Dodaj do ulubionych

waga 2 tyg. noworodka

14.03.06, 16:18
ile powinien przytyc 2 tyg. noworodek? dzisiaj na wizycie lekarz stwierdzil
zbyt maly przyrost i kazal conajmniej 2 razy na dzien dokarmic, czyli mam za
malo pokarmu...jesli zaczne dokarmiac to czy pokarm mi nie zaniknie? i czy
dzidzius nie zacznie miec kolek? nawet lek przeciwko kolkom kazala kupic
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 16:34
      Dziecko majace 2 tygodnie powinno odzyskac wage urodzeniową.
      polki.wp.pl/kat,1921,wid,293121,wiadomosc.html?ticaid=413f1
      W jakim rytmie karmisz? Moze sa za długie przerwy, np nocna i wystarczy
      wprowadzic dodatkowe karmienie piersią? Mogłabys tez spróbowac odciągania i
      miedzy karmieniami podac swoje mleko łyżeczką lub kieliszkiem, dzidzius zje
      więcej niz tylko ssąc, a dla piersi to bedzie sygnał do produkcji wiekszej
      ilości mleka.
      Na zwiększenie ilości mleka najlepiej działają 2-3 dni spędzone z dzieckiem w
      łożku, ssanie kiedy dziecko chce (albo i częsciej), relaks, duzo płynów do
      picia przez mamę.
      Niegłupio by było też skonsultowac się z poradnią laktacyjną.
      • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 17:19
        przerwy sa ok. 2 godzinne, w dzien wiecej dzidzius spi, w nocy czesciej. To
        karmienie na zadanie...probuje go tez budzic zeby wiecej jadl, ale on jest taki
        spioszek, ze w zaden sposob nie mozemy go dobudzic
    • dusia_mamusia Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 16:41
      Ja też miałam ten problem. Rada miki jest bardzo dobra. Odciągaj swój pokarm i
      podawaj go dziecku po karmieniu piersią, najlepiej łyżeczką. Ale jak nie będzie
      chciał jeść z łyżeczki to też nie ma dramatu. Ja dawałam z butelki przez
      tydzień a mały i tak pięknie ssie pierś.
    • kokons Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 16:45
      A co lekarz stwierdzil za malo pokarmu? Sprawdzal?! Po co dokarmiac?! Lepiej
      czesciej przystawiaj do piersi... moze skoryguj pozycje przy karmieniu...
      dobrze odbijaj dziecko po kazdym karmieniu... dbaj o lekka diete by dziecku
      smakowal pokarm... karm 8 razy dziennie min co 3 godziny... jesli to nie dziala
      skonsultuj sie z poradnia laktacyjna co poczac...
      Co znaczy malo przybiera? napisz ile.
      Powodzenia.
      • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 17:23
        maly ma 19 dzien po porodzie (w czwartek bedzie 3 tyg.) przy urodzeniu warzyl
        3020, a teraz wazy 2995. To moze ja sie zle odzywiam..a co powinnam jesc?
        chociaz staram sie dobrze odzwywiac
      • blesa1 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 17:26
        Dziwna sprawa... Nie ma opcji "mało pokarmu", tym bardziej dwa tygodnie po
        porodzie... Na wszystko jeszcze jest czas!!! Postaraj się przetrwać ten trudny
        okres i przystawiaj dziecko do piersi częściej. Nawet jak tam niewiele jest, to
        ssaniem Maluszek zwiększy produkcję. Nie spotkałam się z czymś takim, żeby
        oceniać wagę noworodka już po 2 tygodniach, pierwsze ważenie jest po miesiącu.
        Oczywiście można ważyć dla własnego spokoju, ale nie można chyba wymagać od
        dziecka zbyt wiele... Ile Dzidziuś waży? I ile ważył przy porodzie?
        • blesa1 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 17:27
          A jaka była jego najniższa waga? Chodzi mi o to, do ilu "spadł"?
          • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 18:20
            przy porodzie wazyl 3020 kg, spadl do 2650, po siedmiu dniach wazyl 2700, a
            teraz 2995.
            • mika_p Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 20:33
              345 g w niecałe 2 tygodnie? Modelowo. Niech lekarka spada na bambus. Wychodzi
              ponad 170 g tygodniowo, a dla osiągnięcia liczby uznawanej przez minimum przez
              polskich pediatrów wystarczyłoby 150 (600g miesiecznie w I kwrtale, 450g wg WHO)
              • oliwia244 Re: waga 2 tyg. noworodka 14.03.06, 21:19
                ja ostatnio usłyszałam od pediatry, ze norma to 700g na miesiac
                moja G w 7 dni przybrała 400g wiec u nas idzie w drugą stronę.
              • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 15.03.06, 14:34
                spadek wagi po urodzeniu odbywal sie kilka dni, tak gdzies do 6, a pozniej
                maluszek zaczal po malu nadrabiac, tak wiec najnizsza waga 01.03 byla 2650, a
                14.03 byla 2995. Powiem Ci ze mi tymi slowami humor poprawilas i nastroj i
                wogule!!! czyli wszystko gra i w normie? uff kamien z serca
              • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 15.03.06, 14:36
                a wiec tak: spadek wagi po urodzeniu odbywal sie kilka dni, tak gdzies do 6, a
                pozniej
                maluszek zaczal po malu nadrabiac, tak wiec najnizsza waga 01.03 byla 2650, a
                14.03 byla 2995. Powiem Ci ze mi tymi slowami humor poprawilas i nastroj i
                wogule!!! czyli wszystko gra i w normie? uff kamien z serca
              • julca2 Re: waga 2 tyg. noworodka 15.03.06, 14:37
                no wiec tak: spadek wagi po urodzeniu odbywal sie kilka dni, tak gdzies do 6, a
                pozniej maluszek zaczal po malu nadrabiac, tak wiec najnizsza waga 01.03 byla
                2650, a 14.03 byla 2995. Powiem Ci ze mi tymi slowami humor poprawilas i
                nastroj i wogule!!! czyli wszystko gra i w normie? uff kamien z serca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka