Dodaj do ulubionych

czerwone policzki

03.01.06, 12:38
Proszę o radę w sprawie mojego maleństwa. Od kilku dni zauważyłam u niego
zaczerwienienie policzków, szczególnie po wysiłku, w ciepłym pomieszczeniu i
w kąpieli. Policzki są wyjątkowo suche pomimo smarowania kremem. Zapewne zbyt
długo był na podwórku podczas spacerów. Pogoda ładna, mały
opatulony,nakremowany, cieplutki - tylko buśka wystaje - i pewnie mrozik go
brzydko potraktował. Maluszek nie placze przy smarowaniu policzków, ale
martwi mnie ich nadmierne zaczerwienienie (wg teściowej wygladaja jak
pomalowane, i nie jest to złosliwa uwaga). A moze taka jest jego uroda?? jak
można mu pomóc?? Moze jakaś maść?? Do lekarza wybieram się dopiero za tydzień.
Obserwuj wątek
    • alfred79 Re: czerwone policzki 03.01.06, 12:50
      W jakim wieku jest dziecko? Czym jest karmione? Czy ostatnio wprowadziłaś coś
      nowego do diety? Jak z kupkami? Pytam, dlatego że takie zmiany na policzkach
      mogą świadczyć o alergii pokarmowej ( nie muszą, ale mogą)
      • albaska Re: czerwone policzki 03.01.06, 12:54
        hey moja corka 15 miesiecy odbardzo dawna ma takie policzki ,jak jest zimno lub
        cieplo np ,po spaniu odrazu robia sie jej bordowe ,dostala zyrtek na uczulenie
        ale nic to nie dalo ylam dzis wlasnie u lekarza ,mamy isc do
        dermatologa ,lekarka powiedziala ze albo uczulenie na mleko ale nigdzie indziej
        na ciele nie ma zadnych sladow albo moga to byc rozszerzone krwinki ktore
        wlasnie pod wplywem ciepla lub zimna tak sie roszerzaja no zobaczymy
        pozdrawiamsmile
        • alfred79 Re: czerwone policzki 03.01.06, 13:05
          A czy oprócz zyrtecu lekarz zalecił dietę eliminacyjną? Chociaż na próbę? Bo
          jeżeli Twoja córcia jest uczulona np. na mleko to bez wyeliminowania nabiału
          skaza nie zejdzie.
          Mogą to być też rozszerzone naczynia krwionośne, szczególnie jeżeli "rumieńce"
          pojawiają sie przy zmianach temperatur, ale jeżeli skóra na policzkach jest
          dodatkowo sucha i nie reaguje na intensywne nawilżanie to jak bym w pierwszym
          rzędzie wykluczyła alergię.
      • mambartka Re: czerwone policzki 03.01.06, 13:03
        maluszek ma 3,5 m-ca. Karmiony jest mieszanie - mleko z piersi (odciągane w
        niewielkiej ilości) i mleko modyfikowane Bebilon 1. Z kupkami jest problem,
        maluszek nie ma zatwardzeń (na szczęście), ale bardzo się pręży przy ciśnięciu -
        w dodatku robi kupala raz na 2-3 dni. Jedyna zmaina w diecie to orzechy, ale
        nie dostał po nich wysypki, więc uznałam,że mogę je jeść w niewielkich
        ilościach.
        • anka1 Re: czerwone policzki 03.01.06, 13:11
          alergia wcale nie musi objawiac sie wysypka. odstaw orzechy i zobacz co bedzie.
          bo to one moga byc przyczyna takich zmian na policzkach maluszka. poczytaj
          styczniowy numer miesiecznika Twoj Maluszek, tam wlasnie sporo o nietypowych
          objawach alergii pisza.
          • mambartka Re: czerwone policzki 03.01.06, 13:30
            dziękuję za informacje, nie zaszkodzi skorzystać z rady. Bartek jest ważniejszy
            od przyjemności kulinarnych, odstawienie orzechów nie wymaga przecież wielkiego
            poświęcenia smile
            • anka1 Re: czerwone policzki 03.01.06, 15:41
              oj, wymaga jesli je lubisz smile)) ale czego sie nie robi dla ukochanych visusow.
              smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka