Dodaj do ulubionych

co z tym piciem

28.06.05, 23:47
moja córeczka 7 m-cy nic nie chce pić oczywiście oprócz cycusia. Od miesiąca
dostaje zupki i deserki ale konsekwentnie odmawia wypicia czegokolwiek. Ile
powinno wypijać 7 miesięczne dziecko?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: co z tym piciem 29.06.05, 07:28
      Jak dziecko dostaje do jedzenia oprócz piersi zupki i deserki czyli bardziej
      gęstą treść pokarmową ma w jelitkach, to musi pić więcej, żeby wszystko było
      tak jak należy. Albo dawaj więcej pierś, tak do popicia, albo jakos naucz
      dziecko butli. Może kubek-niekapek? polecam z Aventu, Magiczny Kubek.
      Nataliasmile
      • mamasary1 Re: co z tym piciem 29.06.05, 22:18
        Dzięki za rady, ale mała potrafi pić z kubeczka (używam AVENTU) tyle że zdaży
        jej sie wypić ok 10-15 mml raz na tydzień, pojenie łyżeczką też nic nie daje bo
        całość można potem wycisnąć ze śliniaczka. Chyba pozostaje nam dalej cycusiować
        pozdrawiam
    • annab11 Re: co z tym piciem 29.06.05, 12:35
      Też mam 7-miesięczną córcię. Nie wiem, ile powinna pić, ale moja mała wypija w
      ciągu całego dnia ok. 200 - 220 ml soku rozcieńczonego wodą (mniej więcej pół
      na pół lub trochę więcej wody). Próbowałam ją poić samą wodą, ale konsekwentnie
      odmawia smile)) Oprócz tego dostaje zupkę i pierś (4-5 razy dziennie).
    • kkch Re: co z tym piciem 29.06.05, 13:07
      Mój synek ma ponad 9 miesięcy i też nic nie chce pić oprócz cycusia. Trochę
      mnie to martwi, ale nie skutkują żadne metody nauczenia go picia, próbowałam
      nawet robić mu rzadszą kaszkę, ale wtedy i tego nie chce.
    • mamazuzanki1 Re: co z tym piciem 30.06.05, 00:11
      Zuza ma 5 miesiecy, jest karmiona wylacznie butelka. Do niedawna odmawiala
      wypicia czekokolwiek innego niz mleko (probowalam wody, soczkow, herbatek).
      Podanie jej butelki z czyms innym niz mleko konczylo sie zaciskaniem usteczek
      badz pluciem. Z kubkiem niekapkiem nie bardzo wiedziala co ma robic. Kilka dni
      temu dalam jej sie napic herbaty z "doroslego" normalnego kubka. Zadzialalo!
      Moze to jest sposob rowniez na Waszych uparciuszkow.
      Pozdrawiam.
    • sonnja1 Re: co z tym piciem 30.06.05, 07:54
      mamasary1 napisała:

> moja córeczka 7 m-cy nic nie chce pić oczywiście oprócz cycusia. Od miesiąca
      > dostaje zupki i deserki ale konsekwentnie odmawia wypicia czegokolwiek. Ile
      > powinno wypijać 7 miesięczne dziecko?

Obserwuj mocz. Ma byc ledwie zabarwiony na zolto. Jesli jest ciemnozolty-
      musisz zwiekszyc ilosc podawanych plynow.

pozdr
      • katka74 Re: nie przejmujcie się! 30.06.05, 10:05
        Dziewczyny, bez paniki. Wiem z doświadczenia że dziecko karmione piersią, nie ma
        potrzeby zwiększonego dopajania. I to jest normalne, mija przeważnie ok roku.
        Moja mała tez prawie nic nie piła, aż tu nagle tuz przed 1 urodzinami zaczęła
        pic jak smok, i teraz ma 16 mies. i wypija ponad litr dziennie. Wiązało sie do
        też z odstawieniem od piersi.
        Także nie martwcie się, nie zmuszajcie dzieci na siłe do picia, one doskonale
        będą wiedziały kiedy zaczna tego potrzebować.
        Pozdrawiam, Kasia
    • jennifer1 Re: co z tym piciem 30.06.05, 10:51
      Mi pani doktor powiedziała, żeby dawać po jedzeniu typu gęsta kaszka, zupka tak
      ok. 20-30 ml wody do picia. Niestety mój synek nie bardzo chce... Jak wracam z
      pracy to karmię go cycem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka