marta1681 13.10.05, 20:13 witam, może wiecie czym objawia sie wzmozone napiecie mięśniowe? Bo mam dwumiesieczną córkę, układa sie ona w roglik położona na boczku, i wygina głowę do tyłu. Czy sa jeszcze inne i czy powinnam sie martwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_grzes Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 20:31 koniecznie udaj sie z dzieckiem do neurologa dzieciecego.niestety wiele mam bagatelizuje taki stan a kwalifikuje sie taki maluszek do rehabilitacji,najlepsza jest metoda ndt-bobath.nie wiem skad jestes ,ale na slasku znam dobrych lekarzy specjalizujacych sie w takich przypadkach.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 21:24 ja mam synka, ktory odchyla mocno glowe do tylu, jakby chcial dotknac nia pupy. Sztywnieja mu nozki i w ogole caly jest jak polka. Ale tylko wtedy jak jest zmeczony, spiacy, znudzony - ogolnie poddenerwowany. Zdarza mu sie to na przewijaku, przy cycu i na rekach. I oczywiscie placze. Przychodzi do mnie fizjoterapeutka i cwiczy go troche, ale to sie zazwyczaj nie udaje, bo maly jest sztywny i nie lubi jak sie go zgina w druga strone. Dlatego np. nie lubi siedzic w foteliku sam. Specjalista od kregoslupow probowal go zbadac i mowi, ze maly jest sztywny w karku i to moze byc wina porodu. Poza tym synek jest pogodny i aktywny. Mieszkam za granica i tu trudno o lekarza z prawdziwego zdarzenia, dostalismy ostatnio skierownie do pediatry na przebadanie, bo rehabilitaja nie pomaga poki co. Mowia ze wyginanie sie w luk do tylu jest nienormalne i trzeba tego oduczyc, ale nikt mi nie powiedzial o szczegolach tego zjawiska. Sama nie wiem do czego to moze doprowadzic, moze ktoras z was wie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_grzes Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 21:51 koniecznie idz do neurologa,to powazna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_mil Re: przerabiałam problem wnm 13.10.05, 23:06 Nie chcę się wymądrzać, ale opisane przez koleżanki objawy mogą świadczyć o wnm. Koniecznie neurolog dziecięcy i dobrze byłoby - ortopedę. Trzeba wystarać się o skierowanie na ćwiczenia, bo można je dostać na "chorą kasę". Można też odpłatnie. W W-wie polecam placówkę przy szpitalu na Kopernika (tel. 8268952). Ćwiczą z tzw. podejściem, nie katują, jest miło, bez stresu dla dziecka i rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.gajkowska Re: wzmożone napiecie mięsniowe 14.10.05, 09:34 Moja Mała też czasem wygina się w łuk, poza tym przy przewijaniu trzęsą się jej nóżki i ma problemy ze ssaniem. Neurolog stwierdziła u nie obnizone napięcie mięśniowe, co jest podobno częste u wcześniaczków (37tc). Dostaliśmy skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji do... logopedy. Neurolog mówiła, że takim dzieciom trzeba dać te 3 miesiące na adaptację. Tylko że a tak do końca nie wiem, czym grozi takie obniżone napięcie mięśniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marta1681 Re: do małgorzata.gajkowska 14.10.05, 10:38 a mozesz dokładniej napisać na czym polegaja te problemy ze ssaniem? Odpowiedz Link Zgłoś