14.03.06, 22:19
Mój 7 miesieczny synek jest przeziębiony. Myślałam, żeby dawać mu miód, ale
słyszałam o alergii związanej z miodem. Czy macie jakieś doświadczenia z
podawaniem miodu waszym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: Miód 14.03.06, 22:43
      odradzano mi wielokrotnie, między innymi pediatra. Miód ma silne działanie
      alergizujące, małe brzuszki często sobie z nim nie radzą.
    • 5_monika Re: Miód 14.03.06, 22:44
      jest silnym alergenem, więc lepiej wstrzymać się z podawaniem dziecku 7-mio
      miesięcznemu.Możesz podać półfioli Oscillococinum.
      Jakie dziecko ma objawy ?
      • kjut Re: Miód 28.07.14, 15:12
        Po co niemowlakowi dawać cukier w kulkach?
    • b.bujak Re: Miód 15.03.06, 09:18
      jest potencjalnie silnym alergenem, ale to nie oznacza od razu, ze Twoje
      dziecko jest uczulone na skladniki miodu; ja swojemu synowi czasem słodze coś
      miodem, bo miod jest mimo wszystko zdrowy a moje dziecko dobrze je toleruje;
      w ogole uwazam, ze warto spróbowac dawac dziecku podawac wszystko, nawet
      potencjalne alergeny a nie zakładac z gory, że szkodza; w ten sposob moj syn
      juz od dawna wcina ryby, truskawki i wiele innych pysznych rzeczy; dodam, ze
      mial skaze bialkowa a ja jestem alergiczka, wiec potencjalne ryzyko jest ale
      nie skazuję dziecka na rygorystyczna diete a'konto
    • kjut Re: Miód 28.07.14, 15:15
      Z tego co wiem to nie o alergię chodzi. Wiki twierdzi, że:

"Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy."
    • malgosiek2 Miód, może zawierać przetrwalniki 28.07.14, 15:36
      Clostridium botulinum, wywołujące botulizm dziecięcy.I z tego powodu nie należy wprowadzać miodu do diety dziecka przed ukończeniem 12 mż.
      Chyba, że przetrwalniki zostały inaktywowane za pomoca wysokociśnieniowych i wysokotemperaturowych metod przemysłowych.
      • 00zuza00 Re: Miód, może zawierać przetrwalniki 28.07.14, 16:06
        ... a wtedy, razem z przetrwalnikami zostały inaktywowane wszystkie pożyteczne składniki w miodzie i został płynny cukier. Czyli jednym słowem - do roku miodu dawać nie warto smile
        • malgosiek2 Re: Miód, może zawierać przetrwalniki 28.07.14, 16:12
          Na to wychodzi, chcąc się pozbyć przetrwalników wink
    • murwa.kac Re: Miód 29.07.14, 05:53
      owszem, ryzyko alergii to po pierwsze.

ale najwazniejsze jest to, ze miod zawiera jad kielbasiany. o ile starsze dzieci i dorosli sobie z tym poradza, o tyle niemowleciu brak jeszcze enzymow do trawienia go.
    • ewa.misko-wasowska Re: Miód 30.07.14, 11:06
      Witam,
      z powodów wyżej opisanych ze względu na ryzyko botulizmu miodu nie zaleca się dzieciom poniżej 12 m.ż,
      pozdrawiam serdecznie
    • kcmc82 Re: Miód 01.08.14, 14:37
      Nie mam doswiadczenia, teraz mowi sie, aby dzieciom nie dawac, ale za moich czasow jak ja bylam mala, rodzice dawali - to bylo norma i nikt wtedy sie nie zastanawial, za niemowlaka moj brat tez dostawal i zdrowy smile
      Chociaz ja osobiscie nie bede dawac skoro sa zalecenia aby tego nie robic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka