Dodaj do ulubionych

pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!

01.06.05, 14:33
Moja córka śpiąc układa głowę na prawo, odwracam jej głowę w lewo a ona i tak
ją odwraca nawet podkładanie pieluchy nie pomaga. Nie mam siły z nią walczyć.
Czy spanie na jednym boczku pociąga za sobą konsekwencje jeśli tak to jakie
Jak walczyć z dzieckiem aby głowę układało na 2 boku ?
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 14:50
      Niestety nie należy kłaść malucha stale na tym samym boczku, ponieważ
      jednostronny ucisk może spowodować zniekształcenie twarzy - zwężenie i
      asymetrię szczęki i żuchwy. Nie poradzę Ci jak z tym walczyć, może powinnaś
      zasięgnąć porady pediatry? Chyba, ze znajdą się tutaj mamy, które poradziły
      sobie z tym problemem. Pozdrawiam!
      • monia72 Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 14:55
        niestety mielismy ten problem i lekka asymetrie twarzy, zaczelo sie od
        zapalenia ucha i maly wolal lezec na lewej stronie. Walka jest okrutna. My
        kladlismy malego na brzuchu i na sile wrecz (ale bez przesady) odwracalismy
        glowe w druga strone, tam lezaly zabawki - jakies rozrywkowe rzeczy dla
        malucha. Blokowalismy kocykiem, pielucha zeby nie odwracal glowy. Troche
        pomoglo tzn, jak najbardziej spi odwracajac glowke, ale i tak ma ulubiona jedna
        strone. Warto znalezc rehabilitanta od dzieci (jesli to powazny problem) on
        podpowie cwiczenia ale warto tez zapytac pediatry
    • ivka2 Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 14:51

--Moja córka też na początku miała tendencję do odwracania głowki w jedną
      stronę-już nawet nie pamiętam w która,też z nią "walczyłam",a w końcu
      przestałam.,chociaż wszyscy mnie straszyli,że będzie miała przykurcz.Po pewnym
      czasie to samo minęło,teraz ma prawie 6 miesięcy i żadnych oznak przykurczu-
      gLOwkę trzyma prosto.Najlepiej jak zwrócisz się z tym problemem do
      pediatry.Pozdr.
      Jeśli ktoś idzie prosto przed siebie,nie zajdzie zbyt daleko...
    • ryba2 Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 14:52
      Podstawowe pytanie: w jakim jest wieku? U maluszkow to normalne ze ukladaja sie
      na "ulubiona" strone.
      Jedyne co mozesz zrobic to spubowac ukladac ja raz na jednym boku raz na
      drugim. I tyle. Nic na sile. Jesli jeszcze jest mala - to jest to zupelnie
      normale zachowanie. Wyrosnie z tego.
      Moja Ola do tej pory ma swoj ulubiony bok (ma 7 cy) a do konca 3 mca ukladala
      glowe na jedna strone. "Krecilam" jej glowa tylko gdy nie spala - w zabawie. I
      dopiero z czasem zaczela ukladac sie raz na jedna raz na druga. A jesli masz az
      tak duze watpliwosci co do prawidlowego rozwoju malenkiej to idz z nia do
      neurologa. Niech osadzi czy mala uklada sie prawidlowo czy nie. Bedziesz
      spokojniejsza
      • mamaemmy Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 15:13
        WitajsmileMy mielismy to samo 2 miesiące temu.Mała jest wczesniakiem z 26 tygodnia a to akurat częsta i niegrozna u wczesniaków sprawa.Tzn niegrozna tez u donoszonych dzieci.My od neurologa mielismy skierowanie na rehabilitacje tzw.Bobath i cwiczenie Vojty co 3 godzinki w domu.Mała Vojty nie cierpiała za to tą Bobath uwielbiała-nawet dzięki niej zaczęła się przekrecać z pleców na brzuszeksmileOprócz tego mieliśmy jej układać głowe w drugą stronę-my mielismy specjalny rozek wczesniaczy do tego ale wystarczy poduszka,a ze Emka jest dzieckiem ruchliwym,dodatkowo przytrzymywaliśmy ten rożek solą w woreczku.Oprócz tego jak leżała na przewijaku to zasłanialiśmy jej dłonią tamtą strone i dziecko wtedy automatycznie obraca głowe. Ale z drugiej strony...ja podobno też tak robiłam,a wtedy nie było,jak teraz"mody"na rehabilitacje i mi przeszło.A moja mama wcale nie przytrzymywała mi głowy na siłe w drugim kierunkusmile Dla pewnosci zapytaj lekarza,czy jest to już asymetria jednej strony ciała,czy tylko układanie na ulubioną stronę.Pozdrawiam.
    • basjk Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 22:19
      nam polozna w szpitalu poradziła aby dziecko w lozeczku układać raz w jedna
      stronę a za dwa dni tam gdzie trzymał glowke dawać nózki a dziecko
      instynktownie zawsze i tak ukladalo nam głowke w strone światła czyli okna i ta
      metoda zdała u nas egzamin. My mamy jeszcze maluszka wiec nie wiem czy jak
      bedzie straszy to nadal sie sprawdzi. Zwrociliśmy tez uwagę na której ręce jest
      karmiony i zmienialiśmy strony.
    • magdalenamk Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.05, 22:36
      mamy taki sam problem, ulubiona prawa strona. Mały ma 6 miesięcy. Od jakiegoś
      czasu się przekręca na boki sam, ale i tak prawa strona jest ulubiona. Z tym,
      że mogę go czasem na lewym boku położyć a czasem nawet zrobi to
      sam.Powiedziłabym, ze to walka z wiatrakami, przekręcać głowę dziecku trzeba
      kiedy tylko sobie o tym przypomnisz. Ja to nawet w nocy robiłam. Niestety głowa
      jest trochę niesymetryczna... Musisz miec dużo cierpliwośi. Zabawki z jednej
      strony i kładzenie malucha w różnych kierunkach nic nie pomogły. Lekarz także
      rozkładał ręce. Dochodziło do tego, że po prawej stronie kładliśmy zwinięte
      pieluchy i jaśki,tak że mały miał coś w rodzaju pionowej scianki.To też nie
      pomagało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka