najmniejszego światła, chwileczkę
      potrzymalam, potuliłam i do łóżeczka.
      Po tyg synek zrezygnował z pierwszego karmienia ok 12.30. Od następnego
      tygodnia zrezygnował z kolejnego. Teraz kąpię go ok 19.00 i karmię. Karmienie
      trwa stosunkowo długo. Zwykle Franuś je przez 5 min a to ostatnie kamienie
      przed snem trwa 20-30min. Póżniej odkładam Frania do łóżeczka, takiego nie do
      końca uśpionego(staram się bez smoczka, bo ze smoczkiem zasypianie trwa u
      niego dłużej), on tam się troszkę wierci, trochę kwęka aż w końcu zasypia.
      Generalnie stosuję chyba metodę podobną do zaklinaczki- u nas działa
      (przynajmniej na razie). Biorę na ręce tylko wtedy, gdy zaczyna płakać. Franek
      budzi się najwcześniej o 4.30, ale najczęściej w okolicach 5.00-6.00., czyli
      przesypia 8-9 godzin ciągiem. Ja cieszę sie z tego, bo w końcu jestem wyspana,
      ale nie wiem czy nie są to za długie przerwy jak na takiego maluszka. Laktacja
      na szczęście na razie utrzymuje się na dobrym poziomie.
      Co do ustalania się dłuższych przerw nocnych, zauważyłam, że ma to chyba
      związek z wypróżnieniami. Przez pierwsze tygodnie Franek w każdej pieluszce
      miał kupkę(czyli ok 8 na dobę)Odkąd zaczął przesypiac noce, nie robi kupek w
      nocy. Robi jedną dużą nad ranem. W ciągu dnia robi jeszcze jedną. Myślę, że to
      właśnie go wybudzało w nocy. A jak czesto Twój dzidzius robi kupki? Może o to
      chodzi. Może spróbuj też z tym karmieniem i przewijaniem po ciemku. Jak będzie
      to robione w półśnie maluszka, jest szansa, że wybije się z tego rytmu
      wybudzania co 3 godz(to może być już jakiś nawyk)
      Pozdrawiam i życzę sukcesów w nocy!
      • margin1 Re: jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią? 06.05.05, 19:01
        Moja córka ma trzy miesiące, budzi sie w nocy raz - między 2 a 3. Kąpię ją o
        20. Proszę napiszcie jak jest ze spaniem w dzień, czy też lubią długo pospać
        wasze dzieci?
    • justyhna Re: jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią? 07.05.05, 14:12
      no tak to zalezy od kupki, bo wlasnie mecza go gaziki i cisnie kupke no i wtedy
      sie wybudza.Ale dzis mnie zaskoczyl.Bo skonczylam go karmic o 19, zasnal o 20
      bez smoka, obudzil ise po 40 min., bo meczyly go gaziki troche sie meczyl, az w
      koncu zasnal na dobre ,ale na brzuchu/i Spal tak do 3 musialam go obudzic bo
      piersi juz mialam strasznie twarde,ale podobalo mu sie.Nakarmilam go i spal
      znow do 6.moze to faktycznie pomaga,ale czy spanie na brzuszku jest bezpieczne?
      A w ciagu dnia spi 2 x po 40 min i do tego na spacerze 2 godzinki, czasem
      krocej zalezy ile jestem na spacerku i zalezy od pogody, w czasie upałów były 3
      x po 40 min drzemki.
      Pozdrawiam i dzieki za rady smile
    • magda270519761 Re: jak śpią 2,5 miesięczniaki karmione piersią? 07.05.05, 16:54
      Spi od 20 , a nie raz 21 lub 21.30 obecnie do 9 rano do tej pory budziła się o
      3,30 i 7.00 , a dziś spała do 5 .00 karmienie przy którym usypia i pożniej do
      9.00 , widze , ze przerwa nocna wydłuża sie jej , ale w nocy spala dobrze od
      samego poczatku , w dzień za to ostatnio spi po mniej czasu np.40 min , ale 4 ,
      5 razy , wolałam jak spała 2 razy po 2.3 godz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka