tulf 11.10.05, 17:40 mam pytanie, moje dwutygodniowe dziecko na języku ma biały osad, karmę piersią domyslam się że jest to od mleka. Czy u was też tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubek05 Re: Biały języczek 11.10.05, 17:58 Hej, mój synek też miał biały nalot na języku. Przy okazji wizyty u pediatry dopytałam sie lekarza czy rzeczywiście jest od mleka, a nie np. pleśniawki. Zostałam uspokojona, że są to resztki mleczka i nie trzeba tego czyścić. Synek ma teraz 4 miesiące i już ma czyściutki język nawet po karmieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
variacja Re: Biały języczek 15.12.05, 19:28 Czy to normalne, że mój dzidzius ma białawy nalot - taki jakby od mleczka na języczku? i dziąsełka też! Na wszelki wypadek posmarowałam AFTINEM, ale martwię się czy to normalne, po Waszych postach widze, ze to norma...no cóż będę bacznie obserwowac! Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Biały języczek 15.12.05, 21:29 Moja Zuza też ma biały języczek i to od mleczka. Nie ma się czym martwić. Objawy pleśniawki to : białe plamki na wewnętrznej stronie policzków i na języku albo czerwona wysypka wokł odbytu. Odpowiedz Link Zgłoś
n_dylag Re: Biały języczek 15.12.05, 22:16 moj synek w tej chwili ma 9 miesiecy, ale pamietam ze jak byl zupelnie maly tez mial bialy nalot na jezyku. I to przez dlugi czas, bo sie naczytalam na forum ze to na pewno nie plesniawki. Okazalo sie ze jednak plesniawki. najwidoczniej nie zawsze maja postac krostek czy wysypki. Nalot zniknal dopiero po zastosowaniu specjalnej masci zapisanej przez dr na recepte (nie pamietam skladu) Takze proponuje pojsc z tym jednak do pediatry przy najblzszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
ajka1 Re: Biały języczek 16.12.05, 23:25 Oczywiście,że są to pleśniawki i nie należy tego lekceważyć tym bardziej gdy jest już nalot na dziąsełkach. Moje dwie córki miały okropne pleśniawki, najpierw stosowałam Aftin, ale co wyleczyłam to powracały na nowo. W końcu wyleczyłam je pędzlując dziecku języczek jego własną osiusianą pieluszką tetrową ( jednak trzeba to robić systematycznie kilka razy dziennie przez kilka dni ). Gwarantuję, że jest to najskuteczniejsza metoda! Odpowiedz Link Zgłoś
variacja Re: Biały języczek 28.12.05, 16:05 Przepisano nam nystatynę (zawiesina) mam smarowac zarówno moje sutki, jak i wew. strone polików zuzi. z języczka już zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś