Dodaj do ulubionych

bardzo pilne- ile dajecie wit d3?

04.01.06, 11:39
bardzo prosze napiszcie ile dajecie wit d3 a dokładnej ile jednostek a nie
kropel, bo ro zne preparaty maja rożne steżenia.Bardzo dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • issima3 Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 11:41
      wlasciwa dawka to 400 jednostek na dzien. jedna kropelka wystarczy dla
      zdrowqego dziecka.
      • magdewka Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 11:43
        właśnie...a ja daje 1000jedn, a mala nie chce jeść a słyszłam ze to może być
        skutek za dużej wit d.Jest zdrowa, zaro oznak krzywicy. myślicie ze moge
        zmniejszyc dawke?
        • niunia64 Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 11:45
          ja 2 kropelki Vigantolu, nie mam przy sobie, by sprawdzic jednostki...,
          aleczasem jest to kropla jak malej wyleci...
          • b.bujak Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:00
            kropla vigantolu ma 1000 jedn
            ja daje dziecku 1000 jedn witD ( roztwor wodny - 2 krople), jak jest sloneczny
            dzien, daje jedna krople - 500 jedn
        • issima3 Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 11:48
          zdecydowanie mozesz dawac kropelke. nie wiem czy wiesz ale nadmiar jest
          bardziej szkodliwy i trudniejszy do wyleczenia niz niedobor wit d3 wiec
          ostroznie.
        • bea-ta Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:08
          Jak karmisz?Na mieszance masz ilośc wit. D3 w 100ml- 10ug to 400j.m. Liczysz ile
          na dobe wypija dziecko mleka i masz spozycie w mieszance. Roztw. D3 ma 500j.m.
          zaś vigantol to 670j.m. 2 krople to 1000j.m wit.d3 lub 1340 w vigantolu, może
          byc duzo. Przy czym obok braku apetytu często pojawiaja sie zaparcia przy
          nadmiarze wit.d3. Jak masz watpliwości a nie ma innych koniecznych zalecen np.
          opóźnione kostnienie możesz zmniejszyc wit d3 do 1 kropli czy cebionumulti w
          zalezności ile wypija dziecko w mleku i czy je inny nabial i zobaczysz czy to
          wpłynie na apetyt. Brak apetytu może byc wywołany anemia - niedoborem żelaza-
          czesty, zak. ukl. moczowego- bezobjawowe róniez moga być. Masz stałe posiłki?Nie
          dajesz za duzo soków czy slodkich herbatek?To tez ma wpływ, bo jak dziecko duzo
          pije to malo je?Dajesz przekąski?Godziny powinny byc stałe posilków i nie
          przesadzac z piciem, przekąskami czy deserami owocowymi. Brak apetytu nie
          ogranicza się do witaminy d3. okres zabkowania tez nie sprzyja apetytowi.B.
          • magdewka Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:13
            wiem to wszystkosad(((ma stałe posiłki, nie pije duzo, na godzine przed
            karmieniem nie dostaje nic, nie dostaje przekąsek, ma dobra morfologie, nie ma
            zakazenia ukł moczowego a i tak nie chce jeść.Dlatego chwytam sie
            wszystkiego.Bardzo dziekuje za informacje
    • bea-ta Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:00
      Do 12mz podawałam 1 kr wit. D3 500j.m, syn jest na butelce i wypija duzo mleka
      -łacznie z wit d3 z mieszanki było to 1000j.m na dzień. Po 12mż, czyli teraz jak
      syn ma 18m tylko przez zime daje co drugi dzień marsjanki bobaski 400j.m lub
      moge podac 7 kr. cebionumulti codziennie - cos ok. 200j.m w tych 7 kroplach.
      Dawka dobowa wit. d3 zalecana przez krajowego konsultanta w dziedzinie
      pediatrii, żeby zap. krzywicy i osteoporozie to 400j.m preparaty razem z
      jedzeniem!!!! W lecie nie podajemy witaminy, bo naturalna produkcja, w zimie
      mozna podawać w zalezności od wieku, stanu odzywienia- diety, ciemiaczka,
      zabków, kostnienia, jakiś dodatkowych zaleceń np. ortopedy, które uwzgledniaja
      zaniechanie podazy czy zwiekszenie, indywidualnie powinien ustalic to pediatra,
      ale nie jest to tak istotne jak w 1rż, bo okres intensywnego wzrostu sie
      zakończył i dziecko urośnie w 2rż tylko 12 cm przez rok a przybedzie 2,5 kg na
      rok- dane średnie i jest duzo mniej niż w 1rż. Przy czym u nas w Polsce jest
      tendencja do podawania 1000j.m na dobe- to jeszcze ze starych czasów zalecenia
      jak chodziłam do LM i tak mnie uczono, ale wtedy bardziej mówilo się o
      niedoborze witaminy niż nadmiarze , a teraz na odwrót, bo nadmiar jest bardziej
      szkodliwy niz niedobór, a stare zalecenia zostałysad. Jesli karmisz mieszanka i
      dziecko pije jej sporo to cebionmulti wystarczy- przy okazji wspomagająca
      zadziałają inne witaminy, bo w zimie jest mniej surowych warzyw i owoców, więcej
      przeziebień. Jesli karmisz piersia , a dziecko niechetnie jada nabiał, czy tez
      nie jada go duzo to trzeba podawac witD3 codziennie po kropelce, mleko kobiece
      ma mniej wit.D3 niz mieszanka ekstra wzbogacana, ale tylko do pierwszego
      słoneczka. Pozdr., Beata
      • beciulek25 Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:06
        a ja w końcu nie wiem czy dawać synkowi tą witamine d3 czy nie,mój pediatra
        kazał mu dawać 1 raz po 2 kropelki,a jak byłam na konsultacji w poradni
        gastrologicznej to mi lekarz powiedział,żeby w ogóle nie dawać,bo szkodzi czy
        coś..dodam,że to był lekarz z 40-letnia praktyka..więc juz sama nie wiem..do
        kiedy tą wit. się podaje???synek ma 9 m-cy
        • bea-ta Re: do beciulek25 04.01.06, 12:13
          Do 12mz nalezy podawać wit.D3 1 krople, szkodzi nadmiar, a dawka profilaktyczna
          to 400j.m- prepraty maja 500j.m roztw. D3, 670j.m Vigantol, cebionmulti 5 kr to
          cos 100j.m. jak karmisz mieszanka to jest tam wiecej D3 niz w mleku kobiecym.
          należało dokładnie wysłuchac gastrologa, bo czasem specjalista nie każe podawac
          z różnych względów, a pediatra może nie miec o tym pojęcia. Zreszta na
          konsultacje specjalistyczne zawsze nalezy brac ks. zdrowia dziecka i tam rządac
          wpisów zaleceń specjalistów, żeby pediatra wiedział czy sa jakies inne
          zalecenia- gastrologa, ortopedy, czasem trzeba zwiekszyc dawke to sprawa
          indywidualna.Beata
          • magdewka Re: do beciulek25 04.01.06, 12:18
            mala dostaje 2 kr wit d3 - 1000jm, 3 krople cebionu multi i wypija ok 400ml
            mleka....tzn wmyszam w niasad(( to chyba troche za duzo??
            • bea-ta Re: do beciulek25 04.01.06, 12:34
              Jak dla mnie to na Twoim miejscu podawałabym vibovit - ma 400j.m D3 w 1 saszetce
              i zestaw witamin przy ubogiej diecie i w okresie zimowym pomocny. Co do
              cebionumulti to trzeba przechowywać go w lodówce, gdzie sie rozwarstwia wiec
              przed uzyciem trzeba go dobrze wymieszać, bo nie widomo co podasz i ile. Z tego
              co piszesz Twoja pociecha dostaje cos koło 1500j.m może byc duzo. Jak nie chce
              mleka to może kaszka mleczna łyżeczką?Próbowałaś?Np. Hippa sa bardzo smaczne,
              czy Humany?Sinalk- ma duzo D3 i w pełni zastepuje posiłek mleczny. Nie wychodza
              dziecku zęby?Od zawsze tak słabo je?B.
              • magdewka Re: do beciulek25 04.01.06, 13:39
                ja wszystko daje lyzeczka, nic z butelki nie pociagnie...czasem w nocy ...przez
                przypadeksad((jeszcze nie wyprobowalam kaszek hippa, a wiec dzis jade do
                sklepu.A ona zawsze tak niechetnie jadla, w sumie od urodzenia...spala przy
                piersi a nie jadla....i dlatego przeszlysmy na butelke...ale to tez nie
                poskutkowalo.Dzieki za tak skrupulatne informacje.
    • driadea Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:17
      Ja dawałam kroplę Vigantolu raz na dwa - trzy dni od 6 tygodnia do 9 m-ca.
      Potem już nie. Nie dawałam też żadnych innych witamin (sporadycznie Juvit
      Multi - raz na kilka miesięcy), karmiłam piersią.
      Pozdrawiam.
    • mama9m Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 12:44
      Witam, ja od swojego pediatry wiem, że lepiej stosowac Vigantol niż D3. Podobno
      była jakas afera, że wit.D3 pod nazwą D3 sie szybko rozkłada w buteleczce i
      może spowodowac jakies powikłania.Jeżeli w ogóle to stosować to na pewno nie do
      wykończenia całej buteleczki( od otwarcia). Mniej więcej do połowy i do
      wyrzucenia. Powiem szczerze że ja się zastosowałam i używamy tylko Vigantolu.
      Nawet jeśli teoria jest naciągana to chyba lepiej nie ryzykować.ale to już
      Wasza decyzja drogie mamy, do waszej wiadomości.pozdrawiam
    • przeciwcialo Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 14:28
      codziennie 1 krpole Vigantolu i jak sobie przypomne to 5 kropli Cebion multi.
      Czyli cos ok. 700 j.
      • aga55jaga do bea tea 04.01.06, 14:37
        gratulacje - w końcu rozsądny głos, ja bezskutecznie, jak sądze, w wielu
        wątkach poświęconych wit d3 namawiałam dziewczyny do samodzielnego przeliczania
        dawki tejże witaminy, gdyż często przerażona jestem czytając np - karmię
        dziecko sztucznie, podaję np 3 kropelki Vigantolu plus 5 Cebionu multi!!!! To
        jest dopiero końska dawka
        • bea-ta Re: do bea tea 04.01.06, 14:54
          Szkopuł w tym, że te mamy same nie podaja witaminy a sosuja się do zalecen
          lekarskich i to jest szok!Tyczy to tez cebionu, który jest nagminnie podawany
          jako lek cud, a wit. C tak jest wszedzie pełno w produktach dla dzieci, ale ja
          ew. mozna wysikac, a D3 kumuluje się w watrobie uszkadzając ją. Do tego nadmiar
          wit.D3 i C daje piękne kamienie nerkowe. Konsultant krajowy zlaleca 400j.m a
          pediatrzy zlecaja 1000-1500j.m - tak bylo kiedyś faktycznie pamiętam te dawki
          jeszcze z zajęć z pediatrii 15 lat temu, ale teraz sie od tego dochodzi, ale
          nauczyciele akademiccy sa raczej starej daty i chyba w tym problem. B.
          • aga55jaga Re: do bea tea 04.01.06, 15:37
            a oto cudne lineczki w których każda mama która chce być świadoma tego co i
            dlaczego jej dziecku się podaje i nie podaje , jak i również jakich badań
            należy się domagać

www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=226
            www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=272
            www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=273

• pati775 Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 15:48
      jezuuuu zglupialam przeczytalam wszystkie wypowiedzi i juz nic nie wiem jakas
      nierozgarnieta jestem smile
      wiec zapytam wprost daje codziennie 2 kropelki vigantolu to dobrze czy zle ?
      • variacja fatalnie się to odmierza... 04.01.06, 17:12
        Podaję od kiedy mała skończyła 4 tyg. idę w piatek do pediatry i zapytam jak
        długo trzeba podawać. Jest tylko kłopot ta buteleczka jest kiepska do
        odmierzania jednej kropli. zawsze wydaje mi się, że podaję ciut za dużo...
    • bwiolab Re: bardzo pilne- ile dajecie wit d3? 04.01.06, 17:57
      Czystej wit D3 tylko 1 kroplę, a latem nic bo w słonku jest a za to dawalam np.
      Cebion
      • aga55jaga reasumując 04.01.06, 18:42
        generalnie 1 kropla Vigantolu (latem niemowlęta) 2 krople w okresie zimowym -
        to chyba najbardziej odpowiednia dawka i najczęściej przez pediatrów stosowana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka