Dodaj do ulubionych

Czy przyprawiać zupki ?

25.01.06, 18:38
Gotuję zupki sama , mój synek ma 5 miesięcy i jest okropnym niejadkiem . czy
zupki które gotuję mogę przyprawiać, może wtedy będą mu bardziej smakować. Są
to zupki z marchewki , ziemniaka i królika.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 18:38
      nie przyprawia sie.
    • bonkreta Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 18:44
      Możesz przyprawić koperkiem czy innym świeżym zielskiem (jedno na raz, bo też
      może uczulać).
    • asia06 Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 20:04
      Dawaj mniej ziemniaka, a więcej marchewki. Wtedy zupki są całkiem smaczne. I
      rób też bardziej na gęsto. Ja dodaję pół łyżeczki masła i czasami jeszcze sok
      jabłkowy. Wtedy mdłe dania mają trochę lepszy smak. Ale do marchewkowej z
      ziemniakiem daje tylko masełko.
      • androma Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 21:01
        ja dawałam lubczyk lub majeranek. Smakowało.
        • j04nn4 Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 21:13
          Moja mała niebawem skończy 7 miesięcy, także sama jej gotuje. teraz w zeszłym
          tyg zaczełam dodawać troszke soli ciupke ja jej nie czuje, ale Maja zapewne.
          Poleciła mi to ciocia która 30 lat pracowała na noworodkach, zresztą moja mama
          też mi troszke przyprawiała a jestem zdrowa i zyje. Ja na każdy dzien mam inną
          zupke baza jedna mały ziemniak, mała pietruszka, mała marchewka, mięsko albo
          pierś z kurczaka lub z indyka, albo cielęcina. Dodaje jednego dnia pół jabłka,
          następnego samej natki pietruszki i koperku, następny kawałek banana, następny
          kawałek ugotowanej dni, następny troszke moich powideł lub suszona śliwka, potem
          znów koper i natka, następny troszke deserku lub owoc khaki kupuje kroje na 4 i
          mroże potem dodaje do zupki. i ofc musowo pół płaskiej łyżeczki masła, można
          samą marchew z jabłkiem i mięskiem, groszek z ziemniakiem. Pozdrawiam
          • ajka1 Re: Czy przyprawiać zupki ? 25.01.06, 22:57
            na początku nie przyprawiałam zupek w ogóle ( gotuję sama ) jak córa skończyła 6 miesięcy dawałam szczyptę soli a teraz skończyła 7 miesięcy i zamieniłam sól na wegetę ( też szczyptę )
            • mal20 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 09:55
              vegeta to glutaminian sodu
              • rita75 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 11:14
                > vegeta to glutaminian sodu

byc może rakotwórczy
    • rita75 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 11:16
      dodaję do warzyw i miesa kawałki obranego, wydrążonego jabłka- dzięki nim,
      zupka jest słodkawa w smaku
      • ajka1 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 15:44
        a co teraz nie jest rakotwórcze? Wszędzie sama chemia. A do potraw dla dorosłych nie używasz vegety?
        • ajka1 Re:vegeta 26.01.06, 15:59
          i jeszcze jedno mam właśnie przed sobą opakowanie Kucharka ( bo vegeta mi sie skończyła ) i tam jest tak napisane: "produkt nie zawiera konserwantów i barwników. Firma pracuje zgodnie z systemami ISO 9001, ISO 14001" itd. więcej nie będę wymianiać oraz jest tabela wartości energetycznej ile zawiera białka, węglowodanów, tłuszczu oraz gwarancja jakości itd., a poza tym już napisałam, żę daję tylko szczyptę.
          Chyba, że uważasz, żę Kucharek nie jest rakotwórczy tylko vegeta.
          Aha to dlaczego w takim razie vegeta jest dopuszczona do sprzedaży?
          • mika_p Re:vegeta 26.01.06, 18:46
            Jezu, szczypta wegety do jednej porcji dla niemowlęcia? Policz sobie, jestes
            pewnie z 8 razy cieższa od swojego dziecka, do swoich potraw dajesz 8 szczypt
            na porcję?
            Glutaminian sodu nie dośc, że uzależnia, to jeszcze obicąża nerki, układ
            nerwowy (słuszałas o pompie sodowo-potasowej?) i ustawia zmysł smaku na jedną
            czułość, na umami. Człowiek przyzwyczajony do smaku glutaminianu sodu nie
            potrafi się cieszyć jedzeniem niedoprawionym wegetą, rosołkiem z kostki itp.
            Wszystko wydaje mu się mdłe i czegos brak.
            Aha, i poczytaj sobie jeszcze o chorobie Kwoka, moze akurat w związku z
            upodobaniem do wegety fundujesz dziecku migrenę:
            www.slownik-online.pl/kopalinski/72531F2DC7293211C12565ED005608F5.php
          • rita75 Re:vegeta 27.01.06, 08:52
            www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_1_773_2005_29_1.html
            jest tam opisany miedzy innymi glutaminian sodu
        • rita75 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 16:02
          A do potraw dla dorosłyc
          > h nie używasz vegety?

Nie używam, stosuję tylko naturalne przyprawy, np. suszony, pomielony lubczyk,
          doskonale zastepujący wegetę- spróbuj.
    • bomba001 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 16:22
      oczywiście że tak- ziołami, odpowiednikami wegety etc ze sklepów ze zdrowa
      żywnością. wychowasz sobie na tych paskudztwach niejadka! zacząc solic od 10
      msc, a jezeli dziecko ma mało jodu to wcześniej- sola niskosodową. nie daj się
      zwariować! spróbuj sobie tych zupek-okropne! dzieci maja nauczyć się jeśc to co
      wy jecie- no chyba że wy nic nie przyprawiacie...
      • mart44 Hejhej! 26.01.06, 18:25
        bomba001 napisała:

> oczywiście że tak- ziołami, odpowiednikami wegety etc ze sklepów ze zdrowa
        > żywnością. wychowasz sobie na tych paskudztwach niejadka! zacząc solic od 10
        > msc, a jezeli dziecko ma mało jodu to wcześniej- sola niskosodową. nie daj się
        > zwariować! spróbuj sobie tych zupek-okropne! dzieci maja nauczyć się jeśc to co
        >
        > wy jecie- no chyba że wy nic nie przyprawiacie...
        Wypraszam sobie! Moje zupki są pyszne!smile Doprawiam tylko kaszkami dzisiaj
        odkryłam purre z ziemniaka i dyni (Nestle) i kto wie = moze sie przerzucimy z
        meżem. I tak już podjadamy synkowi.smile
        Sol jest wszedzie! Nie potrzeba jej dodawac do każdej potrawy. IMHO pojawienie
        sie dzieci jest dobrą okazją do uzdrowienia swoich obyczajow.
    • zona_mi Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 16:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28541928&a=31002605
      • ajka1 Re: vegeta 26.01.06, 19:37
        o rany i co ja teraz zrobię właśnie truję swoje dziecko a my wszyscy w rodzinie mamy chorobę Kwoka... no i zapewnioną migrenę...
        • mika_p Re: Trujesz 26.01.06, 19:47
          I ironizowanie nie zmieni faktu, że podajesz dziecku niezdrowe świństwo.
    • marghe_72 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 20:21
      a ja durna walcze z danonkami i pysiami...
      • mart44 Re: Czy przyprawiać zupki ? 26.01.06, 20:27
        marghe_72 napisała:

> a ja durna walcze z danonkami i pysiami...
        >
        I dzieki za to!smile
        • ajka1 Re: vegeta 26.01.06, 20:45
          a ja jednak nie zmienię zdania.
          Danonki, Kubusie, Pysie, Bakusie itd. to też świństwo co za różnica czy trujemy dziecko od lat 3 czy wcześniej.
          • j04nn4 wszystko jest dla ludzi tylko z rozsądkiem :)))))) 26.01.06, 20:51
            • ajka1 Re: dokładnie :) 26.01.06, 20:55
              smacznego i pozdrawiam
              • marghe_72 Re: dokładnie :) 26.01.06, 21:46
                ale to jest forum Niemowlę...
                Tak małe dziecko nie powinno jesc tycj specyfików
                moze jeszcze coli i chipsa?
                • mika_p Skład Kucharka 27.01.06, 01:04
                  Chipsa nie, tam moze się pałętac prawdziwy ziemniak indifferent

KUCHAREK, PRZYPRAWA DO ZUP, POTRAW MIĘSNYCH I RYB:
                  Skład: sól, warzywa suszone (15,1%): marchew, cebula, pasternak, seler, natka
                  pietruszki; wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, inozynian dwusodowy, guanylan
                  dwusodowy; cukier, pieprz czarny, ekstrakt drożdżowy, barwnik identyczny z
                  naturalnym: ryboflawina.

Spisane z opakowania (o ja grzeszna, mam w domu a dziecku nie dam). A, i
                  faktycznie, na opakowaniu piszą, ze firma pracuje zgodnie z kilkoma ISO.
                  Drobnym drukiem pisza, na dole - skład jest wyzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka