Dodaj do ulubionych

drgawki po przebudzeniu

14.05.05, 10:32
Witam. Moja corcia ostatnio zaczeła dzwinie sie budzic - jak sie obudzi ma
takie dziwne drgawi (nie wiem jak to opisac takie trzesienie rączkami).
Dzieje sie tak tylko w trakcie dnia po krotkiej drzemce budzi sie z placzem i
wtedy trzesa jej sie raczki. Na spacerze, czy po dluzszym snie albo po nocy
tego nie ma, Tylko przy krotkich drzemkach. Czy ktoras z mam miala podobny
problem.
Obserwuj wątek
    • mimi44 Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 12:41
      Ja tez jestem ciekawa,o co tu chodzi.Podobno to ma związek z vit.D3 czy B6,nie
      wiem dokładnie...Moze ktoś powie,bo moja tez przez jakis czas miała drgawki pry
      przebudzeniu,zmniejszyłam jej dawke vit.D3 i przeszło.Ale czy to przez vitaminy?
    • kkkasiaaa1 Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 15:26
      Nikt wiecej nie mial takiego przypadku ? Co to moze byc ?
    • mamkamila Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 16:18
      witam, ile m-cy ma twój szkrab, u mnie nie było takiego problemu, ale u syna
      kolezanki stwierdzono małą ilość elektrolitów. Można tego się dowiedzieć poprzez
      badanie krwi, ale nie z palca, tylko z żyły. Wystarczyło dużo poić dziecko. może
      lepiej skontaktowac się z pediatrą. Aha były to drgawki nóg i rączek, ale nie
      tylko po przebudzeniu. powodzenia mama Kamila
    • malgosik77 Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 16:34
      O rany, a myslałam że tylko moja niunia ma coś takiego sad Nawet zapisałam sie
      na za tydzien na wizyte u neurologa. U nas zdarza się to także gdy mała sie
      zdenerwuje, ale nie jest to zbyt czeste. a płacz do tego jest strasznie
      histeryczny, trudno go uspokoić. Podaję jej wieczorem 3 krople wit. D.
      Dodatkowo je mleko modyfikowane, kaszki i inne rzeczy, w których ta witaminka
      jest. Myslałam nawet, że to kwestia charakteru Lusi, bo jest małym raptuskiem i
      jak jej sie coś nie spodoba to potrafi sie dopominac o swoje.
      Wczoraj tez mnie przeraziła, bo wyjmowałam ją z wózka po spacerze gdy spała
      jeszcze i zanim się przebudziła cała zaczęła się trząść. Trwało to pare sekund-
      wygladało jakby nie panowała nad sflaczałymi mięśniami. Do tej pory nie było z
      nią żadnych problemów, wiec się martwię sad
      Może po tej wizycie u lekarza bedę madrzejsza, ale to dopiero za tydzień. Dam
      znać co mi lekarz powiedział, jesli do tego czasu nie znajdziemy odpowiedzi.
      A, za tydzień moja mała kończy 7 m-cy.
      • mimi44 Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 18:03
        Rzeczywiscie drzenie rączek w pierwszych miesiacach-to normalne i mija z
        czasem,niestety moja juz z tego wyrosła(ma prawie 11 mies.),wiec to napewno coś
        innego.
        • kkkasiaaa1 Re: drgawki po przebudzeniu 14.05.05, 18:59
          Moja mala ma za 3 dni konczy 6 miesiecy.
        • ookuba Re: drgawki po przebudzeniu 15.05.05, 22:05
          mój 9-cio miesięczny synek też tak ma, ale tylko wtedy gdy go rozbudzę z
          głębokiego snu, trzęsą mu się rączki, ale gdy dostanie butelkę lub smoczek od
          razu się uspokaja. nie mam pojęcia co to może być, ale wybieramy się do
          neurologa więc spytam.pozdrawiam.mama kubusia
    • mimi44 Re: drgawki po przebudzeniu 15.05.05, 19:54
      UP!!!
    • noddy Re: drgawki po przebudzeniu 16.05.05, 01:05
      kkkasiaaa1 napisała:

> Witam. Moja corcia ostatnio zaczeła dzwinie sie budzic - jak sie obudzi ma
      > takie dziwne drgawi (nie wiem jak to opisac takie trzesienie rączkami).

A czy te drgawki ustaja jesli złapiesz córeczkę za rączkę
      czy tez trwają mimo to?
      Jeśli rączki przestają drgać jak je przytrzymasz to nie ma się co marwic,
      jeśli nie to nie zaszkodzi pokazac małą dobremu neurologowi bo takie moga swiadczyc o czyms poważnym (moja starsza córka miała takie przy przebudzaniu i strasznie nas lekarze nastraszyli ale okazało się, że niepotrzebnie).

• malgosik77 Re: drgawki po przebudzeniu 22.05.05, 16:34
      No i byłysmy u neurologa- u nas to nic powaznego, taki charakter niunia ma-
      nerwus i kropka. Zalecenia- nie wybudzac jej nagle (nerwowe dzieci maja czesto
      zaburzenia przy zmieniajacych sie fazach snu i generalnie problemy ze snem),
      zapewnic generalnie spokój i przyjazna atmosfere.
      A, zmniejszyłam tez ilosc podawanej wit. D do jednej kropli, narazie drgawki
      sie nie powtórzyły, moze to o to u nas chodziło.
      A wiec zaczynam ostro relaksowac moja małą wink
      • mila255 Re: drgawki po przebudzeniu 22.05.05, 21:58
        Moj synek też miał takie drgawki jak sie przeciagał strasznie się tego
        wystraszyłam bo byly to takie drżenia nóżek i rączek ale jak złapałam za raczke
        czy nozke to odrazu przestawalo, byłam z nim u neurologa ale okazalo się, że
        system nerwowy maluszka rozwija sie do 3 miesiaca i mam cierpliwie czekac az to
        minie poza tym podawałam dwie krople witaminy d3 poniewaz maly ma duze
        ciemiaczko. Poki co minelo od wizuty u neurologa 4 tygodnie i rzeczywiscie
        czasami zdzarzy sie sporadycznie jakies drzenie ale to juz bardzo rzadko. Takze
        mam nadzije ze wszystko jest w porzadku. Natomiast o witaminie d3 ze moze
        powoddowac takie drzenia dowiedzialam sie na tym forum i zmniejszylam dawke do
        jednej kropli bo konsultacji z moim pediatra.
    • jamaska Re: drgawki po przebudzeniu 22.05.05, 22:18
      dokładnie z tym problemem byłam u pediatry. Okazało sie, że to najnormalniejsze
      na swiecie zjawisko, po prostu Maleństwo sie budzi i jest jeszcze całe
      rozentuzjazmowane i z tych emocji te drżenia...ot proza zycia
      Ale dla własnego spokoju poszłabym jeszcze do lekarza
      Pozdrawiam
    • kkkasiaaa1 Re: drgawki po przebudzeniu 23.05.05, 07:38
      Witam i dziekuję za rozne opinie na ten temat. Ostatnio drgawek nie bylo wcale.
      A poprzednie jak zlapalam za raczki to momentalnie ustawaly. Jutro idziemy na
      szczepienie to powiem o tym lekarzowi na wszelki wypadek. Pozdrawiam Kasia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka