Dodaj do ulubionych

pytanie o smoczka

05.12.05, 13:41
Czy wasze maleństwa doją już smoczek. Mój Kacperek dzisiaj kończy 4 tygodnie
i własnie podalam mu smoczek. Chwypił go odrazu. Jednak podaję mu tylko gdy
zasypia. Teraz własnie śpi i cały czas ssa a dodatkowao przy tym non stop
mruczy. Powiedzcie czy dobrze, że już podałam go
Obserwuj wątek
    • maniolka05 Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 13:47
      Moja niunia ma teraz 8 tyg. a smoczek zaczełam jej dawać tez ok 4 tygodnia.
      Przeważnie ma go do spania ale póxniej go wypluwa a jesli chodzi o mruczenie to
      u nas tez jest choc juz teraz zdecydowanie mniej. Są dzieci które maja duzą
      potrzebe ssania i pewnie taki jest twój synek.Możesz spróbowac mu go wyciągnąć
      jak śpi o ile nie przeszkodzi mu to w spaniu. Buzki.
    • saskiaplus1 Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 14:19
      Są różne szkoły na temat dawania smoczka - ja uważam, że dziecku nie jest on do
      niczego potrzebny (setki pokoleń wychowały się bez niego) i nie daję. Dlatego
      na pytanie, czy dobrze, że dałaś, nie otrzymasz jedynie słusznej odpowiedzi.
      • sylwiawm Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 15:37
        Ja podałam jak mała miała 4 dni. Jak nie chce to wypluwa. Dziecko ma potrzebę
        ssania. To je uspokaja.
      • lineczkaa Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 16:31
        Z tą ilością pokoleń to ja bym tak nie szalała. "Smoczki" są praktycznie od
        zawsze. Kiedyś to skórka lub materiał z czyms w środku (np. z makiem na lepsze
        spaniesmile) a teraz to lateks lub silikon.
        ...do tego, czy nie za wczesnie podałaś smoka, to powiem, że moja córa miała go
        od urodzenia i nic się jej złego nie dzieje. Czy dziecko smoczkowe czy nie, to
        indywidualna sprawa rodziców, a od kiedy to mało istotne.
        Pozdrawiam
    • bambinek Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 17:07
      popieram lineczke ,ma racje .W dzisiejszych czasach wszystkiego dzieciom
      odmawiaja :smoka chodzika i posolonej zupy.Szkoda gadac.
      • lula16.9 Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 17:44
        a moja Luleczka odmawia smoczka...wypluwa i koniec.a tak liczyłam,że choć na
        chwilę zaspokoi odruch ssana czymś sztucznym i nic....czy jest szansa żeby ją
        jakoś nauczyć?
    • patoga Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 17:41
      Ja podałam jak miała 2 tygodnie za radą pediatry - silna potrzeba ssania, non
      stop przy piersi.
      W sumie uratował nam życie bo tak to bym chyba osiwiała, Alicja ciągle marudziła
      i wymagała czyjejś obecności 24h na dobę, ani do łazienki ani nic się nie dało
      zrobić. A teraz to i sama poleży sobie i zaśnie sama.
      Jak byłam jeszcze w ciąży to myślałam - nigdy smoczka, ale mi to jakoś wszystko
      na odwrót wychodzi i wcale mi z tym smoczkiem źle nie jest smile
      • monikar26 Re: pytanie o smoczka 05.12.05, 18:26
        ja też myślałam, że nie będę używała smoczka i kupiłam jeden tylko "na zapas". No i przydał się od 1 tygodnia. Jest używany codziennie, ale bez przesady. Chyba bym zwariowała bez\ niego. Ale niektóre dzieci mają smoczek w nosie ... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka