cenia5 04.08.05, 11:40 Moja corcia skonczyla roczek. Wypada juz chyba bardziej stanowczo wysadzac na nocnik (do tej pory sie buntuje). A kiedy odkladalyscie smoczek. Czy tez teraz wlasnie jest czas na pozegnanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiedrzycka Re: roczek: nocnik i smoczek 04.08.05, 12:06 Moim zdaniem to jeszcze troszkę za szybko... Możesz oczywiście sadzać ją na nocnik, ale nie przejmuj się, jeżeli mała nic do niego nie zrobi, a zaraz potem "narąbie" w pieluchę. Ważne jest, żeby niczego nie robić na siłę. Są np takie dzieci, które nigdy nie robiły na nocnik, tylko w wieku ok 2 lat od razu na toaletę - tak jak mama i tata. A smoczek.... trudno jest się z nim rozstać i to jest wielki stres dla dziecka. Ja bym jeszcze poczekała. Osobiście widziałam 3-latki w przedszkolu ze smoczkami w dziobkach ). Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: roczek: nocnik i smoczek 05.08.05, 07:27 To że widzialas 3-latki ze smoczkiem w dziobkach to nie znaczy ze to jest poprawne i normalne. Bardzo wspolczuje tym dzieciom, bo na pewno beda mialy wade zgryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas Re: roczek: nocnik i smoczek 05.08.05, 08:30 co do smoczka to przyznam sie ,ze duze dziecko taki 3 latek troszke smiesznie wyglada ze smoczkiem ale to moja opinia.sa juz specjanle smoczki dentamed dla dzieci u ktorych sa juz zabki ale mimo wszystko, co do nocniczka to juz byl fajny post takze z moim udzialem , wiec polecam ,,rzucic'' okiem Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: roczek: nocnik i smoczek 05.08.05, 08:38 Mnie się też wydaje, że wypada tylko może nie stanowczo, ale na spokojnie. Co nocniczka ja zaczęłam przyzwyczajać synka jak miał pół roczku. Dziś ma 10m-cy i robi za każdym razem jak go wysadzam. Spotkałam się z krytyką. Spójrz na mój post na Wychowaniu "podpowiem jak nauczyć korzystać z nocniczka".Ja uważam,że im wcześniej tym łatwiej nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas Re: roczek: nocnik i smoczek 05.08.05, 09:00 ja go chetnie przeczytam wklej prosze link Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas Re: roczek: nocnik i smoczek 05.08.05, 09:11 mam ale na ,,wychowaniu'' Odpowiedz Link Zgłoś