pimpek_sadelko 28.10.05, 12:01 czy faktycznie moga one zmniejszyc albo zlikwidowac kolke u dziecka? kupilam lakcid.... czy moge podac 3 razy na dzien w mleku? czy tez tylko raz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:33 Lakcid nalezy rozpuścic w ciepłej wodzie, odstawic na 10 min i dopiero podac. lepszy byłby lacidofil - zawiera najwięcej bakterii i mozna bezposrednio dosypac proszek do mleka.. Może probiotyk pomóc jesli kolka jest spowodowana niedojrzała flora jelit czy jej niewłaściwym składem np. objawem sa gazy i zielonkawe stolce. czasem przyczyna jest inna lub bardziej zlozona - wolna persytaltyka jelit, mała aktywnośc enzymów najcześciej laktazy, zła technika karmienia i łykanie nadmierne powietrza, czasem nietolerancja białek mleka krowiego itpd. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:35 dzieki. jak skoncze lkcid kupie lacidofil Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:34 Nie wiem czy lakcid pomaga na kolkę, pewno gdyby tak było to byłby bardziej znany, ale nam lekarz zalecił go w razie problemów z brzuszkiem raz dziennie. Mała ma 9 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
moneczka Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:46 podobne pytanie zadalam na forum kamienie butelka tam odpowiada lekarz .tylko moje dziecko akurat bierze lakcid przy braniu anytybiotyku.ja takiemu maluszkowi podala bym moze raz dziennie lacid , Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:55 Lakcid stosuje sie co 8 ( 3xdz) lub co 12 godz ( 2xdz). Przy czym u niemowlaczka raz dziennie wystarczy zas Lacidofil najlepiej 2xdz po 1/2 proszku z kapsułki. Wazne aby rozpuszczac Lakcid w cipełym ( nie gorącym - zbija bakterie) płynie i dac sie im "rozwinąc" przed podaniem - zalecenia z oddziału pediatrycznego Przy antybiotyku podajemy co najmniej 2 godz po leku, nigdy razem. Antybotyk niszczy chorobotwórcze i dobre bakterie. Po zakonczeniu antybiotykoterapii stosujemy jeszcze ze 2tyg., zeby odbudowac flore i zap. grzybicy. B. Odpowiedz Link Zgłoś