Dodaj do ulubionych

problem z praniem:((((( -calgon

08.01.06, 17:26
Tydzien temu kupilismy nową pralkę automat. Kupilismy tez do niej CALGON i teraz przy kazdym praniu ubranek 6 tygodniowego synka jest wojna o uzywanie calgonu. Maz upiera sie zeby dosypywac go do kazdego prania bo praiwe zarznelismy ostatnio zmywarke bo nie uzywalismy na poczatku soli do zmiekczania wody. Calgon słuzy temu samemu wiec maz mówi ze jak pralka sie zepsuje to bedzie moja wina. No i co ja mam zrobic? Nigdzie nie ma informacji na temat calgonu i ubranek niemowlecych a juz tym bardziej nie ma nic napisane na samym opakowaniu Calgonu. Czy ja moge to dodawac do prania ubran synka???? Czy Wy uzywacie calgonu??
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: problem z praniem:((((( -calgon 08.01.06, 17:30
      Sprawdź, czy proszek którego używasz, nie zawiera zmiękczaczy, wtedy nie
      trzeba. Piorę w Arielu i nigdy nie dodaję Calgonu.
      Poza tym na ubranka możesz sobie odpuścić, jeśli to mężowi nie daje spokoju, to
      pierz z Calgonem wszystko inne smile
      • andaba Re: problem z praniem:((((( -calgon 08.01.06, 19:06
        A szkodzi dziecku ten Calgon?
        Jeżeli tak, to cię pocieszę, że moja pralka ma 10 lat i Calgonu nie widziała.
        I dobrze działa.
        • ajka1 Re: problem z praniem:((((( -calgon 08.01.06, 20:30
          Żadnego Calgonu!!! moja pralka ma też 10 lat i nigdy w życiu nie używałam calgonu dodam jeszcze, że mam w rodzinie osobę która zajmuje się naprawą sprzętu AGD i powiedziała mi, że jest to jeden wielki pic na wodę. Szkoda pieniędzy więc radzę Ci odpuść sobie.Ja poprostu raz na jakiś czas wlewam do pralki (bez ubrań oczywiście) butelkę octu i nastawiam na gotowanie. Rewelacja, żadnego kamienia a pralka chodzi bez szwanku.
          • balba_77 Re: problem z praniem:((((( -calgon 08.01.06, 20:55
            moja mama, po zakupieniu 10 lat temu nowej pralki, miała początkowo świra na
            punkcie calgonu. Po roku jej przeszło i następne 9 lat pralka obywała się bez,
            działa do dzisiaj i ma się świetnie smile
    • joakal Re: problem z praniem:((((( -calgon 08.01.06, 20:59
      zmywarka to co innego
      calgon do pralek jest zbędny - policzyliśmy sobie kiedyś koszty używania
      calgonu: opakowanie 1.5 kg to około 30PLN, zakładam że zużywa się opakowanie na
      miesiąc (przy małym dziecku nawet więcej), 30x12=360PLN rocznie, po 5 latach
      masz 1800PLN
      za cenę zurzytego calgonu po ok 5-7 latach masz kasę na nową pralkę smile -
      droższe modele mają nawet 5 letnią gwarancję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka