justyna_28 08.06.05, 11:09 Czy ktoś wie jaka jest norma TSH u noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenamk Re: TSH u noworodka 08.06.05, 11:14 u niemowlaka jest podobno taka sama jak u dorosłego. Ostatnio robiłam to badanie u swojego malucha i tak mi pani doktór powiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_28 Re: TSH u noworodka 08.06.05, 11:27 A jaki wynik wyszedł u Ciebie? Prawidłowy? U nas wyszedł powyzej 4 i jedna lekarka powiedziala, ze ok, a drugiej sie to nie podobało? Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: TSH u noworodka 08.06.05, 16:03 po pierwsze wcale nieprawda ze dzieci maja takie samo TSH jak dorosli - zmienia sie u nich TSH z miesiaca na miesiac... i jest wyzsze niz u doroslych... a po drugie czy TSH twojego malucha jest w normie to trudno ocenic na podstawie tego co napisalas bo to zalezy od metody stosowanej przez laboratorium i górna granica normy waha sie od 3-5... a czemu musialas badac TSH? i jak wyszlo badanie przesiewowe w tym kierunku? no i rada na takie tematy warto rozmawiac z endokrynologiem dziciecym... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_28 Re: TSH u noworodka 09.06.05, 11:04 To właśnie endokrynolog zlecił badanie TSH ponieważ w ciązy brałam jod, ale własnie wczoraj zadzwoniłam do endokrynolog od noworodków i powiedziała, że 4,3 to w normie. Nastepna wizyta w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1 Re: TSH u noworodka 09.06.05, 11:26 Przerabiałam ten temat i byłam u endokrynokloga dziecięcego , który powiedział że u noworodka norma TSH to do 10, napewno nie mozna sie sugerować normami dla dorosłych. U dzieci TSH bardzo szybko sie zmienia, więć jeśli coś budzo wątpliwości to warto zrobić powtórne badania za kilka dni Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_28 Re: TSH u noworodka 09.06.05, 11:30 Co lekarz to inna opinia, ale dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś