21.11.05, 15:29
prosze o rade,czy warto dawac dziecku smoczek?karmie tylko piersia,a zalecenia sa takie,zeby nie dawac smoczka ani nie karmic butelka bo to zaburza odruch ssania.Moj maly ma 8 tygodni i strasznie daje mi w kosc,chce dla niego jak najlepiej,ale sama tez potrzebuje odpoczynku i zastanawiam sie czy gdybym dala mu smoczek to bylby spokojniejszy.Moze ktoras mama doradzi??
Obserwuj wątek
    • christych Re: smoczek 21.11.05, 15:33
      mnie w szpitalu poweidzieli, żeby smoczka nie dawać przez pierwsze 6 tyg. Potem
      dziecko już ma wyrobiony odruch ssania.
      Ja podałam smoczek wcześniej, bo mała miała baaardzo duży odruch ssania i
      musiłabym cały czas ją karmić.
      Czy to zaburzyło ssanie piersi nie wiem , bo zaraz potem podałam małej butlę i
      odmówiła piersi zupełnie.
      • aga55jaga Re: smoczek 21.11.05, 16:00
        czyli z tego wniosek, że jednak zostało zaburzone.
        • christych Re: smoczek 21.11.05, 20:32
          nie z tego powodu zaczełam dokarmiać.
    • kayah73 Re: smoczek 21.11.05, 15:44
      Mnie powiedziano zeby nie wprowadzac smoczka w pierwszym miesiacu, wiec
      zaczelam dawac smoka i eksperymentalnie butle w 5-tym tygodniu (bo zdarza sie
      ze musze wyjsc na ok3-4 godz). Mloda niespecjalnie byla tym zachwycona i dalej
      nie bardzo jest (teraz ma 5 mies). Na pewno nie zaburzylo to u nas piersi.
      Smoka bierze glownie na dworze, w domu pluje nim na odleglosc. Z butelki je
      czasami ale dalej nie ma dobrej techniki, zapluwa przy tym i siebie i
      karmiacego. wink

Moja kolezanka z prawie 4-mies corka miala ogromne problemy z usypianiem malej,
      zajmowalo im to godziny i obie sie frustrowaly. Od tygodnia daje jej smoka i
      jest absolutnie zachwycona, mala duzo spokojniejsza, zasypia bez problemow.

Mysle ze 8 tygodni to jest ok czas zeby dac smoka, zwlaszcza jesli maly dobrze
      wie co robic z cycem - a na takiego chyba brzmi.
      • esti.v Re: smoczek 21.11.05, 23:27
        kayah! Jak twoja koleżanka sobie poradziła z tym smokiem w 4 miesiącu??? Moja 4-
        ro miesięczna nie da sobie go wcisnąć,a próbuje już od pierwszego miesiąca .Ani
        smoczka ani butelki, tylko pierś! Napewno byłaby spokojniejsza,ale co robić?
        Woli ssać kciuki!
        • kayah73 Re: smoczek 22.11.05, 15:55
          Podobno wkladala malej do buzi i od razu wyjmowala - tak kilka razy i dziecko w
          pewnym momencie mocniej zlapalo i zaczelo ssac. Potem plulo, ale ona znow
          powtarzala wkladanie i wyjmowanie. Jej dziecko w ogole nic nie ssalo, nawet
          palca. Teraz podobno zasysa sie na czym moze i jest duzo spokojnejsze.
    • czarna98766 Re: smoczek 21.11.05, 15:47
      Moj synus ma niecale 3 miesiace i praktycznie od samego poczatku dajemu mu
      smoczek. Fakt, ze lepiej, jesli dziecko obedzie bez niego ale nie jest to takie
      latwe. Szczegolnie, jesli maluch ma silny odruch ssania.
      Smoczek rzeczywiscie uspakaja ale dziecko bardzo szybko sie do niego
      przyzwyczaja i nasz brzdac juz nie zasnie, jesli nie ma go w buzi. Pozniej
      zazwyczaj go wypluwa i spi bez niego ale te kilka minut zasypiania to
      praktycznie siedzenie przy nim i wkladanie mu go do buzi, kiedy wypluje (krzyk
      jest wtedy niesamowity).
      Jesli juz sie zdecydujesz na podawanie smoczka, wybierz ten plaski (a nie taka
      okragla kulka). Sa bezpieczniejsze dla zgryzu, nie obciazaja tak praca jezyczka
      i nie utrwalaja zlych nawykow ssania.
      Zycze powodzenia w wychowaniu tego malego czlowieczka.
    • annakg Re: smoczek 21.11.05, 15:56
      Mój synek dostał smoka mniej więcej w połowie 2miesiąca bo marusdził straszanie mimo, że był nakarmiony- do tej pory ssie (5,5)i pierś i smoka i nie zuważyłam żadnych problemów. Staram się tylko żeby nie bawił się nim gdy jest pogodny żeby się za bardzo nie przyzwyczajał
    • asia06 Re: smoczek 21.11.05, 16:24
      Ja dałam mojej córci smoczek po raz pierwszy pod koniec drugiego miesiąca. Poza
      tym od połowy piątego miesiaąca dostaje też soczki w butli. Teraz ma 5 i pół
      miesiąca, dalej ciągnie cyca że aż miło - czyli odruch ssania nie został
      zaburzony.
      • tysia77 Re: smoczek 21.11.05, 18:43
        Mój synek nie chce smoczka,ale karmię go piersią i butelką ia na razie nie odrzuca piersi. U mojej koleżanki jest tak samo, wszsystko zależy jakie jest dziecko,wydaje mi się,że nie ma uniwersalnej recepty dla wszyskich dzieci.
        • mamamajaa Re: smoczek 21.11.05, 18:59
          Ja dalam synkowi smoczka jak mial 2 tygodnie. Sporo plakal a od kiedy dostaje
          smoczka jest super! Nie chce go ssac kiedy jest spokojny, tylko kiedy marudzi.
          Czesto tez go w ogole nie chce. Karmie wylacznie piersia, a maly ma juz 3,5
          miesiaca i ssie cyca na calego.
          Mysle, ze zdrowszy dla dziecka smok niz histerie!!
          Pozdrawiam, Ania.
    • patoga Re: smoczek 21.11.05, 19:10
      My daliśmy smoka Ali jak miała 2 tygodnie. Pediatra powiedziała nam że bóle
      brzuszka są spowodowane tym że za dużo je, ma mocny odruch ssania i trzeba smoka.
      Na to by mniej jadła smok nie pomógł ale jest spokojniejsza.
      Niestety Ala szybko się przyzwyczaiła i już bez smoka nie zaśnie sad Ma 8 tygodni.
      Pierś jest w użyciu cały czas, jak tylko widzi że się zabieram do odpinania
      stanika to wypluwa monia i mlaska smile
    • siostrakrwi Re: smoczek 21.11.05, 22:08
      JA pojechaąłm po smoczek do apteki drugie dnia po powrocie ze szpitala.
      Dawaliśmy jej go w pierwszym miesiącu na uspokojenie, bo miałą silny odruch
      ssania i siedziałą by przy cycku non stop. Teraz dostaje smoczek tylko
      wieczorem do zaśnięcia. SSie ładnie pierś i nic jej smoczek nie zaburzył,
      jedynie to że bez niego nie zaśnie i czasami w nocy jak się obudzi to nie może
      sanąć i trzeba do niej wstawać, i wypluwa i wstawać i tak w kółko. Troche
      żałujemy, że tak jest ale cóż....
      Idealnie dziecka nie wychowasz...
    • enigma34 Re: smoczek 22.11.05, 11:18
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi!!!kupie smoczek i moze pospie wtedy wiecej,poradzcie tylko jaki jest dobry, jakiej firmy, bo musze wyslac po niego meza,a znajac go,to dostanie w sklepie oczopląsu,pozdrawiam wszystkie mamy
      • tus200 Re: smoczek 22.11.05, 15:07
        Ja też miałam obawy co do smoczka, ale używam go prawie od samego
        początku..Karmię cały cas piersią i nie widzę żadnych priblemów.. Polecam
        smoczki firmy NUK smile
        • efka30 Re: smoczek 22.11.05, 15:57
          NUK. Tylko niech mąż zwróci uwagę żeby kupi taki 0-3m-cy bo są tez dla
          starszych dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka