Dodaj do ulubionych

wzmożone napiecie mięsniowe

13.10.05, 20:13
witam, może wiecie czym objawia sie wzmozone napiecie mięśniowe? Bo mam
dwumiesieczną córkę, układa sie ona w roglik położona na boczku, i wygina
głowę do tyłu. Czy sa jeszcze inne i czy powinnam sie martwić?
Obserwuj wątek
    • asia_grzes Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 20:31
      koniecznie udaj sie z dzieckiem do neurologa dzieciecego.niestety wiele mam
      bagatelizuje taki stan a kwalifikuje sie taki maluszek do
      rehabilitacji,najlepsza jest metoda ndt-bobath.nie wiem skad jestes ,ale na
      slasku znam dobrych lekarzy specjalizujacych sie w takich
      przypadkach.pozdrawiam
      • oda100 Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 21:24
        ja mam synka, ktory odchyla mocno glowe do tylu, jakby chcial dotknac nia pupy.
        Sztywnieja mu nozki i w ogole caly jest jak polka. Ale tylko wtedy jak jest
        zmeczony, spiacy, znudzony - ogolnie poddenerwowany. Zdarza mu sie to na
        przewijaku, przy cycu i na rekach. I oczywiscie placze.
        Przychodzi do mnie fizjoterapeutka i cwiczy go troche, ale to sie zazwyczaj nie
        udaje, bo maly jest sztywny i nie lubi jak sie go zgina w druga strone. Dlatego
        np. nie lubi siedzic w foteliku sam.
        Specjalista od kregoslupow probowal go zbadac i mowi, ze maly jest sztywny w
        karku i to moze byc wina porodu.
        Poza tym synek jest pogodny i aktywny.
        Mieszkam za granica i tu trudno o lekarza z prawdziwego zdarzenia, dostalismy
        ostatnio skierownie do pediatry na przebadanie, bo rehabilitaja nie pomaga poki
        co.
        Mowia ze wyginanie sie w luk do tylu jest nienormalne i trzeba tego oduczyc,
        ale nikt mi nie powiedzial o szczegolach tego zjawiska. Sama nie wiem do czego
        to moze doprowadzic, moze ktoras z was wie?
        • asia_grzes Re: wzmożone napiecie mięsniowe 13.10.05, 21:51
          koniecznie idz do neurologa,to powazna sprawa.
    • aneta_mil Re: przerabiałam problem wnm 13.10.05, 23:06
      Nie chcę się wymądrzać, ale opisane przez koleżanki objawy mogą świadczyć o wnm.
      Koniecznie neurolog dziecięcy i dobrze byłoby - ortopedę. Trzeba wystarać się o
      skierowanie na ćwiczenia, bo można je dostać na "chorą kasę". Można też
      odpłatnie. W W-wie polecam placówkę przy szpitalu na Kopernika (tel. 8268952).
      Ćwiczą z tzw. podejściem, nie katują, jest miło, bez stresu dla dziecka i rodzica.
    • malgorzata.gajkowska Re: wzmożone napiecie mięsniowe 14.10.05, 09:34
      Moja Mała też czasem wygina się w łuk, poza tym przy przewijaniu trzęsą się jej
      nóżki i ma problemy ze ssaniem. Neurolog stwierdziła u nie obnizone napięcie
      mięśniowe, co jest podobno częste u wcześniaczków (37tc). Dostaliśmy
      skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji do... logopedy. Neurolog mówiła, że
      takim dzieciom trzeba dać te 3 miesiące na adaptację.
      Tylko że a tak do końca nie wiem, czym grozi takie obniżone napięcie mięśniowe.
      • marta1681 Re: do małgorzata.gajkowska 14.10.05, 10:38
        a mozesz dokładniej napisać na czym polegaja te problemy ze ssaniem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka