Dodaj do ulubionych

wstrząsanie głową, niespokojne zachowanie u 9 mies

23.10.05, 08:59
Witam,
niepokoją mnie u mojego 9 miesięcznego dziecka pewne zachowania.
Część z nich - tj. niepokój przy karmieniu piersią (objawiający się głównie
poprzez szarpanie mojego ubrania, "pompowanie" piersi, ciągnięcie się
córeczki za ucho lub włosy) oraz ciężkie zasypianie i niespokojny sen (Małej
trudno jest się wyciszyć - do dzisiaj stosujemy suszarkę) towarzyszy nam od
dawna. Od kilku tygodni doszły do tego dziwne ruchy głową. Początkowo po
przejżeniu postów na Forum stwierdziłam, że Mała wstrząsa głową gdy robi
siusiu, ale zdarzyło się to również przy przewijaniu, a siusiu ani widu, ani
słychu. Poruszyłam ten problem podczas wizyty u neurologa (chodzimy
regularnie, gdyż Mała była hypotrofikiem). Lekarz stwierdziła, że nie ma się
czym niepokoić i o ile nie są to drgawki przy równoczesnym pochylaniu głowy -
wtedy wydawało mi się, że w mojej córci wyglada to inaczej, ale teraz już nie
jestem pewna.

Czy u was zdarzyło się coś podobnego ?

Dodam, ze Mamy mały przyrost główki (3., a bywa że i poniżej 3. centyla) i
zarastajace ciemię i grozi nam wzrost zwiększenia ciśnienia podczaszkowego.
Dlatego mamy prowadzić obserwacje pod kątem drgawek i płaczu, którego nie
potrafimy uciszyć. Ale jak wyglądają tego typu drgawki ? Potrafi ktoś z Was
dokładnie opisać ???

Bardzo prosze o info. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiuncia25 Re: wstrząsanie głową, niespokojne zachowanie u 9 23.10.05, 15:41
      Mój synek ma równiez 9 mies i potrząsa główką ale robi to wtedy jak sie cieszy
      albo słyszy znaną mu melodie. To takie potrząsanie na boki jakby
      pokazywał "nie" lub w góre i w dół. W naszym przypadku to napewno nie są
      drgawki, niestety Kamiś jek miał 3 mies. miał drgawki i jest to koszmarny
      widok. U niego wygłądało t o tak: Podniesione na wysokość ucha drżące rączki,
      oczka latające dość szybko na boki i odwarta buzia i drżacy język. Widok
      tragiczny.
      Z tego co wie przy wększości drgawek oczy wyglądają w dziwny sposób(np.wzrok
      jest nieobecny) albo dziwnie sie zachowują tak jak u mojego synka. Zwróć uwage
      na to jak wyglądają w tych momentach.
      Poza tym mój synek bezpośrednio po drgawkach zaczynał okropnie płakać i trudno
      go było uspokoić.
      Mam nadzieje że u Was będzie ok.
      Pozdrawiam
      • kasia9926 Do kasiuncia25 23.10.05, 18:11
        Czy te drgawki minęły synkowi i czy teraz zdrowo się rozwija? Na zdjęciach
        wygląda bardzo pogodnie.
        • kasiuncia25 Re: Do kasiuncia25 24.10.05, 09:54
          Mój synek ma niewydolność nerek. W czasie gdy wystąpiły drgawki miał poważną
          infekcje układu moczowego i jego stan nie był w tym czasie za ciekawy (pare dni
          wcześniej było zagrozenie życia). Drgawki wystąpiły w szpitalu, powtórzyły sie
          trzy razy w ciągu dwuch dni i od tamtej pory bierze convulex. Już sie nie
          powtórzyły. Według lekarzy mogły być spowodowane jego sranem ogólnym ale
          podejrzewają również epilepsję. EEg wyszło nieprawidłowe. W grudniupowtarzamy
          eeg i wtedy wszystko sie wyjaśni.
          Po tamtej infekcji rzeczywiście sporo nadrobił i jest strasznie pogodny. Zaczoł
          raczkować jak miał 8 miesięcy i jden dzień a teraz od dluższego czasu wstaje
          ipróbuje przemieszczac sie przy meblach. więc myśle że nie jest do tyłu w
          stosunku do rówieśników.
          Niestety drgawki to jego mniejszy problem, gorzej jest z nerkami bo lekarze
          nastawiaja nas na to że w przyszłości będzie niezbędny przeszczep. Miał juz
          jedną operacje a najprawdopodobniej w przyszłym roku będa mu usówać jedną
          nerke. Eh, jednak na dzień dzisiejszy jest super i oby tak dalej.
          Pozdrawaim
    • iwka78 Re: wstrząsanie głową, niespokojne zachowanie u 9 24.10.05, 08:35
      Witaj. Ja mam 6-cio miesięcznego synka i kilka dni też kecił dość gwałtownie
      główką (na nie) ale skojarzyliśmy to z zabawką , ma słonika, który jeżdżąc
      poptrząsa w ten sam sposób głową i uderza łapkami w bębenek. Przestaliśmy się
      nim bawić i ustąpiło. Je też niespokojnie, zawsze coś robi rączkami, często
      wymachuje tak bezwiednie, uderzając w powietrze... Co do zasypiania, nieraz
      jest ciężko - idzie spać jakby za karę nieraz z płaczem, ciężko go wyciszyć...
      tak więc problemy podobne ale podobno mało istotne, moja lekarka twierdzi że to
      nie są niepokojące objawy. Pozdrawiam
    • sorrow74 Re: wstrząsanie głową, niespokojne zachowanie u 9 24.10.05, 16:05
      U nas jeden rodzaj ruszania główka tez ma swoje źródło w zabawie - takie
      kiwanie na boki - tak się z Małą bawi babcia i ja równiez, chociaż
      nieświadomie. Ale wstrząsanie, o którym pisałam to nie zabawa, ale i tak mam
      nadzieje, ze nie jest to nic istotnego. Na moje oko nie wygląda groźnie, ale z
      drugiej strony nie chciałabym niczego przeoczyć i stąd moje pytanie do Was.

Co do trudności z zasypianiem i samym snem, to do tej pory sądziłam, że są
      wynikiem bóli brzuszka (alergii, nietolerancji pokarmowej itd.), teraz już z
      tego wyszłyśmy, ale za to Mała cięzko znosi ząbkowanie - więc może ten niepokój
      tylko stąd się bierze.

Pozdrawiam i czekam na dalsze wypowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka