Dodaj do ulubionych

probiotyki a kolka

28.10.05, 12:01
czy faktycznie moga one zmniejszyc albo zlikwidowac kolke u dziecka?
kupilam lakcid.... czy moge podac 3 razy na dzien w mleku?
czy tez tylko raz?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:33
      Lakcid nalezy rozpuścic w ciepłej wodzie, odstawic na 10 min i dopiero podac.
      lepszy byłby lacidofil - zawiera najwięcej bakterii i mozna bezposrednio dosypac
      proszek do mleka.. Może probiotyk pomóc jesli kolka jest spowodowana niedojrzała
      flora jelit czy jej niewłaściwym składem np. objawem sa gazy i zielonkawe
      stolce. czasem przyczyna jest inna lub bardziej zlozona - wolna persytaltyka
      jelit, mała aktywnośc enzymów najcześciej laktazy, zła technika karmienia i
      łykanie nadmierne powietrza, czasem nietolerancja białek mleka krowiego itpd. Beata
      • pimpek_sadelko Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:35
        dzieki. jak skoncze lkcid kupie lacidofilsmile
    • kreola7 Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:34
      Nie wiem czy lakcid pomaga na kolkę, pewno gdyby tak było to byłby bardziej
      znany, ale nam lekarz zalecił go w razie problemów z brzuszkiem raz dziennie.
      Mała ma 9 mies.
    • moneczka Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:46
      podobne pytanie zadalam na forum kamienie butelka tam odpowiada lekarz .tylko
      moje dziecko akurat bierze lakcid przy braniu anytybiotyku.ja takiemu
      maluszkowi podala bym moze raz dziennie lacid ,
      • bea-ta Re: probiotyki a kolka 28.10.05, 12:55
        Lakcid stosuje sie co 8 ( 3xdz) lub co 12 godz ( 2xdz). Przy czym u niemowlaczka
        raz dziennie wystarczy zas Lacidofil najlepiej 2xdz po 1/2 proszku z kapsułki.
        Wazne aby rozpuszczac Lakcid w cipełym ( nie gorącym - zbija bakterie) płynie i
        dac sie im "rozwinąc" przed podaniem - zalecenia z oddziału pediatrycznegosmile
        Przy antybiotyku podajemy co najmniej 2 godz po leku, nigdy razem. Antybotyk
        niszczy chorobotwórcze i dobre bakterie. Po zakonczeniu antybiotykoterapii
        stosujemy jeszcze ze 2tyg., zeby odbudowac flore i zap. grzybicy. B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka