Dodaj do ulubionych

spanie - picie + smoczek

06.11.05, 07:49
Czy możliwe, aby moj syn uzaleznil sie od usypiania - picie + smoczek.
Filip ma 10 m-cy i budzi sie w nocy co 1,5- 2 godz. Zazwyczaj wystarczylo dac
mu smoczek i usypial od razu, ale ostatnio nie chce smoczka, czasem płacze
nawet na reku, a ja nie wiem czemu on tak robi. Wczoraj w nocy usiłowałam
go "przetrzymac " ale darł sie, nie płakał tylko darł sie, az nie wytrzymalam.
Czy miałyscie podobne problemy i udalo wam sie jakos temu zaradzic.
Jestem skrajnie wyczerpana po takich nocach, w dzien wszystko mnie drazni i
nie wiem ile jeszcze tak wytrzymam.
Obserwuj wątek
    • annarz Re: spanie - picie + smoczek 07.11.05, 16:23
      no to mamy ten sam problem! nasz synek ma co prawda 11 miesięcy, ale taka
      sytuacja zaczęła się własnie jakies 2,3 miesiące temu- i przyznać muszę -
      pewnie w tym w jwkiś nieswiadomy sposób "pomogliśmy". Mały zasypiał zawsze w
      taki sposób: kąpanie, butla z kaszką, trochę zabawy na kanapie i kładliśmy spać
      tylko ze smokiem. Potem kojarzę sytuację, ze nie wypijał całego mleczka i
      dopraszał się jeszcze juz lezac w łózeczku- wypijał resztkę mleczka, dostawał
      smoka i zasypiał. No a teraz to już nie ma reguły, zazwyczaj zje, pobawi się i
      jak go kładziemy to się zaczyna przeginanie- a to wstaje, a to chce pić a to na
      ręce itp. Próbowałąm go oczywiście przetrzymać, kładłam podnosiłam, stałam
      obok, głaskałam i nic!!! Drze się po pewnym czasie w niebogłosy, pomaga wyjęcie
      i przyniesienie z powrotem na kanapę gdzie po jakimś czasie sam zasypia na
      siedząco- koszmar albo wożony w wózeczku( chyba zależy mu na tym żeby jeszcze
      trochę "pobyć"). A w nocy- po około 4 godz. snu zaczyna budzić się już co 1,5 -
      2 godz. na picie, smoczek i cholerka wie co jeszcze. Tez mamy dosyć, jak jest
      jakiś sposób to proszę napiszcie.
    • joanna-28 Re: spanie - picie + smoczek 07.11.05, 17:14
      Hej dziewczyny mialam ten sam problem co wy ,ale naszczescie wiem juz coz jest
      tego przyczyna .To poprostu sa zabki .Wystarczy tylko sprawdzic palcem
      dziaselka maluszka .Jezeli sa opuchniete to znaczy go boli ,jest taki zel do
      smarowania dziasel.Jezeli to nie pomaga mozna dac cos przeciw bolowgo.Nie
      bojcie dawac dziecku cos przeciw bolowego ,przeciez nie robie sie tego
      codziennie tylko raz na jakis czas .Przeciez nasze pociechy to tez czlowiek
      odczuwa taki sam bol jak my i tak samo sobie z tym nie radzi.Wyobrazscie sobie
      ze kladziecie sie z bolacym zebem .Czy bedziecie spac?pozdrawiam Asia.
    • marlen07 Re: spanie - picie + smoczek 07.11.05, 17:18
      Basia za dwa tyg konczy pol roczku i u mnie to samo. kiedys budzila sie na
      jedzenie i dalej spala. od 2 tyg mamy pobudka po
      niecalej godzinie, a pozniej co godzine lub 2 w najlepszym wypadku. podawalismy
      jej herbatke do piccia, bo miala katarek i myslalam, ze ciezko jej oddychac. w
      miedzy czasi smoczek je wypadl i trzeba bylo podac. noce staly sie bardzo
      kiepskie, wstawanie po 30 razy. w kocu okazalo sie, ze zabek wyszedl. no, ale
      zzabek jest, a przyzwyczajenie do herbatek i wypadajacy smoczek pozostaly.
      poczytalam na forum "Niemowle" o nauce przesypiania calych nocy i stwierdzilam,
      ze moze jest okazja. wczoraj w nocy juz nie podalam zadnej herbatki, byly
      placze, ale przeszlo (podaje tylk ok. 4 mleko). dzisiaj postanowilam, ze moze
      oducze tez smoczka, ale widze, ze to gorsze uzalenienie. Basienka placze i
      placze, tak mi jej szkoda, serce mnie az boli i jesc nic nie moge. nie wiem czy
      przetrwam.

• justyna9926 Re: spanie - picie + smoczek 08.11.05, 10:21
        Wydaje mi sie ze problem nie tkwi w wychodzacych zabkach, poniewaz maly spi tak
        niespokojnie juz od 6 miesiaca zycia, a 1 zabek wyszewdl mu w 9.
        Dziwne jest tez to ze jak dostanie w nocy pic to usypia od razu , przeciez
        jesli by go cos bolalo to chyba by nie usnal tylko plakal. Co wy na to ?
        • annarz Re: spanie - picie + smoczek 08.11.05, 13:46
          no jasne ze nie, przynajmniej nie koniecznie. wydaje mi się ze moze to być po
          prostu przyzwyczajenie i juz ewentualnie ząbki czy nowe doświadczenia z dnia
          mogą w tym "dopomóc". albo dla swiętego spokoju trzeba z tym życ/ tzn. spać-
          nie spać, albo zafundować sobie odzwyczajenie- ale po paru nocnych walkach i
          wstaniu zupełnie niewyspaną odpuściłam i daję pić prawie też przez sen.
          • nataliamackowiak Re: spanie - picie + smoczek 08.11.05, 13:51
            Ja też stawiam na ząbki albo przyzwyczajenie, że się budzi. Sposób-jak możesz
            to niech dziecko śpi samo w pokoju, nie przychódź do niego za każdym razem jak
            płacze nocy, przetrzymuj go, to da rezultaty, oczywiście musi trochę popłakać.
            Nataliasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka