Dodaj do ulubionych

dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady?

12.03.06, 14:28
co jedzą matki karmiące piersią i stosujące dietę eliminacyjną? Podobno mam
nie jeść: nic, co zawiera nabiał, jajka, surowe warzywa i owoce, nic ostrego
ani słonego, czekolady, miodu, oczywiście cytrusów...
króko mówiąc: co jadłyście np. na obiad? Mnie wymyślenie potrawy bez nabiału
i niesmażonej / nie pieczonej jest praktycznie niemożliwe!
Co mam jeść dzień po dniu???? naprawdę tylko gotowaną marchew? Przecież ja
się tym nie najem! Dzięki z góry za odpowiedzi, Lena
Obserwuj wątek
    • quami Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 12.03.06, 15:21
      moja tez ma podejrzenie skazy, ja na obiad jem duszone albo smażone schabowe,
      polędwiczki też sobie smaze, do tego zapiekam kartofleki albo gotuje i surówki
      np. z sałaty pekinskiej, małej nic nie jest. Mimo skazy np. jem ser żólty, ale
      np. po ciastkach maslanych mala ma wyspypke. Jajek tez nie moge ale piej mleko
      malej nic nie jest. Metoda prób i błędów niestety
      • aga55jaga lenka 12.03.06, 15:50
        lenka a czemu nie możesz owoców i warzyw?? i nic słonego?? słyszałam że cukier
        może uczulac ale sól??
        Myślę, że nie należy przesadzać z dietą i nie rezygnować z jedzenia
        wszystkiego. Wystarczy, jak na początek odstawisz te produkty, które generalnie
        statystycznie powoduja największe uczulenia - czyli nabiał, czekolady, cytrusy
        banany, a także ostrożnie z rybami i białkiem jaja kurzego.

co do diety - na forum alergie na pewno coś znajdziesz, a w wolnej chwili
        podeślę ci na priv - przepisy na dania, które ja jadłam przy alergii moich córek
        • quami Re: lenka 12.03.06, 16:02
          pierwszy raz słyszę zeby banany uczulały no sorrrrryyyy moj achrześnica ma mega
          skazę a jej matka wcina banany kologramami wg zalecenia lekarza bo tosame
          witaminy
          • aga55jaga Re: lenka 12.03.06, 16:16
            i mega alergen - trzeba było zobaczyć moją córkę po bananach, jej policzki i
            rozognione ciałko.
            • aga55jaga Re: lenka 12.03.06, 16:18
              a skaza na białko mleka krowiego nie ma nic wspólnego z bananami. To dwie
              odrębne grupy, które mogą razem bądź osobno powodować uczulenia. Czyli można
              być uczulonym na krowę na banany nie, i odwrotnie -
    • kasiap1981 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 12.03.06, 17:51
      Mój syn ma skaze białkoą i cóż.. od pół roku nie jem nic co ma coś wspólnego z
      krową. nie jadłam również cytrusów, w tym bananów również. Spróbuj może jeść
      żurawinę (ma właściwość anty alergizujące).Obiady raczej normalne, z tym, że
      zupa bez śmietany, mięsa gotowanego nie jadłam bo nieznosze, wiec w zamian
      mielone, schab, poledwiczki i piersi z kurczaka. Unikałam tylko ryżu,
      kapusty,grochu, bo Jaś ma problemy z kupką. No i wyeliminowałam fast foody. Dwa
      razy z konieczności poszłam do Maca i potem przez dwa dni Jasio pyskował.
      Sprawdzaj produkty, czytaj etykiety, bo nawet margaryne bez mleka znajdziesz.
      Ja jadłam sporo produktów z soi (ostrożnie bo też uczula), pije synka mlesio i
      jest w miare ok. Nie jem kakao, czekolady, miodu. a poza tym wszystko.
    • monikaorlicz Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 12.03.06, 18:24
      Ja z diety musiałam wyeliminować też gluten. Ale można się przyzwyczaić. Obiady
      to zupy warzywne, można gotować tez z mięskiem, rosół, możesz przyrządzać też
      sosy, np. do spagetti z fasolką szparagową, marchewką i królika- rewelacja,
      sórówki ze świerzych warzyw, oczywiście bez majonezu, zastąp go oliwa z oliwek,
      jezeli chodzi o dania z ziemniakami to możesz je podać z gotowanymi startymi
      buraczkami a do tego ryba, oczywiście słotkowodna - polecam pstrągą, mała
      dostała alergii po makreli a pstrąg był ok. Jeżeli chodzi o solenie to twoja
      pediatra chyba troche przesadza, oczywiście trzeba uważać na warzywka czy
      vegety, bo one zawierają różne rzeczy, ale ja urzywam bardzo róznych przypraw i
      jest wporządku. Trzeba też patrzeć na składy przypraw i wszystkiego co kupujesz
      w opakowaniach, np. pasztet zawiera białko sojowe, a płatki kukurydziane sladowe
      ilości mleka, rózne słodycze, czy czekolady, jeżeli chcesz zjęść coś słodkiego
      to polecam zwykłe lizaki.
      Dieta eliminacyjna jest wporządku, ja wróciłam do normalnej wagi w ciągu 3
      miesięcy, zaczęłam zdrowiej się odżywiać jeść mnóstwo warzyw i owoców. Polecam
      mrożonki-brokuły, kalafior itp
    • anet81 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 12.03.06, 20:43
      Hej, wysłałam Ci na pocztę gazetową diete dla mamy karmiącej dziecko
      alergiczne.
      Podczas karminia pieriś musisz się bardzo dobrze odżywiać - nie spożywac tylko
      alergenów, czyli najczęsciej właśnie białka krowiego.
      Poprzez dietę należy tak wzbogacic skład pokarmu z piersi, aby poprzez zawarte
      w nim składniki uszczelnić i wzmocnić barierę śluzówkową w jelitach
      niemowlęcia, aby była ona nieprzepuszczalna dla antygenów .
      Dieta jest super - pomaga wyleczyć alergię. Zajrzyj do skrzynki.
      Powodzenia
      Anet
      • izaipiotr Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 08:43
        Czy ja również mogłabym prosić o tę dietę!!! Bardzo proszęsmile
    • fruzia80 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 08:02
      A czy ja również mogłabym poprosić o przesłanie na moją skrzynkę gazetową tej
      diety? Mój synek też jest alergikiem, a mi już kończą się pomysły na posiłki. Z
      góry dziękuję
      • naturella Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 09:14
        Dziewczyny, podeslijcie i do mnie, prosze...smile
    • thesaloniki Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 10:20
      mogę prosić o tę dietę również
      • anet81 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 10:25
        ok, poszło smile
        Pozdrawiam
        • stefka74 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 10:33
          Anet81 ja tez bardzo prosze o ta diete...
          • tofcio Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 11:22
            ja jak zwykle spozniona ale tez bardzo prosze o przeslanie tej diety na adres
            dusia74@o2.pl
      • didi.00 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 11:40
        Do Anet jeśli jesteś jeszcze na forum poproszę cię bardzo o tę dietę. Męczę się
        już 3 miesiąc próbując wyeliminować nabiał i inne a mój synek dalej zsypany.
        dzięki
        • misia33 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 12:08
          Ja tez poproszę o tą dietkę:]
    • julietta_r Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 14:03
      Podeślij i do mnie bardzo proszę smile) thx
    • elaso Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 16:38
      Ja też bardzo proszę o tą dietę.
      • anet81 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 20:15
        ok smile
        • nice_she Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 13.03.06, 23:35
          ja tez prosze o diete, thx
          • 1a6 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 14.03.06, 09:05
            moj mały miał kolke i skaze białkowa do 3 m-cA/.Pozniej mu przeszło i juz go
            nie sypie.jem wszytsko i nic.ja jadłam gotowany schab,gotowane udka, pulpety
            delikatne, marchewke dotowana do ziemniaków na przystawkę.To wszytko po to by
            nie miał kolki(ale wraz miał)ryz z cukrem i jabkami usmazonymi na patelni na
            paste.jadłam chleb bez masła z samą wedliną(lekarz powiedział ze najlepiej z
            indyka najmniej uczula)i takie to było moje jedzenie.miałam dośc, w świeta nie
            wytrzymałam i spróbowałam ciasta, jeden kawałek, drugi i nic nie zsypało go!!
            od tej pory jem wszytko, alergia mu minęła a kiedys sypało go nawet gdy zjadłam
            jedno ciastko.Pozdrawiam
          • anet81 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 17.03.06, 11:07
            ok, wysłałam smile
            • magdalena253 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 17.03.06, 14:33
              czesc!mam prośbę właśnie dowiedziałam się że moja mała córunia też moze mieć
              skaze.Jeśli mogłabyś to prześlij mi tą diele na adres magdalena253@gazeta.pl
              z góry bardzo dziękuje i sorki za kłopot.Magda
    • sosia3 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 17.03.06, 11:47
      bardzo prosze o przesłanie tej diety
    • agusiek09 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 17.03.06, 13:50
      i ja bardzo proszę o dietę na maila gazetowego dzieki
    • mm19811 Re: dieta eliminacyjna - co jadłyście na obiady? 17.03.06, 21:32
      Ja też jestem na diecie (mała dostała wysypki, a teraz zaczyna przechodzić).
      Jem gotowanego kurczaka lub indyka, do tego gotowane warzywa (marchewka,
      pietruszka, brokuły). Jem też jajka przepiórcze zamiast kurzych, a w zamian za
      mleko od krowy i jego przetwory od czasu do czasu jem twarożki i jogurty z
      mleka koziego.
      Jak widzę że alergia (i wiążące się z nia kolki) ustępują to myślę że warto się
      przemęczyć i jeść w kółko te same rzeczy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka