Dodaj do ulubionych

nie chce spać w dzień

24.10.05, 10:55
Co robić mój 3 miesięczny synek nie chce spać w dzień. Zasypia tylko na
spacerach. Kładę go w dzień mając nadzieję że zaśnie ale niestety nie
zasypia. Potrafi leżeć pół godziny i nie zaśnie w końcu zaczyna płakać i
muszę go wziąć na ręce. Czasami jak jest brzydka pogoda i wychodzimy na
spacer na krótko to bywa i tak, że w ciągu dnia śpi tylko godzinę na
spacerze. Jak nauczyć go spać w dzień? Nawet już nie mówię o tym, że nic nie
mogę zrobić w domu bo ciągle jestem z małym. Teraz właśnie jest ten czas
kiedy położyłam go na drzemkę a on sobie leży z otwartymi oczami i bawi się
rączkami.
Proszę o dobre rady smile
Obserwuj wątek
    • binia19 Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 11:34
      Ja mam ten sam problem. Córeczka ma 3,5 m-ca i w dzień śpi może z godzinkę. Najczęściej zasypia na rękach albo w wózku. Łóżeczko odpada bo jak tylko się na nim pochylam żeby włożyć tam małą to jest wielki płacz. Też proszę o rady
      • mila255 Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 12:14
        moj sunek skonczyl juz 7 miesiecy teraz spi dwa razy w ciagu dnia , ale jak
        mial 3 miesiace tez mi nie chcial spac nie milam chwili wytchnienia wiec
        zaczelam stosowac taka metoda kladlam go codzinnie o 10 do lozeczka dawalam
        pieluszke tetrowa do ktorej sie przytulal zaslanilam okno roleta i wlaczalam mu
        kolysanke on ma takiego miska ktory sobie cicgo gra i tak na poczatku bardzo
        sie denerowowal ale ja codzinnie nie ustepowalam no chyba ze musialam gdzies z
        nim isc ale zawsze robilam tak zeby o 10 byc w domku najpierw spal 20 minut
        potem pol godzinki a teraz jak tak poszaleje na maxa pobawi sie bo wstake o 7
        rano to spi nawet dwie godziny. aha przed tym jak go kladlam bardzo wietrzylam
        pokoj teraz jest lepsza pogoda na to bo wtedy bylo goraco jak byl w wieku
        waszych maluszkow . nigdy nie usypilam go w wozku ani na rekach bo moja
        kolzenaka mila takie doswiadczenie z tym usypianiem ze do dzis nie moze oduczyc
        swojego szkraba od usypiania na rekach. pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • adas38 Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 22:08
          Dzięki za rady od jutra próbuję usypiać synka w domu.
          Pozdrawiam
    • wella3 Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 12:18
      Moja Córcia też nie chce spać w dzień. Usypia jedynie przy cycu i budzi się po
      pół godzinie.Nie mam siły dawać jej piersi co pół godziny. Też nie wiem co
      robic.Aha jest w tym jedna pozytywna rzecz- przesypia większą część nocy.
    • radowinkaala Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 12:23
      Przerabiałam to samo na własnej skórze. Jedyną dobrą i w miarę skuteczną metodą
      było zastosowanie się do wskazówek Tracy Hogg, które zawarła w książce Język
      niemowląt. Odtąd moja córka zaczęła sypiać w domu - ba, nawet sama zasypia w
      łóżeczku.
      • mkazet Re: nie chce spać w dzień 25.10.05, 20:49
        radowinkaala
        a kiedy zaczełas stsowąc te metodę - w jakim wieku była towja córcia
        zostawiałas ją w łozeczku i jesli plakała to w po 5 minutach ją uspokajałaś itd

napisz jak to wygladalo w twoim przypadku
        gotowa jestem sprzedac dusze diabłu, bo mały już wypłoszył obie babcie a ja
        czasem musze pracowac w domu i zostaja mi wieczory i noce, a kiedy mam odespac
        karmienie ?
        możesz napisąc dokładniej jak długo i jak uczyłas mała spania-
    • lineczkaa Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 15:19
      Hej, moja córcia ma 2,5 miesiąca i śpi tyko na spacerach, ale też chwilkę. Jak
      tylko wejdę do sklepu czy jakiegoś urzędu od razu się budzi i zwiedza. W domu
      jeśli juz jakimś cudem zaśnie to na 15 minut góra 30. Do włożeniu do łóżecka nie
      ma mowy w dzień, uznała, że w łóżeczku śpi się tylko nocą i już. Trudno, tak
      widać ma, leży sobie z nami na kanapie, albo w lezaczku w kuchni jak coś robię
      i zwiedza. Czasem marudzi, ale staram się wtedy czymś ją zająć. Przesypia całą
      noc (chodzi spać ok 19, śpi całą noc do 5 rano, karmienie i wraca do spania tak
      to 9-10) więc nie dziwię się, że nie chce jej się spac w dzień.Pozdrawiam
      • kkatie Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 15:48
        moj synek jak byl maly spal kilka razy dziennie, ale po pol godziny.
        pozniej samo mu sie wszystko poukladalo, bo ja w zaden sposob nie potrafilam
        go "ustawic" inaczej.
        teraz przez wakacje tez nauczyl sie tylko spac na dworze, bo cale dnie bylismy
        na spacerkach. jak sie popsula pogoda, to mialam problem, bo nie chcial spac w
        domu.
        troche sie pomeczylam, kilka razy usypialam go nawet okolo godziny, na
        szczescie nawyk zasypiania w domu powrocil smile
        • biala27 Re: nie chce spać w dzień 24.10.05, 23:06
          Moj synek gdy mial 3 mies. tez nie chciał spac w dzien, pod koniec 4 przeszło-
          sam wyznaczył sobie porę na dwie drzemki (raczej krótkie - ok 30 min).
          proponuje przeczekać- tzn. u mnie ta metoda sie sprawdziła
          • adas38 Re: nie chce spać w dzień 25.10.05, 10:56
            Chyba rzeczywiście trzeba będzie zaczekać, aż Adaś sam ustali sobie porę
            drzemki. Dziś próbowałam uśpić go ok 10 metodą "połóż podnieś" ale niestety nie
            udało się. Chyba mam za mało cierpliwości.
            Pozdrawiam
    • karynk Re: nie chce spać w dzień 25.10.05, 14:55
      Widze, ze nie jestem sama. Moj syn (2,5 m-ca) też mało spał i w dodadku często
      płakał. Nie widziałam zadnej realnej z mozliwych przyczyn - glód, mokro, kolka,
      zimno, gorąco itp. Domyśliłam się jedak, ze przegapiam oznaki kiedy jest
      zmeczony i chce uciąć sobie drzemkę. Teraz gdy widzę, ze ziewa, trze oczka luba
      zaczyna kwilic ( i wymienione przyczyny kwilenia sa wyeliminowane) to do
      łózeczka/wózka, dostaje smoka (smoczek), przykrywam smoka pieluszką by nie
      wypadał i zaspypia sam. Co prawda nie zawsze jest tak szybko i bezboleśnie.
      Czasem jedynym rozwiązaniem jest spacer.
      Wczoraj miałam doła po całym dniu płaczu syna. Dzis chyba wyczuł moje intencje
      bo grzeczniejszy. A moze ta pogoda deszczowa ma na niego kojący wpływ?

Pozdrawiam, głowy do góry.
      karynk
    • mkazet Re: nie chce spać w dzień 25.10.05, 20:46
      niestety mam taki sam problem synek ma 2.5 m-ca i spi głownie na spacerach-
      przedtem to jeszcze warunkiem koniecznym snu był wózek w ruchu- miałam setki km
      w nogach smileteraz od kilku dni pada- nie ma jak wyjsc z domu
      wczoraj skonczyło sie placzem jego i moim oboje bylismy zmeczeni i pragnelismy
      zasnąc
      dziś po calym dniu zasypiania w koncu padł koło 15stej na 1.5 torej godziny ale
      dopiero ukołysany w wózku
      nauczyłam go zasypiac w łozeczku wieczorem- usypianie przy braku dolegliwosci
      trwa 15-10 minut- wystarczy siedziec przy łozku, lekko kołysac łozeczkiem i
      mruczec kołysanke czy szumiec suszarką
      ale w dzień żadne metody, sposoby wyciszania nie dają rezultatu, w dodatku
      smoczek jest "beee"
      pocieszam sie,że przyjda niżowe dni i w koncu bedzie musiał sie przyzwyczaić,
      ale jak długo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka