Dodaj do ulubionych

Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie!

01.11.05, 14:16
Mój miesięczny synek od jakiegoś tygodnia ma straszny problem z wydaleniem
kupki i gazów. Pediatra powiedziała, że tak to jest u takich małych
dzieciaczków że zwieracz trzyma za mocno i dlatego dziecko się tak męczy i w
związku z tym mogę mu pomóc podrażniając odbyt patyczkiem. Tak też zaczęłam
robić i przynosi to niesamowitą ulgę lecz zastanawiam się czy nie jest to
szkodliwe na dłuższą metę...
Ta sama pediatra twierdzi że dziecko się od tego nie uzależni i za jakiś czas,
gdy już wszystko będzie działać tak jak powinno to dzieciaczek nie będzie miał
tych problemów.
Od 2 tygodni podaję też 4x10 kropli Sab simplex, 3xpół łyżczeki Gripe Water
sama też piję koper z rumiankiem, ale mam wrażenie że to kompletnie nie działa.
Pomóżcie - co jeszcze mogę zrobić? jak to jest faktycznie z tym pomaganiem
dziecku-czy nie szkodzę mu? Może ktoś miał podobny problem?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 14:59
      moj syn tez ma klopoty brzuszkowo-wzdeciowe. nikyt jednak nie pozwolil nam
      grzebac czymkolwiek w odbycie...
      w szpitalukajtek pierwszy raz "zaliczyl" wzdecie. pielegniarka wlozyla mu w
      tylek silikonowa rurke i gazy uszly w sekunde.... ale ona wie jak to zrobic,
      zeby nie uszkodzic. ja bym siechyba nie odwazyla.
    • pimpek_sadelko ps. 01.11.05, 15:00
      u nas najlepiej na odgazowanie sie wplywaja masaze brzuszka. kladziemy kajtka
      raz na jednym boku, raz na drugim i masujemy. potem na brzuszek i na wznak...
      rowerek itd...
    • zofia27 Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 15:09
      sab simplex bardzo pomaga
    • nunu Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 15:24
      A mozesz napisac jakie sa tego objawy?
      Moj synek przy prawie kazdym jedzeniu prezy sie i steka, czasem zaczyna
      poplakiwac (tak ze zlosci i zalu, nie z bolu). Tez myslalam, ze to problem z
      kupka i gazami, pozniej posadzalam go o refluks, teraz mysle ze to jednak
      problemy z wyproznianiem. Jutro idziemy do pediatry. Zauwazylam, ze robi kupki
      po myciu/kapieli wiec jak sie meczy to myje mu pupke wacikiem z mydelkiem albo
      balneum hermala chyba pomaga, ale moze to tylko zbieg okolicznosci. Podaje tez
      plantex, ale nie wiem czy to cos daje.
      • pimpek_sadelko Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 15:41
        nie posadzaj swojego diecka o zlosc i zalsmile
        prezenie i stekanie przy jedzeniu to najczesciej klopoty z brzuszkiem i
        jelitami.
    • aalex7 Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 17:09
      a czy nalezy pomagać? Moja Mąła również pręzy się, stęka i ciężko jej ta kupka
      idzie lecz nbie płacze przy tym a ja nie daję jej żadnych specyfików - jak jest
      stosunkopwo ciężko to chwilke ponoszę, przytulę, pokołyszę i za chwilę piękna
      "kupolajda".
    • kasiulek81 Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 19:22
      Co do wypowiedzi pimpek_sadelko to nic na pewno mu nie uszkodzę, gdyż ja nie
      wkładam mu rurki którą ma ujść powietrze (taką rurkę zapewne wkłada się na pewną
      głębokość-a'propos:sprzedają takie na allegro), tylko bagietką namoczoną w
      sudocremie drażnię zwieracz i leciutko wkładam i gdy zwieracz już puszcza to
      "wszystko" wychodzi elegancko... Pimpku -napisz mi dokładnie w jaki sposób
      masujesz Kajtusia i czy trzeba to robić o określonych porach?-czyli np.przed
      jedzeniem?

U mojego synka jeszcze niedawno objawiało się to prężeniem i stękaniem, ale od
      paru dni zaczął przy tym płakaćsad Po takim "zabiegu" wszelkie dolegliwości
      przechodzą jak ręką odjął.
      Czy może mi ktoś powiedzieć jak dawkować Sab simplex aby przynosił efekt??? -mi
      pediatra poleciła j.w., czyli 4x10 kropli na dobę ale tą dawkę zaleciła mi
      jeszcze wtedy, gdy synuś nie płakał przy oddawaniu gazów, czyli nie było to dla
      niego aż tak bolesne, a teraz zastanawiam się czy może jednak nie zwiększyć
      dawki żeby lek był skuteczny...?
      • sabcia7 na temat SAB SIMPLEX 01.11.05, 20:49
        moja mama (ktora jest z pochodzenia Niemką) tłumaczyla ostatnio na j.polski
        ulotke tego preparatu mojej kuzynce
        wyraznie bylo tam napisane cyt:" podawac 15 kropli (przy kazdym jedzeniu a nie
        tylko 4x na dobe) przed, podczas(mozna mieszac z mleczkiem w butelce)lub zaraz
        po posilku. lek jest calkowicie bezpieczny dla dziecka i nie wchlania sie do
        organizmu. jest wydalany ze stolcem maluszka
        pozdrawiam
        sabcia7
      • pimpek_sadelko Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 02.11.05, 09:42
        masuje po kazdym posilku...
        opisze ci nasz rytualsmile
        najpierw nose chwile na reku, zeby kajtkowi sieodbilo przed jedzeniem ( maluchy
        lykaja powietrze i w 90% przypadkow synek beka). nastepnie kropelki przed
        jedzeniem. potem jedzonko. w polowie posilku odciagam kajtusia od palaszowania,
        nosze chwile, zeby znowu odbil. konczy posilek, odbija. czzekam chwile i klade
        go na bok, w gore i w dol masuje brzuszek, czasami zgodnie z kierunkiem
        wskazowek zegara, potem drugi bok. potem przewiesam go przez ramie ( tak, zeby
        wisial, wtedy jest ucisk na brzuszek i kajtus puszcza baczki), potem nozkami
        robimy rowerek. czasami przed masowaniem ogrzewam brzuszek cieplym strumieniem
        powietrza z suszarki.
        jesli kajtek zaczyna sie prezyc juz podczas posilku to go przerywam, masuje,
        zczynamy jesc jak sytuacja w jelitach sie unormuje.
    • ewajer Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 01.11.05, 22:16
      Ja masowałam brzuszek Asiulka ręką ana to ciepły strumień powietrza z suszarki.
      o tak około 5-10 min. Pomagało.
    • kasiulek81 Re: Miesięczniak zagazowuje się - pomóżcie! 02.11.05, 09:34
      Zaczęłam stosować gazetowy masaż antykolkowy, ale powiedzcie: czy stosowanie go
      w momencie gdy nie ma problemów z gazami też przyniesie skutek? czy jednak
      trzeba wykonywać masaż w momencie gdy dziecko się pręży?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka