Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka - zel!!!

08.12.05, 09:34
Dziewczyny czy ktoras z was wie jak nazywa sie zel do smarowanie raczek
maluszka zeby oduczyc go ssac kciuk? czytalam na forum z ekspertem o takim
zelu ale jak zapytalam u nas w aptekach to panie robily oczy i mowily ze sa
ale do obgryzania paznokci. moze to to samo?
Obserwuj wątek
    • shamsa Re: ssanie kciuka - zel!!! 08.12.05, 11:20
      a ile ma dziecko? ssanie kciuka to raczej normalny etap rozwoju niemowlecia
      • issima3 Re: ssanie kciuka - zel!!! 08.12.05, 11:32
        5 mies. i 9 dni. tez myslalam ze to normalne ale przeczytalam na forum z
        ekspertem (dr Jażdżyk) ze dziecko nie powinnop ssac kciuka wogole. i pani dr
        polecala wlasnie zel.
        • shamsa Re: ssanie kciuka - zel!!! 08.12.05, 11:42
          a ja sie glupia ciesze ze nie musze ze smoczkiem latac w nocy
          jesli chodzi o mnie to jak skonczy rok to sie bede martwic. moze.

a jesli chodzi o ekspertow to ekspert od karmienia butelka uwaza, ze nie
          powinno sie 3 miesiecznego dziecka karmic w nocy. ja go wobec tego zapraszam
          zeby przetrwal u nas noc bez karmienia. szybko wymieklby od syreny jaka co noc
          funduje mi moje dziecko, wypijajac potem ok 150ml mleka. ci eksperci to sa po
          prostu pediatrzy i inni magistro-doktorowie, ktorzy maja placone za odpowiedzi.
          a wiadomo, ile ludzi tyle opinii.

zrobisz jak zechcesz ale demonizowanie ssania kciuka to przesada.
      • ladyq Re: ssanie kciuka - zel!!! 08.12.05, 11:38
        Ja też jestemzainteresowana. Kaja ma już 3,5 latka, nawyk ssania kciuka zanika
        ( obecnie robi to tylko podczas snu, nieświadomie) natomiast całkowicie
        świadomie obgryza pazurki, już sama nie wiem jak ją oduczyćsadsad
        • shamsa Re: ssanie kciuka - zel!!! 08.12.05, 11:43
          chinina na pazurki, do kupienia w aptece. obrzydliwie gorzka
          • vit27 Re: W sprawie zelu !!! 08.12.05, 12:36
            Ja kupiłam gorzki żel Pazurek przeciw obgryzaniu paznokci w aptece. Cena około
            6 zł. Jak posmarowałam malutkiej kciuka to owszem w pierwszy dzien go nie ssała
            tylko do niego cały czas gadała. Nie wiedziała co się dzieje, ale potem ten
            gorzki smak jej nie przeszkadzał.Moja mała niedługo skończy 6 miesięcy, ssie
            kciuka tylko przy zasypianiu. Czytałam rózne opinie o ssaniu kciuka, chyba
            trzeba sie zdac na intuicje. Postanowiałam poczekać , aż sama przestanie go
            ssac. Pozdrawiam.
            • saskiaplus1 Re: W sprawie zelu !!! 08.12.05, 14:40
              Ja bym się nie przejmowała - jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś ssał kciuk do
              późnej starości, więc niewątpliwie każdemu dziecku w końcu to przechodzi.
              • gusia210 Re: W sprawie zelu !!! 08.12.05, 21:28
                tak przechodzi(u mnie okolo 10 roku zycia)i dlatego jak moj synek zaczal ssac
                to od razu nauczylam go smoczka(nie wkladac na sile do buzi tylko troche go
                wyciagac bo wtedy dziecko trzyma)a teraz jak ma juz 6 miesiecy to nie
                potrzebuje ani kciuka a smoczka sporadycznie
                • shamsa Re: W sprawie zelu !!! 08.12.05, 22:31
                  znam dziewczyne ktora ssala kciuk do 7roku, ale to sa sporadyczne przypadki
                  wiec nie widze powodow do paniki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka